Dovolenka u susedov. Aktívne výlety na bicykloch aj spoznávanie sveta techniky v českej Ostrave

2015-06-16 08:00:00 |   |    | 

Ak si plánujete rýchly výlet niekam do okolia, my na Dromedári sme veľmi radi keď vám vieme pomôcť a poradiť. Dnes to bude neďaleká Ostrava, kde sa len pred nedávnom skončili Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, a celý Moravskosliezky kraj. Hoci sa tu už hokej nehrá, je tu množstvo príležitostí na prežitie skvelého víkendu. Príroda a pamiatky vytvárajú harmonický celok, ktorý napasujete do chute každého. Kam teda zájsť?



 

Na výlete

 

Ak si túto oblasť zvolíte za váš budúci cieľ, odporúčame vám prísť sem autom, aby ste sa mohli pohybovať medzi viacerými lokalitami. Za Bratislavy tu ste približne za 3 hodiny, zo Žiliny za necelé dve a napríklad z Banskej Bystrice tiež za 3 hodiny. Všetko sú to pomerne krátke cesty, takže ich zvládnete s deťmi. Tie na cestu odporúčame zobrať, keďže okrem zábavy sa aj veľa naučia a inšpirujú.

Kto predsa len chce šetriť planétu, ten môže využiť vlakové spoje. Z Bratislavy to bude trvať od dvoch do 4 hodín, všetko závisí od spojov, a zo Žiliny opäť ani nie dve hodiny.

 

Ostrava

 

Začneme rovno v meste. To už dávno nie je len šedým priemyselným mestom, kde prevládajú stroje. Dnes sa sem pretlačila kultúra a umenie. A to aj do známych technických pamiatok. Po tom ako sa poprechádzate po meste a hrade zamierte priamo do Dolní oblasti Vítkovice a Hlubina.

Je to technický unikát, ktorý sa k životu opäť prebral v roku 2007. Návštevníci si môžu obzrieť bane, vysoké pece, železiarne a všetky zaujímavé technické pamiatky, ktoré dali mestu jeho tvár. Podľa svetového vzoru sa tu usídlila aj kultúra. Obrovské haly a priestory prerobili na kultúrne, umelecké, ale aj vedecké a náučné priestory. Do pôvodného plynojemu sa nasťahovala sála Gong, kde prebiehajú koncerty, v energetickej ústredni U6 sa usídlilo múzeum Malý svet techniky, vo vysokej peci VPI je teraz kaviareň s vyhliadkou vo výške 71 metrov, v Landek Parku je banícke múzeum, a nájdete tu aj Veľký svet techniky.

Čo to však znamená pre návštevníka? Ten sa môže v rámci areálu poprechádzať a objavovať stále nové veci. Technické pamiatky už dávno nie sú niečím pre výstredných ľudí. Chodia sem rodiny s deťmi, ako aj nadšenci pre techniku. Pre deti tu prichystali už spomínaný MalýVeľký svet techniky. V tom Malom nájdu simulátory riadenia ponorky a lietadla, naučia sa ako sa vyrába energia, skúsia aké je to vyrábať kov a zistia aké to bolo keď Gagarin vstúpil do kajuty vesmírnej lode. V tom Veľkom zase na návštevníkov čakajú 3D kiná, premietania, učebne, interaktívne zariadenia a iné.

K snáď ešte hlbšiemu prepojeniu kultúry a umenia dochádza pravidelne každý rok počas letného hudobného festivalu Colours of Ostrava. Vtedy je celý areál vyhradený len pre jeho návštevníkov.

Kto nie je na techniku, ten môže navštíviť miestnu ZOO. Jedna z tých najväčších u našich susedov ponúka program na celý deň. Šelmy, africké zvieratá, detská zoo (špeciálne určená pre deti, kde sa môžu so zvieratkami hrať), slony, indické zvieratá, morské akvárium a mnohé iné čakajú na objavenie. Keď vás už začnú bolieť nohy, nasadnite na vláčik.

 

Príroda

 

Moravskosliezky kraj má mnoho vábivých miest. Keď chceme preskúmavať prírodu, nájdeme tu rozhľadne, turistické trasy, cyklocesty, rieky a mnohé iné. Jeden víkend isto stačiť nebude.

Milovníci cyklistiky môžu využiť Beskydskú alebo Jesenickú magistrálu. Obe sú skvelo upravené a pripravené na to, aby ich spoznali ako aktívny športovci, tak aj výroční cyklisti či rodiny s deťmi. Môžete si tu naplánovať rôzne trasy podľa toho čo chcete vidieť. Spolu by tu malo byť približne 2500 km značených cyklotrás rôznych náročností a úpravy, od horských až po tradičné asfaltové.

Náruživí cyklisti môžu vyskúšať takzvané single trails. Sú to jednosmerné cesty, kde si užijete rýchlosť jazdy z kopca. Na hore Bíla je takéto stredisko s dvoma trasami. Obe merajú približne 3-4 km a na kopec vás vytiahne lanovka. Vďaka tomu si jazdu dolu vychutnáte naplno.

Vodáci patria k tomuto kraju, a preto tu na riekach Opava, Moravice, Odra, Olše a Ostravice zažijete skvelé splavy.

Turisti istotne využijú vyše 3300 km značených chodníkov, ktoré vedú popri pamiatkach, ale aj v nedotknutej prírode. Vďaka nim objavíte zaujímavé oblasti, vyhliadky a navyše spravíte niečo pre seba a vašu rodinu.

 

Za oddychom

 

K dobrému výletu patrí aj odpočinok. Ten aktívny sme si už predstavili a teraz je čas vypnúť a relaxovať. V okolí nájdete 3 kúpele, kde si oddýchnete po turistike a spoznávaní regiónu. V Karlovej Studánke nájdete klimatické kúpele, a v KlimkoviciachDarkove tie tradičné s liečivými prameňmi.

 

Pamiatky

 

Nedá sa spomenúť úplne všetky pamiatky, ktoré v regióne môžete navštíviť. Skúste si preto pozrieť mapyinternetové stránky, aby ste objavili to ,čo bude vyhovovať vám. Mohli by to byť hrady a zámky (napr.: Hradec nad Moravicí, Raduň, Hukvaldy, Sovinec, Bruntál, Štramberk, Slezké Rudoltice, Nový a Starý Jičín...),pamiatkové rezervácie (Nový Jičín, Příbor, Štramberk, Heřmanovice...) ľudovú architektúru (Havířov, Karlova Studánka, Dolní Lomná...) alebo rozhľadne (Praděd, Cvilín,Lysá Hora, Radhošť...).

 

Výhodné ponuky

 

Aby mali návštevníci čo najviac možností, oblastné turistické organizácie im pripravili zaujímavé ponuky v podobe dvoch zľavových kariet. Beskydy card je pre ubytovaných návštevníkoch vo spriaznených zariadeniach zadarmo, inak stojí 99 českých korún. Nachádzajú sa v nej 20 až 100% zľavy, ktoré máte možnosť využiť po celý rok. Môžete tak zájsť do wellness centier, vyskúšať tandemový zoskok, ísť do lanového centra a mnohých iných aktivít.

Alternatívou je regionálna zľavová karta Tešínské Slezko card, ktorá funguje na rovnakom princípe ako predchádzajúca. Poskytne vám mnoho zliav a príležitostí ako lepšie využiť čas.

Obe sa dajú získať k ubytovaniu, na internetových stránkach a v turistických centrách.

Zdroj/autor: msregion.cz, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa