Výlet za hranicami- voňavá Pannonhalma je od nas len hodinku cesty

2014-07-25 17:00:00 |   |    | 

Keby vám niekto zakryl oči šatkou a zobral vás na tajný výlet, vysadil vás v Pannonhalme a konečne by ste sa mohli okolo seba rozhliadnuť, vaša prvá myšlienka by bola, že ste niekde vo Francúzsku. Levanduľové pole s dobre známou lákavou arómou, krásna príroda a ako majestátny kráľ nad tým všetkým tróni historický kláštor. V skutočnosti však nie ste od Bratislavy vzdialení pár hodín letu, ale len hodinu cesty autom. Táto nádhera sa totiž nachádza v susednom Maďarsku.



Arciopátstvo na svätej hore

 

Benediktínsky kláštor začal písať svoje dejiny pred viac ako tisíc rokmi. Prvá zmienka o jeho výstavbe pochádza z roku 996. Voľba pre výber miesta tejto duchovnej oázy nebola náhodná. Pôvodní obyvatelia sa ho totiž rozhodli vybudovať na „svätej hore Panónie“, ako toto miesto v minulosti nazývali. Unikátna poloha nielen významom, ale aj dokonalým výhľadom, ktorý ponúka. Keď prídete navštíviť túto pamiatku, budete môcť zaparkovať auto pri informačnom centre. Pri ňom sa nachádza aj reštaurácia s panoramatickým výhľadom na celé okolie. Obed v nej je aj úžasným vizuálnym zážitkom. Potom sa už vyberte na krátku prechádzku hore kopcom priamo ku kláštoru. Po ceste sa ešte prejdite aj cez arborétum, v ktorom sa nachádza niekoľko desiatok zaujímavých rastlín.

Majestátna bazilika a dychvyrážajúca knižnica

 

Do benediktínskeho arciopátstva sa môžete ísť pozrieť každý deň od 9.00 do 17.00. Vstupné je 2500 forintov. Po zaplatení vstupného dostanete audio sprievodcu, ktorý robí sprievod v niekoľkých jazykoch. Dobrou správou je, že jedným z nich je aj slovenčina. Výťahom sa vyvezte na akési námestíčko a teraz sa poriadne rozhliadnite. Pred sebou budete mať nielen celé mestečko, ale aj nádherné okolie. Za krásneho počasia má úžasnú viditeľnosť a istotne vás chytí za srdce. Prvá budova, do ktorej vojdete, bude katedrála. V nej sa nachádzajú aj pozostatky bývalých obyvateľov. Vstupná brána je bohato zdobená a potom vás prevedie aj do ďalších miestností. Prejdete sa cez nádvorie, pisáreň, uvidíte niekoľko obrazov a nakoniec sa dostanete do knižnice. Najkrajšia miestnosť kláštora skrýva úctyhodnú zbierku vzácnych exemplárov, ktoré majú aj mimoriadnu historickú hodnotu. Popri sledovaní tejto krásy sa nezabudnite pozrieť na strop. Úchvatná miestnosť, na ktorú v spleti ostatných pamiatok tak rýchlo nezabudnete.

Výberová škola

 

Tak ako v minulosti, i teraz sa nachádza v priestoroch kláštora špeciálne gymnázium. Keďže sa však vedenie drží pôvodných tradícií, študovať tam môžu iba chlapci. Aj to nie hocakí, iba tí, ktorých výsledky dosahujú prísny štandard. Škola si totiž chce udržať skvelú povesť a tak dbajú na dôsledné vzdelanie študentov. Deti tu majú veľmi prísny režim. Vstávajú skoro ráno a do postele sa dostanú až neskoro večer. Okrem učenia sa venujú aj utužovaniu vzťahov v komunite. Z ich lavíc vyšlo už mnoho významných žiakov, ktorí sa uchytili tak v oblasti sociálnych, ako aj ekonomických vied.

Levanduľové všeličo

 

Súčasťou kláštora sú aj dve ďalšie významné miesta. Prvým je vinica, do ktorej si môžete už pri vstupe do komplexu zakúpiť nielen vstup, ale aj ochutnávku. Za degustáciu siedmych vín spolu s výkladom zaplatíte 3900 forintov. Dole pod kláštorom sa zase nachádza levanduľová farma. Pohľad z tohto miesta na horu spolu s dominantnými budovami je úchvatný. Keď sa nasýtite tej krásy okolo seba, môžete si nakúpiť aj rôzne zaujímavosti z tejto voňavej rastlinky. A verte tomu, že z levandule tam vyrábajú naozaj všeličo. Okrem tradičných kozmetických prípravkov je to aj pálenka, upokojujúci čaj a fantastická čokoláda. Všetky výrobky sú v bio kvalite a vyrábané výsostne ručne, aby neprišli o autentickosť. Pravidelne sa tam každý rok konajú aj veľké levanduľové slávnosti.

Čo nájdete v meste?

 

Turistike je prispôsobené aj celé okolie. Priamo v meste nájdete niekoľko možností na ubytovanie a pokojne sa môžete spoľahnúť aj na lacnejšie súkromie. Z ďalších pamätihodností je zaujímavý napríklad pamätník venovaný obetiam holokaustu. V Pannonhalme nájdete aj historickú budovu sýpky, duchovné pamiatky ako kríže, sochy a rímsko-katolický kostol. V okolí sa nachádza niekoľko možností na plávanie, pohodlne je autom dostupný aj Balaton, takže si v týchto končinách môžete naplánovať aj pekný predĺžený víkend, počas ktorého si celá rodina príde na svoje.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa