Pozrite si zadarmo prekrásne miesta stredného Slovenska. Ktoré ste ešte nenavštívili?

2015-07-30 08:00:00 |   |    | 

Táto časť Slovenskej republiky je známa najmä svojim prírodným bohatstvom. Nájdete tu však aj všeličo iné …



 

Do hôr

 

Cestovnému ruchu stredného Slovenska, a teda aj návštevníkom najviac dominujú Tatry. Ich impozantná krása láka každoročne veľké množstvo turistov. Navyše okrem cestovných nákladov si ich môžete pozrieť úplne zadarmo. Na dennú turistiku sú vhodné viaceré ciele, medzi tie najznámejšie patria Štrbské pleso, Popradské pleso, Studenovodské vodopády a vodopád Skok. Nízke Tatry lákajú turistikou na najvyšší vrch, Ďumbier (2 043 m n. m.), ale aj ľudovými piesňami ospievanú Kráľovú hoľu (1 946 m n. m.). Medzi tie „troška“ menej navštevované pohoria patria Malá a Veľká Fatra, známe sú najmä vrchmi: Veľký (1 609,7 m n. m.)a Malý Rozsutec (1 343,5 m n. m.), Veľký Kriváň (1 708, 7 m n. m.) či Ostredok (1 592 m n. m.). Pri ľahkej, ale hlavne náročnej turistike sa odporúča turistom, aby si zaplatili poistenie do hôr. To, vás v prípade úrazu „zachráni“ od vysokej platby za poskytnutie služieb horskej služby. Jeho cena je variabilná a jednou z možností ako sa poistiť je aj cez sms.

 

Na hrad

 

V krásnej prírodnej scenérií sú zasadené mnohé hrady a zrúcaniny. Spomenieme si teraz niekoľko možno menej známych zrúcanín, kedysi slávnych hradov. Neďaleko mesta Žilina ležia viaceré historické skvosty, napríklad aj hrad Lietava, Starhrad. Pri návšteve prvého z menovaných dokonca môžete pomôcť pri jeho záchrane. Kultúrna pamiatka je totiž pomerne v zlom stave a je zaradená do Zoznamu svetového pamiatkového fondu, ktorý poukazuje na ohrozené svetové kultúrne dedičstvo. Zrúcanina Starhrad už stratila svoju možnosť na záchranu a zostala z nej ruina čoraz viac chátrajúca. Má však svoje čaro a umocňuje ho i tá skutočnosť, že počas druhej svetovej vojny tu istý čas bývali nemeckí vojaci. Stále stojacim a z diaľky rozpoznateľným hradom je Šomoška. Pod ním sa nachádza unikátny kamenný vodopád. Ten, má svoj pôvod vo sopečnej činnosti, počas nej sa vytvorila hornina, z ktorej je vytvorený čadič. Ojedinelá prírodná pamiatka bola objavená v 13. storočí pri stavbe hradu.

 

Za banskou históriou

 

Srdce Slovenska bolo od nepamäti známe svojou banskou činnosťou. Ťažilo sa tu nielen zlato, ale i striebro a meď. Mestá, ktoré boli takto známe si dodnes zachovali kus tejto histórie. Napríklad Banská Bystrica má historické jadro mesta vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu, a bola dokonca jedna z prvých miest, ktorým sa takéto vyznamenanie udelilo. Podobný historický banský ráz majú i Kremnica a Banská Štiavnica. Dominantou Kremnice je Kostol sv. Kataríny s výnimočným organom, v Banskej Štiavnici zasa nájdete jedinečnú kalváriu na tzv. Ostrom vrchu. Odtiaľto to nemáte ďaleko ani na vrch Sitno, alebo k jazeru Počúvadlo. To, mimochodom vzniklo pri banskej činnosti, pretože baníci potrebovali pri ťažbe množstvo vody.

 

Rady

 

Veríme, že vás naše dovolenkové tipy inšpirovali, aby ste tohtoročné leto mohli stráviť napríklad  aj na nejakom peknom mieste Stredného Slovenska. Nezabúdajte popritom na niekoľké bezpečnostné rady. Pri pobyte v prírode sa pohybujte vo vhodnej pevnej obuvi. Vyhnete sa tak nepríjemným a možným nebezpečným situáciám. Nikdy nepodceňujte zranenia, ani tie malé. Vždy si radšej urobte pauzu, ošetrite ranu a až potom pokračujte ďalej. Noste so sebou základnú lekárničku. Poúpalové stavy nepodceňujte. Pri fotení tzv. selfie, nezabúdajte na svoju i cudziu bezpečnosť. Vo viacerých štátoch sveta boli pri takomto fotení zaznamenané smrteľné úrazy.

roje/autor: visitslovakia.com, hradlietava.sk, topky.sk, banskastiavnica.travel.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
2.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa