To najlepšie z lietadiel: Ktoré aerolínie vám ponúknu najlepšiu stravu?

2015-01-17 10:00:00 |   |    | 

Našinec je zvyknutý cestovať nízkonákladovými spoločnosťami, ktoré mu ponúknu nanajvýš niečo na pitie a k tomu obloženú žemľu alebo sendvič. Stačí však zájsť do blízkej Viedne, kde sa už ponuka leteckých spoločností výraznejšie rozšíri a v tom prípade si môžete dopriať i taký luxus, akým je trebárs krab alebo drahé šampanské priamo na palube lietadla. Tieto spoločnosti vám z hľadiska gastronómie ponúknu na palube tie najlepšie služby.



 

Emirates Airlines

 

Letecká spoločnosť, ktorá je známa svojou precíznosťou a zmyslom pre detail. Presne to sa snaží poskytnúť svojim cestujúcim i prostredníctvom servírovaných jedál. V minulosti získali i Travel Culinary Awards a to ich motivovalo k ešte lepším výkonom v oblasti gastronómie. Ich pýchou je najmä menu pre náročných zákazníkov v prvej triede. Počas dlhších letov servírujú dokonca až 7 chodové menu, ktoré je zložené kuchármi michelinovských reštaurácií. V rámci neho ponúkajú také špeciality ako drahý iránsky kaviár, homára a delikátne dezerty z najkvalitnejšej čokolády. Zanedbaní však nebudete ani v nižšej kategórii, keď bude menu zložené zo sendviču s údeným tuniakom a kvalitného rizota.

 

Air France

 

Jedlo sa prirodzene v každej leteckej spoločnosti odlišuje aj od triedy, v ktorej cestujete. V ekonomickej časti nemôžete dostať ten luxus, za ktorý si priplatíte v prvej triede. Všeobecne však platí pravidlo, že ak už niektorá zo spoločností nastolí určitý štandard, nezníži ho ani pre ostatných cestujúcich. Nedostanú tak vyberané jedlá, no ich kvalita je stále na vynikajúcej úrovni. Tak je to napríklad i v Air France, kde zamestnali šéfkuchára s najprestížnejším francúzskym ocenením. Ten má okrem iného na starosti i to, aby jedálny lístok obmieňal každých osem mesiacov. V aerolíniách totiž nechcú, aby sa ich cestujúci začali nudiť a pri častom cestovaní by boli z ich jedla sklamaní.

 

Swissair

 

V minulosti bola táto spoločnosť často kritizovaná. Keďže ako domáce švajčiarske aerolínie nechceli robiť svojej krajine hanbu, rozhodli sa pre ráznu zmenu. I oni angažovali michelinovského kuchára, ktorého filozofiou bolo založiť menu na tradičných domácich produktoch a ponúknutím pohľadu na tunajšiu krajinu už pri prílete do nej. V ponuke majú taktiež sedemchodové menu, no najväčšej obľube sa stále teší výber rôznych švajčiarskych syrov doplnený o pohár lahodného vína.

 

Turkish Airline

 

Víťaz mnohých ankiet, za ktoré sa môže poďakovať najmä osobitému prístupu k zákazníkom. Vybrané lety majú v prvej triede totiž aj svojho osobného šéfkuchára. Ten sa príde svojim hosťom na začiatku servírovania predstaviť a čosi povie aj o pripravenom menu. Aerolínie tak chcú, aby cestujúci na chvíľku zabudli, že sa nachádzajú v lietadle a preniesli sa tak do luxusnej reštaurácie. Gastronómiu sa snažia vždy prispôsobiť konkrétnemu letu. Tradične ponúkajú čerstvé suroviny, ktoré prispôsobujú aktuálnym trendom v gastronómii.

 

Lufthansa

 

Už tradičnou filozofiou tejto spoločnosti je vyjsť v ústrety čo najširšiemu spektru klientov. Tomu prispôsobujú aj podmienky pri servírovaní pokrmov. V najvyššej triede ponúkajú vždy niekoľko druhov rôznych menu. Cestujúci si ho následne zloží podľa svojej chuti a nemusí byť obmedzený vopred určenou ponukou. Ich menu sa zároveň mení každý druhý mesiac. V rovnakej frekvencii sa snažia obmieňať aj ponuku v nižších triedach, kde sú cestujúci taktiež mimoriadne spokojní s danou kvalitou.

 

Qatar Airlines

 

Ázijské letecké spoločnosti patria medzi tie najlepšie z hľadiska poskytovaných kulinárskych služieb. Pochopiteľne sa do tejto zostavy museli dostať i Qatar Airlines. Tie ponúkajú na svojej palube i desaťchodové menu. Ich menšou nevýhodou je, že ponuku neobmieňajú tak často, ako konkurenti. To sa však snažia dobehnúť najpestrejším sortimentom vín. Fľašky z tých najlepších svetových viníc, ktoré ponúkajú oceňované odrody a ročníky, dokážu zlomiť pre služby tejto spoločnosti nejedného zákazníka.

 

Cathay Pacific

 

Spoločnosť so sídlom v Hongkongu nie je pre našincov až tak známa. Napriek tomu zabezpečuje aj medzinárodné lety medzi Európou a Áziou. Ich špecialitou je, že jedlo pripravujú priamo na palube. Menu preto nie je tak zložité, no za to veľmi chutné. Viac chodov ponúkajú aj cestujúcim v nižších triedach. Väčšinou ide o pokrmy z ázijskej kuchyne a taktiež sa špecializujú na bio a fair trade potraviny.

Zdroj/autor: dailymale.co.uk, askmen.com, thrillist.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa