Mestá hýria farbami, stačí ich len objaviť

2014-09-24 13:00:55 |   |    | 

Mestá si zvyčajne spájame s „mestskou šeďou,“ ktorá v nich panuje. Ani moderná architektúra plná železo- betónových budov mestám na farebnosti a kráse nepridáva. Vysoké šedé mrakodrapy naopak tienia a mestá sa ponárajú stále do väčšej tmy. Človek si oddýchne len v historických centrách prípadne častiach, kde sa na dôležitosť farieb nezabudlo. Prebúdzajú v nás život a pozitívnu energiu. Ktoré mestá patria k tým šťastlivým?



 

Štokholm

 

Kultúrne, politické a obchodné centrum Švédska parí k tým najzaujímavejším na svete. Spája sa v ňom veľa vplyvov a kultúr, čo je vidno aj na jeho obyvateľoch. Okrem vysokých svetlých Švédov tu totiž stretnete takmer všetky rasy a kultúry. Štokholm je postavený na vode a z nej je naň aj najkrajší výhľad. Keď si prenajmete kajak, podarí sa vám obzrieť si hlavné mesto z úplne iného uhla.

 

Lima

 

Takmer na brehu Tichého oceánu leží hlavné mesto Peru. V 16. storočí ho založil dobyvateľ Francisco Pizzaro a dodnes je známe ako „mesto kráľov.“ Bežný turista v ňom nájde asi len klasické mestské nedostatky – špinu, chudobu a znečistenie. Ešte aj nekončiaca hmla, garúa, si veľa priaznivcov nenájde. No tí, čo toto dokážu prehliadnuť, objavia kozmopolitné mesto plné historických skvostov. Staré koloniálne mesto patrí na zoznam UNESCOm chránených budov. Prechádzaním sa po ňom a objavovaním spletitej histórie Južnej Ameriky nájdete to pravé pre správnych cestovateľov.

 

Willemstad

 

Aj v Karibiku objavíme veľa zaujímavého. Radíme sem hlavné mesto ostrova Curacao, Williemstad. No karibskú architektúru tu nečakajte. Vďaka holandskej kolonizácii tu totiž vzniklo mesto viac európske ako karibské. UNESCOm chránené centrum hýri farbami. Domčeky v rôznych štvrtiach sa spolu rozrastali a prepájali v sebe vplyvy holandské, španielske a portugalské. Vytvoril sa tým obraz, ktorý nemá konkurenciu.

 

Guanajuanto

 

Mexiko je známe svojou farebnosťou. Okrem národných farieb bielej, červenej a zelenej je každý roh posiaty množstvom, niekedy gýčových, predmetov a domov. Životný optimizmus reflektujú aj v architektúre. Tradičné domčeky v niektorých mestách priam žiaria do veľkej diaľky. Inak tomu nie je ani v Guanajuantu. Baňa na striebro mestu priniesla bohatstvo a to sa odrazilo na jeho vzhľade. Skvostom architektúry sú barokové kostoly La Compaňía a La Valencia, ktoré patria k tým najkrajším v celej Južnej Amerike.  

 

Valparaiso

 

Čilské mesto si svojim vzhľadom historického centra vybojovalo miesto medzi UNESCO pamiatkami. Kostoly, múzeá aj obyčajné domčeky stúpajú hore kopcom, pričom vytvárajú prekrásnu panorámu. Ich sfarbenie tomu tiež značne napomáha. Keďže je mesto aj prístavom, vždy sa tu stretali obchodníci z rôznych kútov sveta. Mesto tak získalo švihácky vzhľad medzinárodného mestečka 19. a 20. storočia.

 

Utrecht

 

4. najväčšie holandské mesto okúzli takmer všetkých. V centre, okolo veže dómu, sa rozrástli prekrásne budovy s múzeami, kaviarňami, kostolmi a malými obchodíkmi. Staré univerzitné mestečko leží na kanáloch, a tak si svoju kávičku budete môcť vychutnať na terase priamo nad vodou.

 

St. John´s

 

Na Newfoundlande nájdete malé hlavné mestečko St. John´s. Medzi kanadskými velikánmi svojou rozlohou nevyhrá, no zato historicky patrí k tým najstarším mestám Severnej Ameriky. Založené bolo už začiatkom 15. storočia. Známe je prekrásnou architektúrou doplnenou žiarivými farbami. Rozkošné domčeky učupené na zrázoch nad Atlantikom dotvárajú dojem nedostupnosti a romantickej tajuplnosti.

 

Cinque Terre

 

5 jedinečných rybárskych dediniek ležiacich na talianskej riviére ste už isto niekedy videli. Aspoň na obrázku. Sú priam očarujúce. Pozostávajú z malých farebných domčekov, ktoré stoja na strmých zrázoch priamo nad morou. Donedávna sa do nich dalo dostať len z mora, alebo úzkymi chodníčkami. Medzi dedinky patria Manarola, Monterosso, Vernazza, Corniglia a Riomaggiore.

 

Vroclav

 

Rieka Odra pretína poľské mestečko Vroclav. Mesto v množstvom mostov prezývajú aj „poľské Benátky.“ Podobností je viac. Keď odhliadneme od počasia, aj Vroclav je plná malých kaviarní, podnikov a útulných priestorov. Stačí sa rozhliadnuť a mesto si vás získa.

Zdroj/autor: amerikanki.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa