Skanzen v Humennom

2010-10-29 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Skanzen v Humennom so svojou expozíciou ľudovej architektúry a bývania prijme posledných tohtoročných návštevníkov v nedeľu 31. októbra. Jeho brány sa opäť otvoria v máji budúceho roka.



Počas tohtoročnej sezóny prišlo do skanzenu okolo 5 900 návštevníkov. Najlepším mesiacom bol tradične jún, keď počty hostí vylepšujú školské zájazdy.

Prilákať v hojnom počte ľudí do múzea pod holou oblohou dokázali jeho pracovníci aj v dňoch, keď sa tu organizovali tematické podujatia.

Skanzen patrí pod Vihorlatské múzeum v Humennom, ktoré je otvorené celoročne a sídli iba dvesto metrov od skanzenu v centrálnej budove zrekonštruovaného kaštieľa. Múzeum má v zimnom období od 1. novembra do 30. apríla otváracie hodiny zredukované iba na päť pracovných dní v týždni, počas víkendu je kaštieľ zatvorený.

Kostolík pochádza z Novej Sedlice a ide o úplne prvý exponát, ktorý tu pred 36 rokmi nainštalovali. Návštevníci sa mohli pozrieť aj do ďalších 18 stavieb ľudovej architektúry, ktoré vystihujú charakter Horného Zemplína.

Počas dňa múzejníctva tu predvádzali svoju zručnosť kováči, drotári, keramikári, tkáči a rezbári, ktorí vyrábali tradičné predmety priamo pred očami návštevníkov. Hostia si mohli počas celého dňa vychutnať prehliadku skanzenu aj z chrbta koňa.

Veľa návštevníkov prilákala do skanzenu aj prehliadka folklóru slovensko-rusínskej kultúry. V júli sa tu konal 6. ročník medzinárodného plenéra insitného umenia INSITA, na ktorom sa zúčastnilo desať umelcov z Maďarska, Poľska, Talianska a Slovenska. Diela z dreva a kameňa už počas ich vzniku mali možnosť obdivovať návštevníci skanzenu.

Dni sv. Huberta, ktoré sa konali počas posledného augustového víkendu, pritiahli do skanzenu na výstavu poľovníckych trofejí milovníkov poľovačiek. V skanzene sa predstavili tiež sokoliari a bola tu prehliadka poľovných plemien psov.

Skanzen v Humennom je počas zimy zatvorený aj preto, lebo vo vystavovaných domoch sú hlinené podlahy, ktoré sa chodením za mokra a snehu rýchlo ničia. Ak však bude ideálne počasie, vopred ohlásené skupinové návštevy môže múzeum do skanzenu ešte výnimočne zaviesť aj mimo sezóny.

 

 


Vihorlatské múzeum Humenné
Námestie slobody č. 1
066 01  Humenné
Tel./fax: 00421 57 775 2240
E-mail:
sekretariat@muzeumhumenne.sk

 

Zdroj/autor: sita, muzeumhumenne, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa