Manínska tiesňava: prírodná krása Považia

2013-05-29 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Patrí medzi najkrajšie prírodné lokality Považia. V roku 1967 bola vyhlásená za Národnú prírodnú rezerváciu, nachádza sa v Strážovských vrchoch, v blízkosti mesta Považská Bystrica. Manínska tiesňava predstavuje pravdepodobne najužší skalný kaňon v Strednej Európe.



Východiskom do nej je mestská časť Považská Teplá. Manínska tiesňava vznikla zarezaním Manínskeho potoka do vápencov a rozdelením Manínskeho bradla na dva vrchy: Veľký (891 m n. m.) a Malý Manín (812 m n. m.).

Nachádza sa tu množstvo druhov rastlín a živočíchov na relatívne malej ploche, čo je spôsobené vysokou vlhkosťou a rozdielmi v nadmorskej výške. Manínska tiesňava ďalej pokračuje v Kostoleckú tiesňavu, kde sa nachádza najväčší skalný previs Karpatského oblúku.

Doprava do Manínskej tiesňavy je zabezpečená mestskou a prímestskou dopravou z mesta Považská Bystrica. Tesne pred vstupom do Manínskej tiesňavy je kúpalisko, ktoré slúži rekreačným účelom minimálne. Každoročne sa tu usporadúva turistické podujatie Jelemnického jarná 25-tka.

Ak budete počas horúcich letných mesiacov prechádzať okolo Považskej Bystrice, môžete sa zastaviť v Manínskej tiesňave. Nájdete tu príjemné schladenie, relax a krásnu prírodu.

 

Zdroj/autor: wikipedia, maninska.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa