Jeruzalem

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Jerusalem, Izrael



 

Oficiálny názov  Jerusalem (hebrejsky: ירושלים Yerushalayim, arabsky: القدس, al-Quds)

Zrodené z biblických príbehov, moderné mesto hostiace staré príbehy. Nič nie je svätejšie ako Jeruzalem. Židia, kresťania aj moslimovia považujú mesto za sväté. Aj keď väčšina turistov sem prichádza kvôli histórii, Jeruzalem je moderné žijúce mesto rozdelené na tri časti.

Opevnené Staré mesto, s najväčším počtom pamiatok, prevažne arabský východný Jeruzalem a rapídne expandujúce nové mesto, známe ako Západný Jeruzalem. Navyše, rozdelené je aj Staré mesto. Nájdete tu arménsku, kresťanskú, židovskú a moslimskú štvrť. 

 

Bezpečnosť

Samotný Jeruzalem je považovaný za bezpečné mesto. Niektoré bezpečnostné opatrenia si ale určite všimnete.

  • Bezpečnostná situácia v Izraeli a okupovaných palestínskych územiach sa môže rýchlo a neočakávane meniť, preto si pred cestou aktualizujte cestovateľské odporúčania, napríklad na stránke ministerstva zahraničných vecí.
  • Bezpečnostné jednotky zvyknú kontrolovať autobusové zastávky, aby sa zabránilo podozrivým osobám pred nástupom do autobusu.
  • Mnoho reštaurácií a barov má pri vchode ochranku.
  • Bezpečnostné kontroly sú samozrejmosťou na väčšine verejných miest. V nákupných centrách, hoteloch, vládnych budovách, obchodoch, kaviarňach, na trhoch aj na väčšine dopravných uzlov vám ochranka môže skontrolovať obsah tašiek a vykonať osobnú prehliadku ručným skenerom.
  • Môžete byť vyzvaný preukázať sa identifikačným dokladom
  • Demonštrácie sú bežné. Väčšina je mierumilovná ale nevystavujte sa riziku.
  • Kriminalita je vyššia vo východnej časti mesta, pravdepodobne je lepšie ísť s organizovanou skupinou, alebo taxíkom.
  • Pri zhoršenej bezpečnostnej situácii v krajine (napr. Gaza), sa vyhýbajte verejným priestranstvám s väčšou koncentráciou ľudí.

 

DOPRAVA

V meste premávajú autobusy štátnej spoločnosti Egged (od 5:30 hod. do polnoci). Všetky autobusy zastavujú v piatok, polhodinu pred západom slnka (alebo v predvečer náboženských prázdnin). Doprava sa obnoví až v sobotu po zotmení. Cena za jednu jazdu sa pohybuje okolo 5,90 ILS.

Papierové prepravné lístky boli plne nahradené čipovými kartami Rav Kav, ktoré je možné si zakúpiť u vodiča, v stánkoch a na niektorých predajných miestach (napr. na hlavnej autobusovej stanici). Poplatok 5,00 ILS sa platí pre tzv. anonymnú verziu Rav Kav, karta na meno je bez poplatku, táto ale obsahuje personálne údaje majiteľa a na jej vystavenie je potrebný pas.

Prestupné lístky neexistujú. Autobusy nezastavujú na každej zastávke automaticky, výstup musíte oznámiť vodičovi. Cestovné poriadky fungujú online cez web stránku prepravcu http://www.egged.co.il. Detailnejšie informácie o trasách, cestovných poriadkoch a mapách nájdete na www.jet.gov.il. Trasy jednotlivých liniek nájdete aj na niektorých turistických mapách.

Predplatený systém neplatí pre súkromnú dopravnú sieť vo východnom Jeruzaleme, kde majú ekvivalent - „týždennú kartu“.  Ak sa chcete dostať do tejto časti Jeruzalema, použite arabskú autobusovú stanicu na ulici Sultan Suleiman pri Herodesovej bráne.

Turistický bezplatný kyvadlový mikrobus premáva každých 20 minút zo zástavky First Station do Starého mesta, k väčšine hlavných turistických miest. V piatok posledný autobus odchádza o 13:00 hod., v sobotu a počas židovských sviatkov nepremáva.

Pri jazde autom rátajte s dopravnými zápchami, veľkým množstvo jednosmerných ulíc ktoré vám môžu značne predĺžiť cestu. Niektoré ulice sú priúzke na prejazd a parkovanie je utrpenie. Ak máte auto odporúča sa zaparkovať ho pri zástavke First Station a odtiaľ naskočiť na turistický mikrobus.

Platené parkovacie miesta majú modro-biele značenie. Platí sa 5,70 ILS za hodinu, neplatí sa večer a v sobotu.

Skupinové taxíky (sheruts) jazdia zväčša z jedného fixného miesta, z letiska alebo autobusovej stanice. Ak použijete tento spôsob dopravy, dohodnete sa vopred na cene podľa adresy a čakáte kým sa mikrobus naplní cestujúcimi.  

Bežné taxíky je možné zastaviť priamo na ulici, objednať telefonicky, alebo nastúpiť na stanovištiach, ktoré sú okolo väčších hotelov. Podľa lokálneho zákona sú taxikári povinní mať zapnutý taxameter, ak ich o to požiadate. Na začiatku cesty sa odporúča tiež skontrolovať, či je taxameter nastavený na základnej sadzbe. Jazda do Starého mesta by mala v normálnej cene (do 21:00 hod.) stáť okolo 25,00 – 50,00 ILS. Po 21:00 hod, v sobotu a počas sviatkov sú ceny o 30% vyššie.

 

UBYTOVANIE

Ako dlhoročná destinácia pútnikov, má Jeruzalem širokú ponuku ubytovania vo všetkých cenových kategóriách. V Starom meste nájdete mix menších hotelov, náboženských hospicov a lacných hostelov. V západnom Jeruzaleme nájdete zmes menších a väčších hotelov a penziónov, nechýbajú ani luxusné hotely vrátane slávneho hotela kráľa Dávida. Jeruzalemské hotely sú plné najmä počas kresťanských a židovských sviatkov (Veľká noc, septembrové a októbrové židovské sviatky Rosh Hashanah, Yom Kippur, Succot, alebo Simchat Torah, a počas Vianoc). Júl a august sú považované za turistickú sezónu.

Jeruzalemskou špecialitou sú kresťanské penzióny a hospice. V meste ich je neuveriteľne veľa. Pôvodne boli postavené pre kresťanských pútnikov, ktorí sem začali prichádzať vo väčšom počte okolo roku 1880. Mnohé sídlia v budovách z 19. storočia s výnimočnou jeruzalemskou architektúrou. Sú otvorené pre návštevníkov všetkých vierovyznaní. Lepšie hospice sú kvalitou porovnateľné s lepšími hotelmi. Anglikánsky hospic sv. Juraja má dokonca bar. Nezosobášené páry môžu na spoločnú izbu zabudnúť.

Rezervujte si ubytovanie v Jeruzaleme online.

 

JEDLO

Multikultúrnosť mesta sa prejavuje aj v kulinárskej tradícii. Okrem všadeprítomných stánkov s falafelom tu nájdete európsku, etiópsku, stredomorskú a blízkovýchodnú kuchyňu. Samozrejme nájdete tu celé cenové spektrum. Od exkluzívnych, exotických reštaurácií v Emek Refaim  po stánky s falafelom okolo Machaneh Yehuda a hlavnej autobusovej stanice. Dobrým orientačným pravidlom kvality podniku je počet arabských alebo hebrejských hostí v jednotlivých podnikoch.
Jeruzalem je najlepším miestom pre milovníkov kóšer jedál.

V židovských štvrtiach sú takmer všetky reštaurácie kóšer. Sú označené certifikátom Kashrut, ktorý by mal visieť na stene. Je  platný tri mesiace, a vydáva ho rada jeruzalemských rabínov. Ak certifikát v reštaurácii nevidno, stačí sa spýtať obsluhy. Certifikát sa udeľuje na mäso "Basari", alebo na  "halavi"  (mliečne výrobky). Ich platnosť sa odlišuje farbou, momentálne sú platné certifikáty červenej (mliečne výrobky) a ružovočervenej farby (mäso). Ich platnosť končí 22. septembra na sviatok Rosh Hashana, kedy budú vydané nové certifikáty. Pre potravinové reťazce zvyčajne platí, že certifikát od jeruzalemských rabínov dostanú, až keď dokážu zabezpečiť, že každá prevádzka v meste pripravuje alebo predáva kóšer jedlo.

 

ZÁBAVA

Ako vo väčšine metropol, centrum mesta je miesto, kde sa odohráva nočný život, kultúrne akcie a kde nájdete množstvo reštaurácií a kaviarní. Najlepšie bary sú v okolí trhu Mahane Yehuda a v blízkosti námestia Zion Square, ďalšie kaviarne a kluby sú roztrúsené na uliciach Rivlin, Ben Shatah, Hillel, Heleni Hamalka a Dorot Rishonim. V Starom meste bary nenájdete a vo východnom Jeruzaleme sú bary iba v hoteloch. Dnu sa najlepšie dostanete s niekým, kto pozná ochranku pri dverách, alebo niekoho, kto v klube pracuje. Týmto spôsobom sa vyhnete nepríjemnému čakaniu.

 

NÁKUPY

Jeruzalem je veľmi zaujímavým miestom na nakupovanie. Nájdete tu celé spektrum obchodov, bazárov, trhov, butikov aj moderných nákupných stredísk. Stále tu funguje mnoho rodinných obchodíkov, ktoré sa špecializujú na konkrétny druh tovaru, napr. dámske oblečenie, elektroniku alebo domáce potreby. Svetové aj lokálne značky kúpite vo väčších nákupných centrách a obchodných domoch Malha Mall a Mamilla Mall. Trhovú atmosféru a vtipných predavačov ponúka trhovisko v Starom meste. Ceny sú trochu predražené, ale tovar je kvalitný a odporúča sa vyjednávať o cene. Najznámejším trhom s jedlom je Machane Yehuda, ktorý sa zatvára v piatok večer a otvára sa v nedeľu. First Station je centrum s obchodíkmi, stánkami a reštauráciami prerobené zo starej vlakovej stanice, kde sa konajú festivaly jedla a kultúrne akcie.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Kalendár udalostí je naplnený vďaka trom veľkým náboženstvám. Medzi židovské sviatky patrí deň pripomínania holokaustu (Yom Hašóa); dojemná udalosť kedy celé mesto za sprievodu sirén oplakáva šesť miliónov obetí holokaustu. Na máj pripadá ďalší sviatok Deň nezávislosti, ktorý oslavujú Židia na celom svete; V tento deň v Jeruzaleme očakávajte pouličné párty, koncerty, grilovacie akcie aj penovú vojnu.

Purim je sviatkom, ktorý je spomienkou na záchranu Židov pred plánom Hamana, vysokopostaveného muža z perzského kráľovstva a sprevádzajú ho verejné recitácie knihy Ester, charitatívne akcie, rozdávanie darčekov a sprievod v maskách.

Pesach je sviatkom slobody, dňom spomienky na udalosti spojené s odchodom Izraelitov z Egypta a počas tohto dňa sa číta z knihy Haggada a usporadúvajú sa ceremoniálne rodinné večere .
Moslimské sviatky je najlepšie zažiť vo východnom Jeruzaleme, moslimskej časti mesta. Ceremónie týchto sviatkov sa uskutočňujú v miestnych mešitách, arabskej štvrti v Starom meste, alebo v slávnej svätyni Skalný dóm.

Pôstny mesiac Ramadán, počas ktorého sa moslimovia na celom svete od východu do západu slnka zriekajú jedla, končí 3-dňovou oslavou íd al-fitr a v Jeruzaleme sa oslavuje aj jazdou lokálnych mužov a chlapcov na koňoch.  

Vianočná polnočná omša je obrovskou udalosťou kresťanského kalendára. Koná sa v kostole Narodenia Krista v Betleheme, za účasti neuveriteľného počtu veriacich. Väčšina stojí pred kostolom (lístky na sedenie sa do kostola kupujú v niekoľko týždňovom predstihu), a sleduje omšu na veľkoplošnej obrazovke.

Veľká noc prináša do Starého mesta obrovský chaos. Ulice okolo kostola Božieho Hrobu sa preplnia pútnikmi, snažiacimi sa znovu obnoviť posledné chvíle Ježišovho života. Počas týchto sviatkov sú hotely v Betleheme a Starom meste preplnené.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Via Dolorosa - Táto krížová cesta sleduje posledné útrpné kroky Ježiša Krista z miesta kde bol odsúdený, cez vrch kde bol ukrižovaný až ku chrámu Božieho hrobu, kde sa údajne nachádza jeho hrob. Celkovo je cesta tvorená štrnástimi zastaveniami.

Skalný Dóm – jeho zlatá strecha je symbolom mesta, patrí medzi najfotografovanejšie stavby na svete. Dóm ukrýva  kamenné dosky sväté pre Židov a moslimov. Práve tu obetoval Abrahám svojho syna. Podľa islamskej tradície vstúpil prorok Mohamed z tohto miesta do neba.

Chrámová hora - Al Haram ash-Sharif, sa nachádza v Starom meste Jeruzalema a je dôležitá rovnako pre Židov ako aj pre moslimov (je to tretie najdôležitejšie miesto islamu). Zahŕňa viac ako 14 hektárov fontán, záhrad a budov. Tisíc rokov pred Kristom tu stál prvý židovský chrám v meste.

Chrám božieho hrobu - Kostol zahŕňa päť posledných zastávok na krížovej ceste po Via Dolorosa, je najsvätejšou kresťanskou stavbou v Jeruzaleme. Pri vstupe do chrámu vedie cestička, doprava, ku kaplnke na Golgote a ku trom posledným zastávkam krížovej cesty, kde bol Ježiš vyzlečený, ukrižovaný a zvesený z kríža. Sepulchre (hrob) sa nachádza v centre kostola, kde bol Kristus pochovaný a znovu vzkriesený.

Herodova brána – miesto, kde sa v roku 1099 do mesta dostali križiaci. Názov miesta bol 15. -16. storočí chybne odvodený od blízkeho paláca Heroda Antipa. V hebrejčine sa brána volá   Sha'ar HaPerahim, v arabčine Bab as-Zahra (Kvetná brána).

Tower of David Museum – Dávidova veža/citadela - výborné múzeum. História mesta vo veľmi stráviteľnej forme, príjemné výstavy, dobré výhľady na mesto

Israel Museum – Izraelské múzeum, najväčšie múzeum v Izraeli. Medzi jeho poklady patria „Zvitky od mŕtveho mora“ , tiež veľkoformátový model antického Jeruzalema. Nechýba ani obrovská zbierka archeologických a umeleckých predmetov. Pre renováciu je časť expozície zatvorená,

Yad Vashem – izraelské múzeum holokaustu

Západný múr (Múr nárekov) – jeho stavitelia určite nerátali s tým, že sa stane najdôležitejšou svätyňou židovského náboženstva. Pôvodne podporný múr chrámu na Hore, kde bol postavený tzv. „Druhý“ chrám ( postavený v období okolo 520 p. n. l.); Západný múr - Múr sa tiahne pozdĺž jednej strany vast plaza, na úpätí Chrámovej hory. Je známy i pod názvom Múr nárekov, pozostáva z masívnych blokov zlatého kameňa, ktorý je spomienkou na Druhý chrám postavený Herodom v r. 30 p.n.l. Západný múr sa stal najsvätejším miestom modlitieb židov.

 

PASY

JLM City Pass – sedemdňový pas ponúka návštevníkom okrem bezplatného vstupu na 3 najatraktívnejšie turistické miesta, 20-30% zľavu na ostatné pamiatky a múzea, jednosmernú bezplatnú okružnú jazdu z alebo na letisko Ben Gurion aj jeden lokálny drink k tomu. Cena sa líši podľa toho, či si vyberiete pas s dopravou zadarmo (63 USD),  alebo bez dopravy (36 USD).  

 

INTERNET

www.itraveljerusalem.com

www.jerusalem.muni.il/

http://www.gojerusalem.com

 

APLIKÁCIE

Jerusalem Map and Walks - mapa mesta s pamiatkami. Funguje offline.

Audio Tours of Jerusalem – táto aplikácia obsahuje sprievodcu Jeruzalemom. Ponúka niekoľko rôznych trás a prevedie vás pútavými miestami. Popri objavovaní mesta stačí počúvať komentáre k jednotlivým lokalitám a orientovať sa pomocou GPS mapy, ktorá je súčasťou programu. Aplikácia funguje aj bez internetového pripojenia.

Moovit – aplikácia pre verejnú dopravu

 

LETISKO

Ben Gurion International Airport  (TLV)

 

BEZ ZÁRUKY

Na ploche menšej ako jeden kilometer štvorcový sa v jeruzalemskom Starom meste nachádzajú pamiatky troch najväčších monoteistických náboženstiev.

Počas prvého dobytia Jeruzalema križiakmi v roku 1099, bolo zmasakrovaných takmer celé  obyvateľstvo – okolo 30 000 ľudí. Židia, moslimovia ale aj kresťania.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa