Tipy na lacnú letnú dovolenku priamo u nás doma – Západné Slovensko

2015-07-27 08:00:00 |   |    | 

Možno patríte medzí tých, ktorí si jednoducho dovolenku v zahraničí nemôžu dovoliť, respektíve nechcete si brať kvôli relaxu a oddychu úver či pôžičku. Práve pre vás, máme niekoľko užitočných a príjemných tipov a rád ako stráviť toto leto.



 

Neďaleko domu

 

Ak nemáte dostatok finančných prostriedkov na cestovanie na väčšiu vzdialenosť, navštívte miesta alebo lokality vo vašom najbližšom okolí. Určite sa nájdu pamiatky, prírodné či historické, ktoré už dávno chcete navštíviť. Ležia neďaleko vášho bydliska a keďže sú tak blízko, nikdy sa nevie odhodlať ich navštíviť. Pravdepodobne si vždy pomyslíte, je to blízko, môžem to navštíviť inokedy. Je však načase, aby ste tieto krásne miesta navštívili teraz. Veď je pomerne deprimujúce, keď sa vás niekto spýta na miesto, ktoré by ste mali poznať a vy ho nepoznáte. Takže, čakajú vás krásne dva mesiace spoznávania svojho rodného kraja a širšieho okolia.

 

Do rímskej histórie

 

Vybrali sme pre vás niekoľko zaujímavých tipov na trávenie letnej dovolenky u nás. Na západnom Slovensku nájdete viacero krásnych a pomerne zabudnutých historických pamiatok. Medzi tie najzaujímavejšie patrí rímska pevnosť v Iži. V odborných kruhoch sa toto osídlenie nazýva „kastel“ a rozprestiera sa na ľavom brehu Dunaja. Jedná sa o súčasť pevnostného systému známeho pod názvom limes romanus vybudovaného pozdĺž severných hraníc provincie Panónia. Celý ochranný systém dal postaviť preslávený rímsky cisár, Markus Aurélius a dostal názov „Kelemantia“. V dnešnej dobe je chránený ako národná kultúrna pamiatka  sprístupnená  návštevníkom počas celého roka a bezplatne.

 

Za kultúrou do galérie

 

Bezplatný vstup si pre svojich návštevníkov nachystala i Slovenská národná galéria. Ak patríte medzi nadšencov umenia a vzdelávania v tomto odbore, tak dvere tu máte dokorán otvorené. Za vstup do expozícií na výstavy nebudete platiť v Bratislave – Esterházyho palác a v Pezinku – Galéria insitného umenia – Schaubmarov mlyn. V prvej z menovaných pracovísk Slovenskej národnej galérie nájdete cez letné mesiace expozíciu Sochárky – výber osobností česko-slovenského sochárstva. Vystavené sú nielen práce významných osobností v sochárstve, ale i tých menej známych. Doplnená je dobovými fotografiami. Pre tých čo obľubujú tradičnú maľbu je pripravená výstava s názvom Biedermeier. Obohatená je o drobné úžitkové predmety a nábytok. Prioritne je však zameraná na portréty, krajinomaľbu či zátišie.

 

Za vodou

 

Po kultúrnohistorickom spoznávaní a umeleckom „vyžití“ odporúčame naším čitateľom i bezplatné možnosti kúpania. Medzi tie obľúbené patria prírodné kúpaliská. Tento rok patria medzi hygienicky schválené na západnom Slovensku tieto: Šulianske jazero, Zlaté piesky, Ivanka pri Dunaji, Vajnorské jazero, Slnečné jazero, Gazarka, Kunovská priehrada a Zelená voda. Pri kúpaní v týchto lokalitách nezabúdajte na bezpečnosť, či už vašu vlastnú alebo svojej rodiny.

 

Na čo nezabudnite

 

Počas horúcich letných dní vám odporúčame dodržiavať niekoľko cenných rád, ochránite tak svoje zdravie pred nepriaznivými vplyvmi horúceho počasia. V prvom rade nezabúdajte dodržiavať pitný režim, počas horúcich dní by ste mali vypiť až 3 litre tekutín. Vynechajte sladené nápoje, takisto aj s obsahom cukru, kofeínu či chinínu, zbytočne nimi zaťažujete svoj organizmus podobne je to aj s jedlom. Stravujte sa preto „ľahšie“ a zdravšie. Nejedzte ťažké a vyprážané jedlá. Pri návšteve kúpaliska sa v čase od 10.00 do 16.00 vyvarujte priamemu slnku a zdržujte sa hlavne v tieni. Pokiaľ to nie je možné nezabudnite so sebou zobrať šiltovku, alebo inú pokrývku hlavy, platí to hlavne pre vaše deti.

 

Zdroje/autor: pevnost-komarno.sk, slovakia.travel.sk, muzeum.sk, vodanakupanie.sazp.sk, uvzsr.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
2.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa