EXTRA Berlínsky múr a jeho pád

2009-11-09 13:00:00 |   |    | 

NEMECKO/ video - Berlín bude dnes svedkom veľkolepých osláv 20. výročia pádu Berlínskeho múru, na ktorých sa zúčastní množstvo svetových lídrov a politikov.



Starý kontinent si tak pripomenie historický deň pádu železnej opony a Nemci zároveň znovuzjednotenie krajiny. Na dnešných oslavách očakávajú pri Brandenburskej bráne asi 100 000 návštevníkov, čo potvrdili aj majitelia tamojších hotelov. Tí v piatok oznámili, že ich ubytovacie kapacity sú vyčerpané a obsadených tak je všetkých viac ako 100 tisíc lôžok.

Obyvatelia nemeckého hlavného mesta si rôznymi podujatiami pripomenuli výročie pádu symbolu komunizmu a rozdelenia Európy aj včera. Uskutočnil sa koncert pri hraničnom priechode Zehlendorf, kancelárka Angela Merkelová otvorila nové Múzeum slobody v Postupime, kde budú rôzne exponáty pripomínať obdobie studenej vojny. V centre Berlína sa na veľkoplošnej obrazovke premietali videá o páde Berlínskeho múru a uskutočnili sa aj preteky trabantov. Pozdĺž trasy múru postavili Berlínčania dlhé domino, ktoré zvalia dnes.

Merkelová v rámci dnešných osláv privíta okrem iného ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, britského premiéra Gordona Browna, francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho či americkú ministerku zahraničia Hillary Clintonovú. Do Berlína by mal doraziť aj exprezident vtedajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov.

 

Zdroj/autor: sita, afp, drom

VIDEO Berlínsky múr 1961 - 1989



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa