Jasná a Vrbické pleso – Aj Nízke Tatry vás radi privítajú

2014-10-11 10:00:00 |   |    | 

Keď sa povie „slovenské veľhory“ asi každému napadnú Tatry. Či už Východné alebo Západné (pri geomorfologickom členení), alebo samotné Vysoké Tatry a Belianske Tatry (členenie Východných Tatier). Akosi pritom však zabúdame na Nízke Tatry, ktoré sa svojou krásou rovnajú svojim väčším príbuzným.



 

Nízke Tatry v porovnaní s príbuzenstvom

 

Dokonca ich v niektorých ohľadoch aj predbehnú. Najväčším národným parkom Slovenska je NP Nízke Tatry (NAPANT), ktorý má rozlohu 205 085 ha vrátane ochranného pásma (na porovnanie TANAP má rozlohu 73 800 ha vrátane ochranného pásma). Najväčší jaskynný systém nehľadajte nikde inde na Slovensku, ale tu v Nízkych Tatrách. Demänovský jaskynný systém je tvorený asi 30 jaskyňami a dosahuje dĺžku pravdepodobne 36 kilometrov. Najznámejšie sú  Demänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa.

Medzi najkrajšie turistické ciele, ktoré môžete v Nízkych Tatrách navštíviť patria: Chopok (2 024 m n. m.), Ďumbier (2 043 m n. m.) a Kráľova hoľa (1 948 m n. m.). Zaradiť ich môžeme medzi fyzicky náročné, ale výhľad z ich vrcholu určite stojí za tú námahu. Ak patríte medzi zdatných turistov môžete si naplánovať túru po hrebeni v smere západ – východ, prípadne naopak.

 

Na turistike

 

Asi najznámejším strediskom turistiky a zimných športov v tomto pohorí je Jasná. Nachádza sa v Liptovskej kotline a hlavným prístupovým bodom je mesto Liptovský Mikuláš. Navštíviť ju môžete počas letných i zimných mesiacov.        

V zime sa nadšenci lyžovania môžu „vyšantiť“ na severnej a južnej strane Chopku. Nájdu tu až 45 kilometrov upravených zjazdoviek určených pre začiatočníkov, ale i skúsených lyžiarov.

Jednou z najkrajších prírodných pamiatok Nízkych Tatier je Vrbické pleso. Nachádza sa v nadmorskej výške 1 113 m n. m. v západnej časti Demänovskej doliny. Vzniklo pri topení ľadovca na severných svahoch Chopka a Dereša. Je to morénové jazero čo znamená, že vzniklo v časti, ktorú vyhĺbila moréna (skalná suť). Pri topení ľadu sa voda v tejto časti nahromadila a neskôr došlo k zahradeniu iným prírodným materiálom. Aj preto radíme Vrbické pleso medzi hradené a morénové jazerá, ktoré sú typické veľkou rozlohou, malou hĺbkou a malebnými brehmi. To dokazuje aj toto pleso. Zaberá plochu 0,69 ha, dosahuje hĺbku maximálne 8 m, a má dĺžku 115 m a šírku 62 m. Na jeho brehoch sa postupne rozširuje vegetácia (ihličnaté i listnaté stromy) a okolie je sprístupnené turistickými chodníkmi. Od roku 1975 je pleso chránené ako prírodná pamiatka s najvyšším, piatym stupňom ochrany.

Bohužiaľ, v súčasnosti dochádza k zmenšovaniu Vrbického plesa. Aj preto bol zahájený rozsiahly projekt záchrany tejto prírodnej pamiatky. V posledných dvoch desaťročiach došlo k zarasteniu plesa porastom pálky, ktorá sa vyskytuje vo výrazne nižších polohách. Pomocou náučného chodníka a informačných tabúľ slúži jazero a jeho okolie na vzdelávanie žiakov základných škôl.

V prípade, ak by ste chceli vidieť širšie okolie tejto prírodnej krásy, môžete si vybrať z troch turistických chodníkov. Každý z nich má východiskový bod pri Vrbickom plese. Prvý vedie po modrej značke ďalej cez Repiská až do Demänovskej jaskyne slobody. Druhým prejdete po žltej trase na Tri vody.  A ten posledný pokračuje žltou značkou od Troch vôd na Sedlo Poľany, pričom táto trasa je najdlhšia.

Veríme, že aj vďaka tomuto článku ste objavili ďalší krásny kúsok našej krajiny. Nechceme týmto spochybniť veľkoleposť Vysokých Tatier, chceme však pripomenúť že na Slovensku sa nachádza veľké množstvo prírodných pamiatok, ktoré stojí za to navštíviť a spoznávať.

Zdroj/autor: jasna.sk, tanap.org, napant.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa