TOP 8 najnavštevovanejších miest za rok 2014. Na čele je európska metropola

2014-12-31 08:00:00 |   |    | 

Keď je nejaké mesto turisticky atraktívne, ihneď sa to odrazí aj na jeho fungovaní. Vďaka vyšším príjmom, ktoré im zabezpečujú zástupy dovolenkárov, môžu viac investovať do zveľaďovania ulíc a budov a získať tak ešte viac ich pozornosti. Navyše komu by nepadli vhod lichôtky od nadšených ľudí, ktorí práve spoznali krásu vášho mesta a určite sa tam chcú vrátiť znova. Do osmičky svetových miest s najvyššou návštevnosťou sa len občas dostanú aj nové mená. O to ostrejší je súboj medzi stálicami, ktoré si chcú víťazstvo prikloniť na svoju stranu. Tento rok sa týmto titulom môže pýšiť Londýn.



 

1. Londýn, 18,69 miliónov návštevníkov

 

Anglická metropola patrí medzi najdlhších členov tohto exkluzívneho zoskupenia. Svoje miesto si zabezpečila najmä vďaka svojej pestrosti a multikulturálnosti. Nájdete v ňom tú správnu zmes histórie a nových atrakcií. Obrovským lákadlom sú pamiatky ako Tower of London s kráľovskými klenotmi, Buckhinghamský palác alebo Westminster Abbey. Ujsť by ste si nemali nechať večernú plavbu po Temži, ale aj výhľad z London Eye. K tomu pridajte množstvo prestížnych podnikov známych kuchárov, neustále koncerty, ale aj silnú etno stránku mesta, kde si nájdete v štvrtiach ako Soho alebo Camden kúsok svojho sveta a môžete si užiť svoju avantgardnosť.

 

2. Bangkok, 16,42 miliónov návštevníkov

 

Nielen že musel uvoľniť miesto Londýnu, no navyše zaostal s výrazným odstupom. Zdá sa, že sa už hlavné mesto Thajska stáva až príliš komerčným a ľudia preto hľadajú iné destinácie. Jeho výhodou však naďalej zostáva fakt, že ide o pomerne lacnú krajinu, kde si môžete dovoliť naozaj veľa. Či už chcete navštevovať pamiatky, cestovať odtiaľ do rôznych kútov krajiny alebo len tak ochutnávať exotické mesto, nikdy sa nemusíte obávať veľkých výdavkov.

 

3. Paríž, 15,57 miliónov návštevníkov

 

Francúzi boli vždy slávni vďaka svojmu staviteľskému štýlu. Podarilo sa im vybudovať množstvo obdivuhodných pamiatok, ktoré sú hlavným cieľom návštev turistov. Čo by ste nemali vynechať, tak to je silná päťka v podobe Versailles, Louvre, Eiffelovky, Notre Dame a Sacre Coeur. Ďalším lákadlom je pochopiteľne móda. Známe týždne, keď sa tam združujú prehliadky najlepších návrhárov sa taktiež postarajú o značný prínos turistov. Keď sa vám už nechce pozerať tento mainstreamový Paríž, vyberte sa do niektorej z malých štvrtí na šálku dobrej kávy a zatúlajte sa aj na trhovisko s tými najlepšími lahôdkami.

 

4. Singapur, 12,47 miliónov návštevníkov

 

Hlavnú časť turistov tvoria obchodní cestujúci. Singapur vás síce nezláka na desiatky pamiatok, no ponúka alternatívu rušného mestského života s naozaj kvalitnými službami. Každý si môže v závislosti od svojich možností vybrať ten svoj druh zábavy a trávenia voľného času. I tam však nájdete pokojné oázy pri vode alebo niekoľko mestských parkov, ktoré obľubujú aj tunajšie rodiny.

 

5. Dubaj, 11,95 miliónov návštevníkov

 

Podľa mnohých sa Dubaj za ostatné roky zmenil na rozprávkový sen. Úspešné firmy dokazujú, že ak máte veľa peňazí, môžete si dovoliť naozaj čokoľvek. Teda i vybudovať veľkú botanickú záhradu na púšti, postaviť obrovský zábavný park s najmodernejšími atrakciami, vyrobiť lyžiarsky svah uprostred nákupného strediska, ale aj vystavať hotely priamo v mori na umelo vytvorených ostrovoch. Takýto kúsok exotiky a dotyk s dokonalosťou je preto stále väčším magnetom pre nových turistov.

 

6. New York, 11,81 miliónov návštevníkov

 

Keby sa počítal skutočný počet ľudí, ktorí vkročia do New Yorku, toto číslo by bolo nepomerne väčšie. Mnohí však berú toto mesto len ako prestupnú stanicu a ich krátky alebo niekoľkohodinový pobyt na letisku sa do tohto priemeru nepočítal. Najväčší nápor zažíva toto mesto v predvianočnom období. Vtedy sa premení na rozprávkovú krajinu s nádhernou výzdobou. Veľmi obľúbená je aj oslava Nového roka.

 

7. Istanbul, 11,60 miliónov návštevníkov

 

Dôvodov, prečo navštíviť toto mesto je istotne neúrekom. Jedným z nich môže byť aj netradičný zážitok, keď budete stáť zároveň na dvoch kontinentoch. Práve v Istanbule nájdete Prvý bosporský most, ktorý spája Európu s Áziou. Ideálne je vybrať sa tam za asistencie sprievodcov, ktorí vám v tak veľkom meste pohodlne pomôžu presunúť sa na vytúžené miesto bez veľkého chaosu.

 

8. Kuala Lumpur, 10,81 miliónov návštevníkov

 

Malajzijské mesto sa do osmičky dostalo taktiež kvôli vysokému počtu biznis turistov. Nachádza sa tam centrála viacerých firiem a Kuala Lumpur sa stalo výhodnou pozíciou pre všetky rokovania. Z historických atrakcií stoja za pozretie mešity s bohatou výzdobou a taktiež sultánov palác.

 

Zdroj/autor: telegraph.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa