Povesti o hradoch na Slovensku: Poznáte ich?

2014-03-22 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Milovníci histórie a tí, ktorí sa zaujímajú o architektúru, si prídu na svoje aj na našom malom Slovensku. Územie krajiny totiž pokrýva pomerne slušné množstvo atraktívnych hradov a zámkov a tie najzaujímavejšie z nich spolu s povesťami a legendami, ktoré o nich kolujú, si predstavíme v tomto článku.



 

  • Čachtický hrad

Medzi najznámejšie hrady Slovenska patrí Čachtický hrad, hoci dnes je z neho iba pomerne zachovaná zrúcanina. Najviac sa preslávil svojou históriou, konkrétne „krvavou grófkou“ Alžbetou Bátoriovou. Alžbeta, nazývaná aj Čachtická pani, bola uhorskou veľmožkou. Podľa niektorých historikov bola najznámejšou masovou vrahyňou v slovenských a maďarských dejinách.

Alžbeta pochádzala z rodu Bátoriovcov, ktorý patril medzi bohaté rody Uhorska. Podľa legendy ich predok zabil draka, preto mal tento rod v erbe tri dračie zuby. Čachtická pani sa zapísala do histórie ako „tyranka a vrahyňa“ nevinných dievčat, ktoré týrala a zabíjala preto, aby zostala navždy mladá a krásna. Naposledny nás o opaku jej konania presviedčal Juraj Jakubisko v rovnomennom veľkofilme Báthory. Čo je pravda, sa snáď asi nikdy nedozvieme, ale musíme uznať, že čaro tajomnosti okolo Čachtického hradu pretrváva dodnes.

 

  • Hrad Beckov

Medzi zaujímavé skvosty západného Slovenska patrí aj hrad Beckov, ktorý sa vypína na hradnej skale v blízkosti obce Beckov. Hrad prešiel nedávno rozsiahlou rekonštrukciou. Povesť hovorí, že hrad vznikol ako dar istého veľmoža svojmu šašovi Beckovi. Avšak po jeho dostavbe sa hrad veľmožovi tak zapáčil, že si ho chcel nechať. Jeho šašo s tým súhlasil, ale pod podmienkou, že hrad bude niesť jeho meno.

 

  • Hrad Lietava

Na strednom Slovensku je zaujímavým hradom hrad Lietava. Nachádza sa v obci s rovnomenným názvom. Aj tento hrad má svoju históriu. Jej korene siahujú k „pánovi Váhu a Tatier“, Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, ktorý hrad vlastnil. Istý čas ho mal v držbe aj palatín Thurzo vďaka sobášu s paňou hradu. O hrade kolujú viaceré povesti. Jedna z nich hovorí o útoku Tatárov na obyvateľov obce Lietava, tí sa spolu so svojím kňazom schovali do kostola. Odtiaľto ich Tatári vyvliekli a nútili ich vzdať sa svojej viery. Kto tak neurobil, toho zhodili z hradného vrchu dole, kde boli ostré koly. To isté urobili i s kňazom, tomu sa však podarilo zachytiť o krík, a tak sa skryl a zároveň aj zachránil. Tatári keď nenašli telo kňaza, sa veľmi zľakli a odišli z Lietavy.

 

  • Oravský hrad

História Oravského hradu je tiež spätá s osobou Juraja Thurza, ten uzatvoril manželstvá s viacerými majetnými ženami. Medzi ne patrila aj Alžbeta Czoborová. Tá sľúbila svojmu manželovi, že počas jeho neprítomnosti bude dohliadať na hrad. Tento sľub „vraj“ plní dodnes.

 

  • Spišský hrad

Medzi najzaujímavejšie hrady v našej krajine môžeme nepochybne zaradiť aj Spišský hrad, zapísaný v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ide pravdepodobne o najväčší hradný komplex v strednej Európe. História hradu sa spája s rodmi Zápoľských, Thurzovcov a Čákovcov. Miestna legenda hovorí o krásnej Hedvige, sestre pána hradu, ktorá kvôli nesplneniu svojho sľubu bola sťatá. Aj dnes sa prechádza po hradbách Spišského hradu so zväzkom kľúčov od neho.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (36 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa