Kráľovstvo nebeské, Harry Potter, Da Vinciho kód: Stredoveké hrady vo filmoch

2014-03-21 15:00:00 |   |    | 

Múry stredovekých hradov, ktoré zažili vojny, korunovácie a rôzne historické udalosti, sú aj vďaka vtedajšej architektúre a kvalitným materiálom v stále dobrom stave a preto sa môžu stať súčasťou filmov, ktorým tak pridávajú na autenticite.



 

  • Eilean Donan a nesmrteľný Highlander

Hrad Eilean Donan je jednou z najpríťažlivejších turistických atrakcií oblasti škótskych Highlands a okrem toho je aj veľkou ikonou nezabudnuteľného filmu Highlander s Christopherom Lambertom a Seanom Connerym. Pevnosť sa nachádza na ostrove jazera Loch Duich, ktorý je s pevninou spojený úzkym kamenným mostom. Ďalšie filmy, ktoré použili hrad a okolie, sú napríklad bondovka Jeden svet nestačí, Statočné srdce s Melom Gibsonom či Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek.

 

  • Alnwick a kúzla Harryho Pottera

Fanúšikovia najznámejšieho čarodejníckeho učňa by si nemali nechať ujsť návštevu Alnwick Castle v anglickom grófstve Northumberland, blízko škótskych hraníc. Interiéry i exteriéry tohto miesta predstavujú Rokfortskú školu čarov a kúziel v úspešných filmoch o Harrym Potterovi. Okrem toho sa tu natáčali aj filmy Robin Hood s Kevinom Costnerom a Becket s Richardom Burtonom.

 

  • Doune a humor Monty Python

V centrálnom Škótsku, v správnej oblasti Stirling, sa nachádza hrad Doune, ktorý sa stal dejiskom niektorých scén satirického filmu o kráľovi Artušovi Monty Python a Svätý grál. Exteriéry hradu boli využité aj v súčasnom seriáli Hra o tróny pri zobrazení sídla Starkovcov Winterfell či vo filme Ivanhou s Elisabeth Taylor.

 

  • Bürresheim a výprava Indiana Jonesa

Postava najslávnejšieho filmového archeológa v podaní Harrisona Forda zachraňuje v tretej časti série Indiana Jones a posledná krížová výprava otca Seana Conneryho z rúk nacistov na hrade menom Brunwald, ktorý je ale v skutočnosti Bürresheim. Táto úžasná stavba sa nachádza v blízkosti mesta Mayen v nemeckej spolkovej krajine Rheinland-Pfalz.

 

  • Belvoir a riešenie Da Vinciho kódu

Medzi miestami, ktoré nadšenci tohto filmu o symboloch navštevujú, vyniká hrad Belvoir v Anglicku, ktorého exteriéry reprezentovali pápežské letné sídlo Gandolfo. Okrem toho bol hrad súčasťou ďalších filmov ako Kráľovná Viktória a Zámok hrôzy s Catherine Zeta-Jones.

 

  • Loarre a boj o Kráľovstvo nebeské

V Španielsku sa nachádza niekoľko historických miest, ktoré tiež stoja za pozornosť filmovému priemyslu. Dôkazom toho je aj film s Orlandom Bloomom a Jeremym Ironsom Kráľovstvo nebeské, ktorý sa zčasti odohráva v prostredí hradu Loarre v provincii Huesca.

 

  • Oravský hrad a upír Nosferatu

Jeden z najkrajších hradov v našej krajine - Oravský hrad taktiež ponúka vhodné možnosti pre filmové prostredie. Táto impozantná budova bola napríklad dejiskom mnohých scén nemého filmu z roku 1922 Nosferatu od nemeckého režiséra FW Murnaua. Ďalšími filmami v tomto prostredí sú Dračie srdce, Kráľ drozdia brada a Sokoliar Tomáš.

 

Zdroj/autor: abc.es, Alena, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa