Žilina a okolie: Tipy na zaujímavé výlety

2014-11-05 13:00:00 |   |    | 

Slovensko sa môže pochváliť mnohými krásnymi regiónmi. To iba my sme si na ich nádheru časom zvykli a nedokážeme to často krá vôbec oceniť. Veď skúste prejsť autom cestu medzi Ružomberkom a Martinom. Úsek za Kraľovanmi ponúka tak nádhernú vyhliadku, že je tadiaľ vždy radosť cestovať. Po tejto ceste sa dostanete aj k dnešnému vybranému regiónu. Ponúkneme vám zopár tipov na zaujímavé výlety alebo návštevy kultúrnych pamiatok v Žiline a okolí.



 

Budatín

 

Nielen Žilinčanov istotne potešilo opätovné otvorenie tejto pamiatky. I keď nateraz je sprístupnený iba park a veža s vyhliadkou a expozíciou, putuje tam množstvo návštevníkov. Dôvodom sú rôzne akcie, ktoré v týchto priestoroch usporadúvajú počas celého roka. Takže pokiaľ sa tam vyberiete, skúste si pozrieť stránku Považského múzea, aby ste neprišli o nejakú zaujímavú udalosť. Prístup do parku je pre verejnosť bezplatný. Plné vstupné do veže sú tri eurá a navštíviť ju môžete kedykoľvek okrem pondelka.

 

Sobášny palác v Bytči

 

Ako hovorí samotný názov, pôvodne bol vystavaný tento palác pre svadobné obrady rodiny Juraja Thurzu. Keď sa už však jeho dcéry vydali, usporadúval tam rôzne rodinné akcie. Neskôr začala táto vzácna pamiatka chátrať. Dnes už zreštaurovaná budova čiastočne slúži na pôvodné účely, no zároveň sa v nej nachádza i múzeum mapujúce dejiny tunajšieho kraja. Nádherné renesančné priestory môžete i vy využiť ako miesto vášho sobáša. Vopred je však nutné objednať sa a dohodnúť, ako bude slávnosť prebiehať a či tieto priestory využijete aj na hostinu.

 

Hrad Strečno

 

Hrdo týčiaci sa hrad stráži celé Považie a poskytuje mu aj po toľkých rokoch majestátnu ochranu. V jeho priestoroch sa nachádza tradičná expozícia z histórie, no veľmi zaujímavou časťou je expozícia venujúca sa svätici Žofii Bosniakovej. Výhodou hradu Strečno je fakt, že neustále ponúkajú zaujímavé tematické prehliadky viažuce sa k rôznych sviatkom, ale aj iným udalostiam. Neustále tak nájdete hrad prezlečený do nového šatu a nebudete sa tam nudiť ani po desiatej návšteve. Nezabudnite ani na novinku v podobe starej stredovekej dedinky, ktorá je inštalovaná pod hradom.

 

Plte na Váhu, Strečno

 

Ak ste už niekedy zažili plavbu po Dunajci, pripravte sa na to, že tento zážitok bude ešte krajší. Okrem nádhernej prírody totiž budete mať perfektný výhľad aj na hrad Strečno. Za pekného počasia je to naozaj krásny výlet, kde môžete s deťmi stráviť celý deň. Cena za lístok pre dospelého je 10 eur. V hlavnej sezóne sú plavby frekventovanejšie, no mimo sezóny je vhodnejšie objednať sa telefonicky alebo cez webovú stránku. Firma vám môže zabezpečiť nielen odvoz, ale aj vystroj a v cieľovej zastávke perfektný piknik.

 

Terchová a okolie

 

Byť v kraji, ktorý nám dal Jánošíka a nenavštíviť Terchovú, by bolo hriechom. Nádherná oblasť ponúka nielen množstvo alternatív pre turistiku. Pozrieť sa môžete aj do múzea, ktoré je venované nášmu národnému hrdinovi. Otvorené je od utorka do nedele, inštalované je do starej drevenice a vstupné je 2 eurá.

 

Vrátna dolina

 

Tento rok zažila táto nádherná oblasť naozaj ťažkú skúšku. Napriek tomu už pár dní po katastrofe hlásali tunajší podnikatelia, aby ich turisti neobchádzali a napriek tomu prišli k nim na dovolenku. Rýchlo sprístupnené trasy si môžete vychutnávať i naďalej. Ostáva len veriť, že rovnako rýchlo sa podarí sprevádzkovať aj zničenú lanovku.

 

Návrat ku koreňom

 

V okolí Terchovej a Vrátnej doliny nájdete taktiež mnoho atrakcií, ktoré vás na chvíľku navrátia do minulosti. Praktické ukážky remesiel nájdete na viacerých miestach. Dokonca v niektorých kolibách ponúkajú možnosť vyrobiť si aj vlastné korbáčiky. Stačí sa opýtať domácich a tí vám ochotne poradia.

 

Betlehem v Rajeckej Lesnej

 

Doslova unikátne dielo, na ktoré by sme mali byť patrične pyšní, no niekedy ho, žiaľ, zabúdame viac propagovať. Veľký drevený betlehem zobrazuje nielen výjav z Biblie, ktorý zachycuje narodenie Ježiša Krista. Okolo sú potom zobrazené jednotlivé regióny Slovenska. Táto precízna drevorezbárska práca pochádza od majstra Jozefa Pekaru a pozrieť si ju môžete každý deň okrem pondelka.

 

Expozícia drotárstva, Veľké Rovné

 

Menej známa obec ponúka prehliadku pre našincov veľmi dôležitého remesla. Majstri drotári dokázali vykúzliť nie raz úchvatné výrobky, pri ktorých človek žasol nad ich zručnosťou. Dejiny tohto remesla a navyše aj konkrétne výrobky si môžete pozrieť v múzeu v tejto obci. Vstup je počas pracovných dní a potrebné je objednať sa vopred telefonicky.

 

Zdroj/autor: tikzilina.eu, pmza.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa