Krásy Slovenska: Panoramatická vyhliadka Krivánskej Malej Fatry

2014-06-03 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hoci vrch Stoh (1 607 m n.m.), nie je tak známy, ako jeho „veľkí bratia“ Veľký (1 610 m n. m.) a Malý Rozsutec (1 344 m n. m.), či najvyšší vrch Krivánskej Malej Fatry, Veľký Fatranský Kriváň (1 709 m n. m.).



Napriek tomu patrí k turisticky navštevovaním vrchom Malej Fatry. Nachádza sa na hlavnom hrebeni Krivánskej časti Malej Fatry, na ľavo od Snilovského sedla (výstupnej stanice sedačkovej lanovky). Je výborným vyhliadkovým bodom s kruhovým výhľadom nielen na susedné vrcholy – Poludňový grúň (1 460 m n. m.), Veľký Rozustec a Malý Rozsutec, ale aj na okolité pohoria – Veľká Fatra, Chočské vrchy či Kysucká vrchovina.

Časť severného svahu tvorí NPR Rozsutec a zároveň tu pramení Stohový potok. Na južnej časti svahu sa rozkladá NPR Šrámková. Stoh má výrazný lúčnatý povrch, na ktorom sú v niektorých častiach súvislé plochy čučoriedok (Vaccinium myrtillus).

Svahy sú lavinózne, preto počas zimnej sezóny je neprechodný vrchol Stohu. Predpokladá sa, že v minulosti bol Stoh pokrytý lesom a kosodrevinom, avšak pre potreby intenzívneho využívania na pasenie oviec, bol postupne odlesnený.

Na vrchol sa môžete dostať po červenej a žltej značke (vedú po hlavnom hrebeni), prípadne po zelenej značke z vrchu Žobrák. Pochod na vrchol z východu, Medziholia, ale i zo západu, Stohového sedla, je príjemný a nevedie náročným terénnom.

Pri návšteve Krivnánskej Malej Fatry nezabudnite navštíviť aj Stoh, odvďačí sa Vám nádhernými a jedinečnými výhľadmi do širokému okolia. Ak si túžite urobiť nezabudnuteľné a neopakovateľné fotografie Veľkého Rozsutca prípadne okolitých pohorí, tak ako Váš východiskový bod môže slúžiť práve vrchol Stohu, a to vďaka svojmu kruhovému výhľadu. Vďaka nemu nebudete mať na fotenie žiadne prekážky.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa