Päť tajných európskych pláží, o ktorých málokto vie

2013-07-11 15:30:00 |   |    | 

Máte už dosť preplnených pláží s lehátkami a slnečníkmi? Túžite po svojom vlastnom páse bieleho piesku a mora, kde vás vo väčšine prípadov nebude nik obmedzovať? Nemusíte sa vydávať do Ázie alebo Karibiku, prázdne pláže nájdete aj v Európe a týchto päť vám odporúča BBC Travel.



Jediné, čo musíte spraviť, aby ste ich našli, je vynaložiť trocha námahy. Sú totiž ťažšie dostupné. A v niektorých prípadoch možno nie celkom horúce. Ale zato krásne - príkladom môžu byť pláže na ďalekom severoškótskom ostrove Harris, ktorých úžasný piesok a krištáľovočisté more zasadené do čarovnej keltskej prírody si užívajú skôr jelene, delfíny a vydry, než ľudskí návštevníci.

Francúzi síce prísne strážia každý dostupný kúsok pláže, ale existuje aj taký, ktorý celkom dostupný nie je. Dostať sa k nemu môžete len po serióznej turistike cez piesočné duny. 29 kilometrov dlhý úsek pláže Côte Sauvage neďaleko La Palmyre je obklopený borovicovým a dubovým lesom na západnom pobreží Francúzska.

Poďme ale južnejšie. Na Sardínii južne od dedinky z 15. storočia Orosei neďaleko prírodnej rezervácie Bidderosa Beach sa nachádza pláž, ktorá má všetky atribúty, ako je biely piesok a azúrová voda, s jediným rozdielom - nenájdete tu davy ľudí ako napríklad na Porto Cervo. Je to vďaka nariadeniu obmedzujúcemu počet áut. Na pláž sa tak dostanete jedine po trojkilometrovej prechádzke.

Na Malorke, asi 20 minút južne od Manacoru, sa nachádza zátoka Cala Varques, s bielou piesočnou plážou dostupnou len z lode alebo po skalitej ceste. Zátoka je obklopená borovicovými lesmi. Vezmite si so sebou jedlo, nie je tu nič na predaj.

Kréta má na juhovýchodnom cípe zvláštny pieskový ostrovček Elafonisi Beach, ku ktorému sa dostanete prebrodením plytčín z pevniny. Ružovkastý piesok, priezračná voda a nekomerčné prostredie predurčujú tento kút na účasť v tomto rebríčku.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa