Šialené tradície – Koľko netradičných zvykov ste poznali?

2015-04-02 16:30:00 |   |    | 

Ak ste sa s nami včera hrali, tak isto čakáte správne odpovede. Možno ste všetky uhádli a možno vám niektoré unikli. Preto vám dnes dáme správne odpovede, ktoré vám poodhalia čo sa ukrýva za týmito niekedy šialenými zvykmi.



 

Ak ste náš mini kvíz včera nestihli, spravte si ho ešte pred prečítaním správnych odpovedí. Zistite koľko toho o svete viete.

 

Mŕtvoly aj amputácie. Čo viete o neobyvklých tradíciách vo svete? Spravte si s nami malý kvíz

 

Odpovede:

 

1 – C

 

Podľa tradícií kmeňa Tidong novomanželia nesmú navštíviť kúpeľňu po celé tri dni po svadbe. Ak by tak nespravili, privodili by na seba, ale aj svoje deti, nešťastie a choroby. Preto na nich tieto tri dni dozerá celá rodina a môžu jesť a piť len po troškách. Po ukončení tohto „pôstu“ sú obaja umytí a konečne môžu začať normálny spoločný život.

 

2 – C

 

Ak žijete v Indii (prevažne v oblasti Maharashtra) a chcete aby boli vaše deti zdravé a šikovné, tak ich musíte nechať zhodiť zo strechy chrámu. Samozrejme, že sa bábätku nič nestane, pod vežou vysokou až 15 metrov stojí dav s napnutou plachtou. Do nej zachytia dieťa a zaručia mu tak dobrý život. Hádzanie prebieha raz ročne začiatkom decembra a podstupujú ho páry, ktoré sa za svoje dieťa modlili v chráme. Ročne sa takýmto spôsobom „odhodí“ až 200 bábätiek pod dva roky.

 

3 – B

 

Tento rituál sa nazýva Famadihara. Počas neho Madagaskarčania vynesú mŕtve telá von z rodinných hrobiek a nanovo ich zabalia do tkanín. Tradícia zrejme vychádza z dvojitých pohrebov v Ázii a naznačuje hlbokú úctu k predchodcom. Podľa tunajšej domorodej viery duše opustia leto až keď sa úplne rozpadne, preto prichádzajú k nebožtíkom a každých 7 rokov im menia zábaly. Medzitým tancujú s telami nad hlavou, alebo sa s nimi fotia. Po rituály telo vrátia do hrobky spolu s peniazmi, alkohol a fotkami.

 

4 – A

 

Počas tohto rituálu, nazývaného aj mesangin, sa mladých ľuďom obrusujú očné zuby. Symbolizuje to ich dospelosť, prerod zo zvieraťa na človeka a tiež zbavenie sa 6 hlavných ľudských hriechov: žiadostivosti, lakomosti, hnevu, prílišnému podliehaniu emóciám, rozpakov a žiarlivosti. Ceremoniálom by mali prejsť úplne všetci, avšak niekedy z finančných, zdravotných, alebo estetických dôvodov je rituál odsunutý alebo len symbolický.

 

5 – C

 

V Británii, v Gloucesteri, na kopci Cooper Hill sa každoročne koná podujatie Cooper´s Hill Cheese- Rolling, teda spúšťanie syra. Zúčastňujú sa ho ľudia z celého sveta a počas súťaže sa snažia predbehnúť dole kopcom sa kotúľajúci syr v tvare bochníka. Kopec je veľmi strmý a preto sa každoročne stáva, že sa takmer nik neudrží na nohách a kopcom sa všetci valia podobne ako ten syr. Následne dochádza k zraneniam a zlomeninám.

 

6 – C

 

Uhádli ste kde môžete vidieť skupiny mužov hádzať kmeňmi. Ak stále nie, tak by vám mohla pomôcť malá nápoveda – sukne, alebo kilty. Teraz už isto viete, že tento šport pochádza zo Škótska. Patrí k tým najtradičnejším, ktoré sa hrajú na Hrách Škótskej vysočiny (Scottish Hihgland Games). Muži si počas súťaže musia vziať kmeň stromu, vyhodiť ho, nechať ho pretočiť sa a dopadnúť v správnej polohe. Ak si predstavíme, že to robia s 80 kilogramovým dlhým stromom, chápeme, že je to len hra pres silných mužov.

 

7 – B

 

Pre silné žalúdky je aj tradícia kmeňa Yanomamo. Tí totiž svojich príbuzných po smrti spália a následne si z popola a rozdrvených kostí spravia polievku. Všetko preto, aby si blízkych uctili. V ich kultúre je totiž neprípustné, aby nechali telo rozložiť sa, to by totiž znamenalo zneuctenie. Všetci musia byť spálení a aby zostali naveky so svojou rodinou. To domorodci zaručili jedením popola.

 

8 – B

 

Veľmi netradičným spôsobom sa snažia uchovať si pamiatku aj domorodci z kmeňa Dani. Tí si na znak smútky odtínajú články prstov. Táto krutosť sa zvyčajne praktizovala len na ženáchdievčatách. Za každého mŕtveho v rodine im bol odstránený kúsok prsta. Používali sa na to rôzna techniky. Napríklad sa prst najprv podviazal, aby doň neprúdila krv, alebo ste dotyčnú osobu udreli do citlivého miesta na ruke a kým ju to bolelo odrezal sa prst. V kmeni však nerezali prsty len pri pohreboch. Matky odhrýzali novorodencom články malíčkov, aby im zabezpečili zdravie a šťastie. Našťastie sa od tohto zvyku už upustilo, ale ešte stále stretnete staré ženy, ktoré nemajú ani jeden prst.

 

9 – A

 

Ak sa blížia vaše 25. narodeniny a vy ste stále slobodní, mali by ste si dať v Dánsku pozor. Uchováva sa tu totiž tradícia, že vás vaši známi znenazdajky posypú celého škoricou. Horšie to môže byť už len o 5 rokov neskôr. Vtedy si na vás počká čierne korenie. A prečo? Hovorí sa, že tradícia pochádza z dávnych čias, keď boli muži námorníkmi a privážali korenie. Keďže väčšinu času strávili na mori, nemali čas na ženbu, a tak im zostalo len to korenie.

 

10 – C

 

Stať sa mužom je náročné v ktorejkoľvek krajine, no v amazonských lesoch v kmeni Satere-Mawe to majú mladí muži ešte ťažšie. Musia totiž vydržať takmer neuveriteľnú bolesť. V deň rituálu pozbierajú istý druh mravcov (paraponera clavata), ktoré sú známe aj ako „guľkové mravce.“ Toto pomenovanie vychádza z toho, že ich uštipnutie bolí približne tak, ako rana guľkou. Mravce vyčkajú utlmené kým príde ich čas. Medzitým šaman zdroguje aj mladíka, a keď príde ten správny čas chlapec musí vložiť ruku do rukavice s týmito zvieratkami. Zdrogovaný musí byť preto, aby vydržal intenzívnu bolesť, ktorá trvá od 12 do 24 hodín. Aby tomu nebolo málo, takýmto rituálom musí každý mladík prejsť až 20 krát, aby sa stal skutočným mužom.

 

Dúfame, že ste sa pri našom malom kvíze zabavili a taktiež dozvedeli čo-to zaujímavé.

 

Zdroj/autor: wonderslist.com, nicenfunny.com, buzzfeed.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa