TOP 8 Najdaždivejšie miesta na svete - Tu sa pred dažďom neschováte

2014-10-02 08:30:00 |   |    | 

Keď sa pozeráte von oknom na to upršané počasie, najradšej by ste sa asi presťahovali do nejakej slnečnejšej krajiny. Nemusíte však ešte zúfať. I keď nám toto leto nevyšlo podľa predstáv, stále sa vo svete nachádzajú desiatky iných miest, kde sa majú ešte horšie ako my. Ak ste práve teraz v hlave tipovali Anglicko a Írsko, nevyhrali ste. Títo dvaja zástupcovia nášho kontinentu sa nedostali nielen do prvej svetovej osmičky, ale dokonca nie sú ani najmokrejšími krajinami Európy. Tou sa totiž stalo Slovinsko, kde padne 1393 mm zrážok ročne. Pre porovnanie, na Mount Waialeale z ôsmeho miesta padne až 9763 mm.



 

1. Mawsynram, India, 11 871 mm

 

O pozíciu najdaždivejšieho miesta na svete súperí so susedným Cherrapunji. Rozdiel je v tom, že na druhé menované miesto padlo najviac zrážok celkovo v histórii. No ak sa spočíta ročný priemer, za ostatné roky to vyhráva práve Mawsynram. Napriek častým monzúnovým dažďom je však v krajine veľmi horúco. Práve kvôli tomu dochádza k výrazným zrážkam, ktoré nie raz poriadne potrápia túto časť Indie. Tunajší obyvatelia sú však už na podobné podmienky zvyknutí a v prípade, že nastane obdobie častejších zrážok, majú premyslený dokonalý systém na presun do suchších oblastí.

 

 

2. Cherrapunji, India, 11 777 mm

 

Spomínaná druhá oblasť sa spája s dvoma extrémnymi obdobiami. Keď práve prší, objavujú sa tam obrovské záplavy, no keď je obdobie sucha, domácim sa extrémne míňajú zásoby pitnej vody, a tak život v tomto kraji je skutočne náročný. Tunajší obyvatelia sa snažia hrozby záplav odvrátiť aj obeťami ich bohom, no ani tieto pokusy im nevychádzajú. Jednoducho sa nachádzajú v nesprávnej oblasti a tak si toho musia veľa vytrpieť.

 

 

3. Tutendo, Kolumbia, 11 770 mm

 

Najhorší rok zažila táto oblasť v roku 1974, keď tam padlo najviac zrážok. Za časté daždivé počasie sa môžu poďakovať svojej polohe, keďže sa nachádzajú v oblasti blízkej rieke Amazon, Karibiku a blízko sa nachádzajú aj Andy. Ľudia si musia svoje domovy chrániť aj špeciálnymi štítmi na strechách, inak by im do nich zatekalo a nedalo by sa tam žiť. Kuriozitou je, že väčšina dažďov prebieha počas dňa. Nočné búrky sú tam skutočnou raritou.

 

 

4. Rieka Cropp, Nový Zéland, 11 516 mm

 

Táto rieka je síce dlhá len 9 kilometrov, no i tak dokáže silne ovplyvniť počasie na Novom Zélande. Prítomnosť zrážok nad celým ostrovom koriguje po väčšiu časť roka. V minulosti bola však silnejšia a dokázala spôsobiť väčší rozruch. V roku 1998 tam vďaka rieke Cropp pršalo rekordný počet dní. Dažde boli veľmi silné a neustále. Neutíchali ani počas niekoľkých týždňov, pretože počasie si vyberalo len kratučké slnečné prestávky počas dňa a potom krajinu opäť intenzívne polialo ďalšími zrážkami.

 

5. Ureca, Rovníková Guinea, 10 450 mm

 

Ak chcete vystihnúť suché obdobie, musíte si počkať na mesiace novemberdecember. Po zvyšok roka na ostrove Bioko, kde sa nachádza aj Ureca, neustále prší. Môžu za to poveternostné podmienky, pretože sa nachádzajú v pásme striedania morských prúdov, kvôli ktorým sa tam vyskytujú časté zrážky. Napriek tomu je tam príroda naozaj nádherná a i vďaka dažďu ponúka nádherné prírodné scenérie.

 

6. Debundscha, Kamerun, 10 299 mm

 

Kamerun patrí medzi najteplejšie krajiny na svete. Napriek tomu sa tam nachádza jedna oblasť, ktorá patrí do top osmičky najdaždivejších miest. Kuriozitou je, že napriek častým dažďom v Debundsche a priamom okolí, sa len pár kilometrov odtiaľ nachádzajú suché oblasti Afriky, ktoré by privítali aspoň časť ich zrážok.

 

 

7. Big Bog, Havaj, 10 272 mm

 

Na Havajské ostrovy celkovo padne podstatná časť priemerných svetových zrážok. Oblasť Big Bog je najdaždivejšia z nich. No i keď sú tam prehánky takmer pravidelnou súčasťou, len málokedy sa stane, že by sa premenili v silnú búrku. Big Bog je taktiež známe najtrvalejšími dažďami, ktoré sú potom prestriedané peknými slnečnými dňami.

 

8. Hora Waialeale, Havaj, 9 763 mm

 

Táto oblasť sa nachádza na ostrove Kauai. Taktiež veľmi pekná krajina, no kvôli permanentnému dažďu sa tam vyberú len naozaj odvážni turisti. Napriek tomu je ešte stále obývaná, pretože tunajší obyvatelia sú už s týmito podmienkami zžití a dážď im neprekáža.

 

Zdroj/autor: listdose.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa