VÝLET Banská Štiavnica a okolie

2010-03-24 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Banská Štiavnica a jej okolie je zaujímavým a jedinečným územím. Svedčí o tom aj skutočnosť, že mesto a technické pamiatky v jeho okolí sú od roku 1993 zapísané do zoznamu Svetového dedičstva ako kultúrne dedičstvo.



Územie Geoparku Banská Štiavnica je prevažne viazané na oblasť CHKO Štiavnické vrchy, ale aj Krupinskú planinu, Javorie, Kremnické vrchy, Vtáčnik a Pohronský Inovec. Jednotlivé objekty geoparku sú začlenené do rôznych kategórií - lokality, náučno-turistické trasy, expozície, cyklotrasy a lyžiarske trasy.

V rámci projektu Geopark Banská Štiavnica sa možno v súčasnosti oboznámiť s niekoľkými lokalitami či trasami. V Štiavnických vrchoch je možnosť absolvovať rôzne náučné chodníky, ktoré sú charakterizované ako náučno-turistické trasy, ale aj mnohé expozície

V rámci CHKO Štiavnické vrchy bolo vyhlásených niekoľko maloplošných chránených území. Nachádzajú sa tu:

 

  • štyri chránené areály (Arborétum Kysihýbeľ, Banskoštiavnická botanická záhrada, Banskoštiavnická kalvária a Michalštôlnianske rašelinisko),
  • desať prírodných rezervácií (Bralce, Gajdošovo, Holík, Holý vrch, Jabloňovský Roháč, Kamenné more, Kamenný jarok, Kojatín, Krivín, Szabova skala),
  • dve národné prírodné rezervácie (Sitno a Kašivárová) a
  • šesť prírodných pamiatok (Kapitulské bralá, Krupinské bralce, Putikov vŕšok, Sixova stráň, Vyhniansky travertín, Žakýlske pleso).

 

Stopäťdesiat metrov dlhá náučná expozícia je vybudovaná v areáli Banského múzea v prírode - skanzene. Prostredníctvom siedmych obhliadok s náučno-informačnými tabuľami približuje geologický vývoj a stavbu územia Slovenska.

V geoparku Banská Štiavnica je vybudovaných aj niekoľko náučných chodníkov - chodník o ekológii piargskych tajchov, náučný geologický chodník Paradajs, Piargsky chodník a Piargsky vodohospodársky chodník.

 

 

 Informačné centrum Banská Štiavnica
Námestie sv. Trojice č.6
969 01 Banská Štiavnica
mail:
tikbs@banskastiavnica.sk
tel.:  +421 45 694 96 53
máj - september: 9:00 hod. - 18.00 hod.
október - apríl : 8:00 hod. - 16.00 hod.

 

 

Zdroj/autor: geoparkbs, banskastiavnica,drom

VIDEO Banská Štiavnica

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa