Zážitky vo vode, zážitky na vode, zážitky pri vode. Relaxujte aktívne v Maďarsku!

2015-07-13 15:00:00 |   |    | 

Nedokážete si predstaviť letnú dovolenku bez vody? Radi trávite svoj voľný čas aktívne a objavujete poklady okolitého sveta na dvoch kolesách? V Maďarsku môžete vystriedať leňošenie na brehu jazera s relaxom v termálnych kúpeľoch a spestriť si pobyt cyklotúrami či splavmi. Alebo opačne, unavené svaly z pedálovania či veslovania môžete uvoľniť v liečivých vodách kúpeľov. Všetky tieto lákadlá sú v dostupnej vzdialenosti.



 

V objatí termálnych vôd

 

Maďarsko sa vďaka 1300 termálnym prameňom, liečivej vode bohatej na minerálne látky, dve tisícročia starej kultúre kúpeľníctva a vysokej úrovni služieb stalo kúpeľnou veľmocou. Termálne pramene zásobujú kryté aj vonkajšie bazény s celoročnou prevádzkou, ktoré sa nachádzajú skoro v každom kúte Maďarska. Ak prichádzate za účelom liečby či prevencie, alebo hľadáte relax, určite si vyberiete zo širokej ponuky  liečebných kúpeľov a wellness hotelov. Deti potešia zážitkové kúpele a aquaparky s množstvom vodných atrakcií, bezstarostnej zábavy a cielených detských programov. Ponuka miest, kde môžete využiť blahodarné účinky termálnych vôd je naozaj pestrá a každý si môže vybrať podľa vzdialenosti, zloženia vody, doplnkových služieb a voľnočasových aktivít či podľa ľubozvučného maďarského názvu. Vaša voľba bude vždy správna a domov sa vrátite zdraví, oddýchnutí a spokojní.

 

Aktívne pri jazerách

 

Okrem podzemných prameňov aj vodné hladiny ponúkajú aktívny oddych. Jednotkou je samozrejme Balaton, najväčšie jazero strednej Európy, občas honosne nazývaný aj maďarským morom. Druhé najväčšie jazero je Neziderské, o ktoré sa Maďarsko delí s Rakúskom a najteplejšie jazero s najväčším počtom slnečných hodín, jazero Velencei. Najzaujímavejšou vodnou destináciou je jazero Tisa, ktoré sa síce vybudovalo umelo, ale vládne tu príroda. Jazerá okrem kúpania ponúkajú viaceré alternatívy vodných programov a atrakcií od romantickej vyhliadkovej plavby pri západe slnka cez pohodové pádlovanie v kajaku, kanoe, na člne či šliapaní na vodnom bicykli až po adrenalínový jet ski, kitesurf a wakeboard. Vyberte si podľa záujmu, kondície a stupňa vašej odvahy!

 

Vodné cesty

 

V Maďarsku sa väčšina riek dá splavovať.  Nie sú divoké, na túry sa môžete vybrať aj s deťmi. Veľké rieky a ich ramená ponúkajú ideálny letný program pre aktívne založených v podobe pokojného veslovania na kanoe a pozorovania vtáctva. Hlavné rameno Dunaja cez Maďarsko preteká v dĺžke 417 km. Vodné túry na Dunaji sú ľahko dostupné zo slovenskej strany. Najkrajším úsekom rieky je malebný Malý žitný ostrov (Szigetköz) na severnej hranici Maďarska s chráneným územím a ostrovmi posiatymi vedľajšími ramenami. Na vodné túry sa môžete vybrať aj k druhej najväčšej rieke Maďarska, k rieke Tisa či na ďalšie väčšie-menšie vodné toky. Všade vás čaká fascinujúca panoráma, vzácna flóra a fauna a dobrý pocit zo športového výkonu.

 

Zážitky na dvoch kolesách

 

Maďarsko disponuje vyše 2000 kilometrami vyznačených cyklociest, ktoré vedú po nížine bez veľkých prevýšení, takže sú ideálne pre rodinné cyklotúry. Najatraktívnejšie cyklotrasy vedú okolo jazier a pri riekach s nádhernými prírodnými scenériami. Snáď najväčšou atrakciou pre priaznivcov cyklistických túr je 210 km dlhý okruh okolo jazera Balaton, na ktorý sa môžete napojiť z hociktorej lokality, kde sa práve nachádzate. Okolo jazera Velencei môžete absolvovať rodinnú cyklotúru  v dĺžke  29 km, pri ktorej môžete využiť aj službu prevážania bicyklov na lodi. Jazero Tisa sa dá obísť na bicykli po asfaltovom cyklistickom chodníku na 4 m vysokej hrádzi, ktorá slúži ako vyhliadkové miesto na pozorovanie prírodného bohatstva. Podunajské cyklotúry kopírujúce hranicu so Slovenskom či v malebnom Dunajskom ohybe od Ostrihomu až po Budapešť sú často vyhľadávané aj milovníkmi cykloturistiky zo Slovenska. Na svoje si prídu aj náročnejší cyklisti, v pohoriach Bükk, Mecsek, Zemplén, Mátra sa môžete venovať aj horskej cyklistike. Požičovne a servis bicyklov, ako aj oddychové zóny sú samozrejmosťou.

 

Aktuálne letné ponuky nájdete na: www.madarsko.sk/leto

Text a foto: Maďarský Turizmus

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Maďarsko

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa