Už onedlho vypláva nová superloď: Zmestí sa na ňu 7000 ľudí a v jej výbave je i umelé nebo

2015-08-21 12:00:00 |   |    | 

Vzniká v najmodernejších dokoch v Európe a pod taktovkou najväčšej svetovej plavebnej spoločnosti. Nebude najväčšia. Ale bude najbezpečnejšia, najekologickejšia a pre pasažierov najzaujímavejšia. Názov lode Meraviglia môžeme z taliančiny preložiť ako „žasnutie“ – a práve tento dojem chcú jej stavitelia vyvolať. Námorný zázrak bude po dokončení dlhý 315 metrov a nájdete v ňom 2250 kajút pre hostí i umelé nebo.



 

Doky vo francúzskom Saint Nazaire boli 20. apríla 2015 svedkami veľkej slávy – došlo k slávnostnému začiatku stavby lode MSC Meraviglia, ktorá by mala byť vlajkovou loďou spoločnosti MSC a vrcholom ich „lodného radu“ Vista. Mimochodom, na stavbu celkovo siedmich superlodí vynaloží spoločnosť náklady vo výške zhruba 5,4 miliardy amerických dolárov.

Zázrak na vlnách, ohromná Meraviglia, ktorá pojme zhruba 4500 pasažierov a k nim až 2500 členov posádky, by sa na vodu mala spúšťať už v máji 2017, teda po necelých dvoch rokoch od začiatku stavby. A dokonca už teraz je možné si rezervovať kajuty.

Zatiaľ sa však s touto loďou, ktorá má výšku 65 metrov, pozriete „len“ pozdĺž európskeho pobrežia. V prvých mesiacoch bude mať Meraviglia hneď tri domovské prístavy – v Janove, v Marseille a v Barcelone – i preto, aby sa odstránili prípadné drobné mušky. Či sa potom vydá za oceán alebo i v ďalších rokoch bude brázdiť predovšetkým vody Stredozemného mora, je zatiaľ vo hviezdach…

 

 

Meraviglia verzus Titanic

 

Pri pohľade na obrovské kolosy sa človek neubráni porovnaniu s jednou z najslávnejších lodí histórie – Titanicom:

  • dĺžka lode Meraviglia je 315 metrov, Titanic meral 269 metrov
  • šírka lode Meraviglia je 43 metrov, Titanic mal šírku 28 metrov
  • výška lode Meraviglia je 65 metrov, Titanic mal od kýlu po špičku komína 53 metrov
  • Meraviglia pojme až 4500 pasažierov a zhruba 2500 členov posádky, na Titanicu sa mohlo plaviť až 2435 cestujúcich a 892 členov posádky

 

… a propos, hviezdy. Pasažieri sa nimi budú môcť kochať z hornej paluby – ďaleko od pevniny a svetelného smogu bude hviezdna obloha plná diamantov – ale vo vnútri lode, na strope dvojpodlažného átria s promenádou, obchodmi a reštauráciami bude umiestená i umelá obloha. Konkrétne pôjde o LED obrazovku s plochou 480 metrov štvorcových.

 

Na ňu sa bude premietať modrá obloha, ráno zas východ slnka, večer jeho západ a v noci hviezdne nebo. Ľudia v átriu by mali mať pocit, že sa neprechádzajú v kýli lode, ale po ulici príjemného mestečka.

A i ďalšie vybavenie, ktorým bude Meraviglia disponovať, berie dych – tak, ako si to napokon jej autori priali. Na lodi bude 2250 kajút – časť z nich upravená pre rodiny, na hornej palube aquapark, ten navyše prepojený s dvojpodlažným zábavným parkom vo vnútri lode. Okrem promenády s LED obrazovkou bude na lodi ešte jedna – kompletne presklená a s panoramatickým výhľadom na more.

 

Loď vo vnútri lode

 

Nie, nemáme na mysli záchranné člny, ale Yachtclub, ktorý je umiestnený v horných poschodiach a len pre horných, povedzme, niekoľko desiatok hostí. Yachtclub je totiž najluxusnejším priestorom na lodi. Panoramatický salónik s výhľadom na more má vlastný súkromný bazén, vírivky, slnečnú terasu i luxusné kúpeľné centrum. A interiér má odkazovať na interiéry luxusných jácht.

V kajutách, ktoré do kategórie Yachtclubu spadajú, je všetko vyladené do posledného detailu. Posteľná bielizeň je z egyptskej bavlny, kozmetika v kúpeľni výhradne luxusná, výhľad zaisťuje panoramatické okno a keď sa človeku trebárs zachcú raňajky do postele, postará sa o ne komorník, ktorý je k dispozícii 24 hodín denne. A samozrejmosťou je i exkluzívny program v jednotlivých prístavoch.

Meraviglia však neponúka len ohromný luxus, ale i bezpečie – má byť vôbec najbezpečnejšou loďou, ktorá popláva v svetových vodách – a šetrný prístup k prírode. Konštruktéri podľa svojich slov tvoria jednu z „najzelenších“ lodí na planéte. A vzhľadom k tomu, že bude križovať i vody západného Stredomoria, nie je sen o plavbe na nej vôbec nereálny…

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

  • Z Kodane až na Floridu : Vyplávajte na palube luxusnej lode od brehov Európy cez Atlantik do Mexika a Spojených štátov. Štyridsať nocí a dve desiatky atraktívnych zastávok – Petrohrad, Helsinki, Dublin, Azory, Miami, Tampa, Mayská riviéra, ostrov plodnosti Cozumel… V cene plavby, ktorá je naplánovaná na jeseň, je plná penzia, donášková služba až na izbu, voľné vstupy do divadla, na diskotéky, do kasína. Vyraziť môžete i do wellness centra, do vírivky, kozmetického salónu… Na túto dovolenku nezabudnete!
  • Cesta okolo sveta za 109 dní : Užite si najlepšiu dovolenku svojho života! Na lodi Costa Luminosa oboplávate svet! Vyplávame v januári 2016 z prístavu Savona a k talianskym brehom sa vrátime až 23. apríla! V priebehu cesty sa pozriete do Barcelony, Rio de Janiera, Buenos Aires, najjužnejšieho mesta sveta Ushuaia, na Veľkonočný ostrov, na božské Bora Bora alebo do Dubaja, Bombaja a Alexandrie. Priamo na lodi je bežecká dráha, golfový simulátor, niekoľko bazénov, vírivky, kúpele, kaplnka, centrum virtuálnej reality a ďalšie atrakcie, ktoré vám spríjemnia pobyt na tejto superlodi.
  • Za slnkom do Kalábrie : Na letnú dovolenku nemusíte nikam ďaleko – krásne je trebárs i v Taliansku, konkrétne v oblasti Kalábrie. Užite si nádherné pláže, atmosféru malých mestečiek a perfektnú kuchyňu aspoň prostredníctvom článku na cestovateľskom portáli Cestovinky.cz.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa