8 UNESCO pamiatok, o ktorých ste možno ešte nepočuli, no stoja za vašu pozornosť

2015-02-07 09:00:00 |   |    | 

Máte už dosť počúvania stále o tých istých pamiatkach a miestach, ktoré sa neustále spomínajú v médiách? Istotne majú svoje čaro, ale keď máte trochu dobrodružnejšiu povahu chcete vyskúšať niečo, čo nie je v itinerári každej cestovnej agentúry. Kde však hľadať tie správne miesta? Istotne vám okrem našej stránky padne vhod aj oficiálna stránka organizácie UNESCO, ktorá je plná zaujímavých chránených území a pamiatok. Stačí ňou prejsť a objavíte miesta, ktoré stoja za návštevu a predsa nie sú známe úplne všetkým.



 

Ľadový fjord Ilulissat

 

Grónku, 250 km nad arktickým kruhom leží jeden veľmi známy ľadovec. Patrí k tým najrýchlejšie sa pohybujúcim na svete, keďže sa denne posunie o takmer 19 metrov. Vďaka tomuto pohybu je ľadovec „hlučný“, čo dotvára dramatickú atmosféru každého výletu k nemu.

 

Les Shirakami-Sanchi

 

Posledné súvislé pozostatky bukových lesov v Japonsku chráni práve les Shirakami-Sanchi. Okrem jedinečných stromov tu ale žijú aj zaujímavé zvieratá ako medvede a seraui. Do lesa našťastie veľa návštevníkov nechodí, hoci je to zapríčinené aj tým, že na návštevu potrebujú špeciálne povolenie.

 

Jazerá Ounianga

 

Aj uprostred rozpálenej Sahary môžeme objaviť poklad. V tomto prípade hovoríme o systéme 18 jazier, ktoré narúšajú jednotvárny kolorit vyprahnutej púšte. Všetky sú zásobované podzemnou vodou, ale líšia sa podielom solí. Niektoré sú natoľko slané, že v nich prežívajú len mikroorganizmy a iné majú lahodnú, sladkú a osviežujúcu vodu. 

 

Ostrovy Sokotra

 

4 ostrovčeky patriace pod správu Jemenu sú skvostom tunajšieho mora. Množstvo druhov, ktoré tu nachádzame inde vo svete nenájdeme. Žijú len tu a robia z ostrovov enklávu netradičných druhov. Najznámejšie sú púštna ružastrom dračej krvi.

 

Oblasť Jiuzhaigou

 

Elektrizujúce modré, zelené a fialové jazierka a takmer vyhynuté zvieratá obkolesujú takzvanú „Dolinu deviatich dedín.“ To je park Jiuzhaigou v Číne, ktorý je obkolesený prekrásnymi horami a úchvatnou prírodou. Snežné leopardy a aj pandy sú tu ako v raji.

 

Oblasť Te Wahipounamu

 

Na juhozápade Južného ostrova Nového Zélandu leží miesto, ktoré len tak niekto nepozná a ani nespozná. Wahipounamu je oblasť záhŕňajúca až 4 národné parky. V rámci nej sa nachádzajú vysoké hory (s najvyšším vrchom Nového Zélandu), hlboké fjordy aj nezvyčajné zvieratá, ako jediný vysokohorský papagáj. Toto miesto je ako inak prírodnou perlou.

 

Pobrežie Ningaloo

 

Keď hovoríme o podmorskom živote v Austrálii, isto nám napadne len Veľká koralová bariéra na východnom pobreží. No i to západné má čo ponúknuť. Na pobreží Ningaloo sa toho deje veľa po celý rok. Žijú tu tri druhy korytnačiek, ktorých tu hniezdi takmer 10 tisíc, rôzne druhy žralokov aj veľrýb a množstvo menších druhov. Aj tu si potápači prídu na svoje.

 

Jaskynný systém Škocjanske jame

 

Aj neďaleko od nás sa nachádza zaujímavý prírodný div. V slovinskom Krase sa totiž nachádza jaskynný systém s množstvom podzemných chodieb, jaskýň, vodopádovdómov. Ročne sem prichádza množstvo odborníkov skúmajúcich jaskyne, ale aj turistov, ktorí si chcú prekrásnu prírodu obzrieť a preskúmať temné zákutia.

Zdroj/autor: unesco.org, cnn.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa