Zámok Mikulov v minulosti prichýlil i Napoleona

2014-06-04 13:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Popri svojich slávnejších hradných a zámockých priateľoch stojí občas Mikulov neprávom v úzadí. Pritom stačí už len vojsť do tohto mesta a pozrieť sa na to, ako sa hrdo týči nad svojimi poddanými a hneď pochopíte, s akým majestátnym pánom máte tú česť.



Ochranca tohto okolia

Ak sa pozrieme do úplnej histórie, musíme najprv zakotviť v jedenástom storočí. Už v tých časoch tvorila oblasť okolo Mikulova významné tranzitné miesto. Z toho dôvodu postavili na skale strážnu vežu, ktorá mala zároveň chrániť i obyvateľov pred prípadnými nájazdmi nepriateľov. Žiaľ táto pevnosť neskôr vyhorela, no zároveň o pár desiatok rokov neskôr poslúžila ako vynikajúci základ pre výstavbu nového hradu. V dvanástom storočí sa tam začalo rozmáhať vinohradníctvo a postupne sa začala rozširovať i vtedy malá obec. To si vynucovalo aj vytvoriť sídlo pre nejakého panovníka, ktorý by nad ostatnými držal ochrannú ruku a rozumne to tam riadil.

Najskôr postavili kamennú vežu, od ktorej sa neskôr začali v štrnástom storočí odvíjať i ďalšie budovy. Postupne pribúdali jednotlivé časti a jeho posledné zveľadenie bolo vykonané v barokovom štýle. Zámok sa dočkal i niekoľkých významných udalostí. Na istý čas prichýlil napríklad Napoleona a v roku 1805 tam bola urobená i predbežná mierová dohoda medzi Rakúskom a Francúzskom. Najväčšie nešťastie ho však postihlo v roku 1945, keď úplne vyhorel, no našťastie sa ho podarilo postupne zrekonštruovať.

 

Pýchou je obrovský sud a knižnica

V honosných priestoroch sídli aktuálne regionálne múzeum. Zámok ukrýva mnoho uchovaných spomienok na minulosť. Ak sa špecializujete na starú keramiku a nábytok a detailnú prácu bývalých remeselníkov, tak v Mikulove si istotne prídete na svoje. Popri týchto významných miestach sa však zámok môže popýšiť dvoma dominantami, ktoré prilákajú asi najviac turistov. Prvá sa týka samotných priestorov a ide o knižnicu, ktorá patrila jej pôvodným majiteľom a teda rodine Dietrichsteinovej.

S jej rozsahom patrí medzi veľmi významné české zbierky, ktoré navyše sídlia aj v pôvodnom interiéri. Keďže v Mikulove nájdete i silné vinárske zázemie s dlhoročnou tradíciou, na hrade venovali podstatnú časť prehliadky aj tomu kumštu. A práve v tejto časti expozície sa nachádza aj obrovský tisíclitrový sud, ktorý by mal byť podľa dostupných informácií najväčším vínnym sudom na svete.

 

Štyri okruhy

Komnaty tohto zámku sa otvárajú každý deň o 9.00 a zatvárajú sa v závislosti od ročného obdobia v čase od 15.30 do 17.30, kedy je možný posledný vstup. Zakúpiť si môžete lístok na celý okruh, ktorý trvá približne hodinu a pol, no ak nemáte toľko času, alebo ste na hrade s netrpezlivými deťmi, môžete navštíviť štyri samostatné okruhy. Veľký okruh vás vyjde na 150 Kč a možná je aj nočná prehliadka. V Mikulove majú tiež k dispozícii i rodinné zľavy. A teraz k jednotlivým menším okruhom. Najväčší z nich sa týka histórie a stojí 80 Kč. Prejdete sa všetkými zachovanými priestormi, dozviete sa niečo viac z tunajšej histórie a aj o rodine Dietrichsteinov a vynechať nemožno ani významnú knižnicu.

Nasledujúce okruhy si už môžete zakúpiť po 50 Kč. V prvom sa dostanete k spomínanému významnému sudu a nachádza sa v ňom aj galéria, druhý sa venuje histórii samotného vinárstva a tretí životu Rimanov a Germánov v tomto kraji. Pravidelne sú k dispozícii aj vstupy do dočasných výstav, ktoré sa po pár mesiacoch obmieňajú. Keď sa už nabažíte histórie, nezabudnite si vyhradiť čas aj na návštevu niektorej z miestnych vinárni, kde si pri pohári lahodného moku pochutíte aj na niektorých tradičných jedlách. Hrad Mikulov je aj súčasťou niekoľkých poznávacích zájazdov, keď sa ponúka samostatne ako jednodňový výlet, alebo v spojení s ostatnými českými dominantami vo viacdenných alternatívach.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa