Miskolc-Tapolca – Jaskynné kúpanie, na ktoré istotne nezabudnete

2015-08-23 07:00:00 |   |    | 

Ak si myslíte, že ste sa už kúpali naozaj všade, tak ešte počkajte na túto možnosť. V blízkosti našich hraníc sa nachádzajú kúpele, ktoré sú vybudované priamo v jaskyni. Niečo podobné, no v podstatne menšom merítku môžete nájsť aj v Sklených Tepliciach. V Miskolc-Tapolci si však môžete oddýchnuť v podstatne väčších jaskynných priestoroch a navyše si môžete s rodinou vychutnať aj iné atrakcie. Veľkou výhodou je, že tieto kúpele sa nachádzajú iba 100 kilometrov od Košíc a cesta tam trvá len niečo okolo hodiny a pol.



 

Základné informácie o kúpeľoch

Tieto kúpele boli po prvýkrát otvorené pre verejnosť už v 16. storočí. Od začiatku plnili najmä ozdravnú funkciu. Klíma termálnych prameňov je totiž vynikajúca najmä na problémy s dýchacími cestami. V Miskolc-Tapolci si však prídu na svoje i ľudia s pohybovými problémami a inými ťažkosťami. Kúpele sú otvorené celoročne. V zimnej sezóne je obmedzená iba vonkajšia časť. Jaskynný kúpeľ a vodné atrakcie sú otvorené denne od 9.00 do 19.00, najneskôr do nich môžete vstúpiť hodinu pred záverečnou. Ak chcete ísť na niektorú z liečebných terapií, tie sa neposkytujú počas nedele. Vstupné pre dospelých je 3500 forintov /cca 11 eur/, pre deti 2600 forintov /cca 8 eur/. Zakúpiť si môžete aj vstupné do sáun, ktoré vás na 4 hodiny vyjde približne 7,50 eura. Ak ste vlastníkmi Miskolc Card, o ktorej vás informujeme nižšie v článku, dostanete štvorhodinový vstup do kúpeľov zadarmo.

 

Aké atrakcie vás tam čakajú?

Tým hlavným lákadlom sú istotne kúpele priamo v jaskyni. Majú jedinečné prostredie s krásnou atmosférou. Môžete sa tam prechádzať podzemnými chodbičkami a pomocou mostíkov sa dostanete aj nad niektoré bazény. Vnútorná časť ponúka klasické termálne bazény, bazén na plávanie, bazén inšpirovaný rímskymi kúpeľmi a hvezdáreň s hviezdičkami na strope. Mimo jaskyne nájdete ďalšie štyri druhy bazénov. Deti majú k dispozícii tri rôzne alternatívy, potom tam je aj klasický plavecký bazén, menší bazén v podobe jazierka a najobľúbenejší bazén so strechou v tvare morskej ulity. Okrem toho tam nájdete aj fínske a infrasauny, pri ktorých sa nachádzajú oddychové plochy. K tomu si môžete doobjednať aj ďalšie služby. Veľmi obľúbené sú predovšetkým rôzne masáže, akupunktúra a akupresúra. Taktiež si môžete užiť aj skrášľovacie procedúry a pokiaľ máte zdravotné problémy, môžete sa objednať i na liečebné procedúry. Tie je však nutné vždy vopred konzultovať s lekárom. Z nich si môžete vybrať napríklad bahenný zábal, liečebnú masáž alebo skupinové cvičenie v bazéne. Ideálne si tak môže každý vyskladať taký balíček služieb, ktorý mu najviac vyhovuje a pomôže s jeho problémom.

 

Múzeum vín a krásne centrum

Celé dni by sa vám však v kúpeľoch asi nechcelo len tak nečinne ležať. Preto si treba už vopred vymyslieť aj program, ktorý vám vyplní voľný čas. Miskolc vám k tomu ponúka naozaj pestré možnosti. Veľmi pekné je predovšetkým jeho centrum. Choďte sa tam prejsť a nechajte sa chytiť jeho atmosférou. Nezabudnite sa zastaviť aj v nejakej cukrárni na klasickej domácej ťahanej štrúdli, ku ktorej si doprajete pohár lahodného vína. V jednej z tunajších reštaurácií Avas sa nachádza aj malé múzeum tohto lahodného moku, kde si môžete prehliadku spojiť aj s ochutnávkou vín. Nádhernou budovou je aj ortodoxný kostol v centre Miskolca, kde nájdete pestré a bohaté zdobenie v podobe rôznych ikon. Pozrieť sa môžete aj do múzea divadelníctva a nenechajte si ujsť ani nádherné vyhliadky na mesto.

 

Užijú si to i vaše deti

Zaujímavý program môžete pripraviť i v prípade dovolenky s deťmi. Dostať ich z detských bazénov asi nebude jednoduché, no napriek tomu to ani oni nebudú ľutovať. Atrakciou číslo jeden je pre nich tunajšia ZOO. Medvede, tigre, ryby, lesné zvieratá, no najmä zóna, v ktorej prídu do kontaktu priamo s niektorými živočíchmi, sú pre nich tie najobľúbenejšie časti tejto zástavky. Ďalšou podzemnou atrakciou v tomto meste je jaskyňa Anna, ktorá sa nachádza v blízkosti krásneho vodopádu. No a pri deťoch nezabudnite ani na ochutnávky vynikajúcej maďarskej zmrzliny.

 

Využite zvýhodnenú kartu

Ak sa plánujete zdržať v Miskolci dlhšie, istotne pouvažujte nad možnosťou tunajšej karty. Tá existuje v štyroch verziách: 24-hodinová stojí 21 eur, 48 hodinová 33 eur, 72 hodinová 45 eur a 120 hodinová 51 eur. Okrem spomínaného bezplatného vstupu do kúpeľov dostanete aj vstup zadarmo do ďalších pätnástich pamiatok. Medzi nimi sa nachádza napríklad ZOO, zámok, galéria alebo viaceré múzeá. Na toto obdobie dostanete aj bezplatnú dopravu v meste. Veľkou výhodou je taktiež 33 percentná zľava na vybrané taxíky. Prezrite si aj prehľad doplnkových zliav, ktoré dostanete v rôznych reštauráciách, obchodoch a hoteloch. Tie sa môžu vyšplhať až do výšky 50 percent. Vo viacerých pamiatkach dostanete aj uprednostnený vstup, takže nemusíte čakať dlho v radoch, čím ušetríte veľa času. Zakúpiť si ju môžete v tunajšom turistickom centre.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa