V Kalifornii tečie ohnivý vodopád

2012-01-14 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Na západnej strane Yosemitského národného parku dochádza vo februári k nevšednému prírodnému divadlu. Vodopád Horsetail sa pri západe slnka zafarbí do odtieňov červenej a ponúka návštevníkom neopakovateľný pohľad, pri ktorom sa zdá, že zo skaly nepadá voda, ale žeravá láva. Deje sa to však iba dva týždne v roku a len niekoľko minút do dňa.



Yosemitský národný park, rozprestierajúci sa na území Kalifornie, ponúka množstvo prírodných skvostov. Okrem početných plies a jazier, svahov, ktoré v lete lákajú turistov a v zime lyžiarov, a strmých skál, ktoré sem prichádzajú zdolávať horolezci z celého sveta, sa tu nachádza aj viacero vodopádov.

Iba jeden z nich však vzbudzuje taký obdiv ako 630-metrový Horsetail (Konský chvost), ktorý návštevníci namiesto anglického waterfall (vodopád) radšej označujú ako firefall („ohňopád“).

Tento sezónny vodopád prúdi yosemitskými žulovými skalami iba koncom zimy a na jar, keď dochádza k topeniu snehu. Jeho prúd nie je veľký, rovnako ani výška. Prírodný unikát z neho robí poloha, vďaka ktorej sa pri západe slnka sfarbí dočervena a pripomína lávový prúd.

Nevšedný úkaz je možné pozorovať v posledné dva februárové týždne. Musí však byť jasná alebo iba mierne oblačná obloha a dostatok prúdiacej vody. Každoroční návštevníci parku tvrdia, že pri takýchto ideálnych podmienkach je možné ohnivý vodopád vidieť aj v širšom časovom intervale a naopak, ak nepraje počasie, „ohňopád“ sa neobjaví ani vo februári.

Celé svetelné divadlo trvá iba niekoľko minút počas západu slnka, keď začne klesať pod čiaru horizontu a pevnina sa pomaly ponára do tmy. A vtedy sa posledné lúče slnka dotknú padajúcej vody, ktorá sa na tmavom pozadí skaly vyníma ako padajúci oheň. Od jasnožltej sa mení na ohnivú oranžovú, až napokon sčervenie ako rozpálená láva.

Prírodná vzácnosť každoročne láka tisícky turistov, najmä profesionálnych fotografov, a stala sa doslova fotografickou lahôdkou. Nie je totiž jednoduché tento optický efekt zachytiť a potrebné je i dobré miesto na sledovanie ohnivého vodopádu.

Davy zvedavcov sa stretávajú na čistinke neďaleko skaly El Capitan a krajnica cesty Northside Drive je zaplnená parkujúcimi autami. Najunikátnejšie zábery však získavajú dobrodruhovia, ktorí neváhajú hľadať nové miesta východne od vodopádu, aby sa im podarilo vytvoriť fotografie, ktoré nemá nikto iný.

Zaujímavosťou je, že tento úkaz sa kedysi snažili napodobniť i prevádzkovatelia miestnych podnikov a atrakcií. Keď videli, akú návštevnosť má park v období prúdenia „ohňopádu“, pokúšali sa ho vytvoriť i počas roka, aby prilákali ďalších turistov.

Zo skaly El Capitan, z ktorej vodopád Horsetail padá, spúšťali hromady žeravého uhlia. Túto atrakciu bolo možné pozorovať od konca 19. storočia až do 60. rokov, kedy z dôvodu rizika vzniku požiarov začala veci regulovať správa národných parkov.

 

Zdroj/autor: atlasobscura.com, Dominika Babulicová, drom

Foto: flickr.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa