Rotterdamský festival čínskych svetiel

2013-01-09 16:00:00 |   |    | 

HOLANDSKO - Až do 14. februára bude holandský Rotterdam hostiť viac ako tri desiatky svietiacich exponátov, ktoré reprezentujú tri mesiace trvajúci festival Čínske svetlá. V priebehu štyroch týždňov ich pripravil tím 40 umelcov, ktorí sa nechali inšpirovať čínskym folklórom a mytológiou. Každý deň po súmraku tieto diela ožívajú, aby oslávili svetlo a predstavili tradičné čínske lampiónové festivaly aj v Európe.



Počiatky čínskych festivalov svetla sa datujú už do 6. storočia, hoci najväčší význam nadobudli až v 15. storočí a odvtedy sú usporadúvané ako oficiálny záver osláv príchodu Čínskeho nového roka. Ich popularita narástla nielen v samotnej Číne, ale čoraz častejšie ich turisti nachádzajú i v metropolách Európy, Spojených štátov či Kanady. Tentoraz sa cieľom stal holandský Rotterdam, kde lampióny nájdete v Het Parku, známom aj ako park Euromast.

Okrem solitérne stojacich svetelných sôch sú mnohé pripravené tak, aby sa návštevníci mohli ocitnúť priamo vedľa nich či dokonca pod nimi. Napríklad Opičia brána je hravou poklonou tradičným obradným oblúkom, ktoré oslavujú opice ako ochrancov proti zlým duchom, a privedie vás rovno ku Pekingskému nebeskému chrámu.

Na každom kroku stretnete pestrofarebné draky, ktoré už 8 tisíc rokov predstavujú tradičný symbol šťastia. V Holandsku ten najdlhší meria až 100 metrov a funguje ako pútavá fontána, keďže drak konštantne strieka vodu z papule. Čistotu srdca a mysle zase reprezentujú lotosové kvety, ktoré v Rotterdame vyrástli priamo na hladine jazierka. Ďalším znakom šťastia a zároveň mieru sú pandy, tie gigantické sú v parku Euromast snáď na každom kroku, menšie dominujú detskej časti festivalu.

Pre deti boli pripravené nielen draky a pandy, ale i dinosaury a nezabúda sa ani na podporu vzdelania. Kompozícia, na ktorej učiteľ prednáša svojim žiakom, vyzdvihuje tradíciu štúdia zo starovekej knihy o troch klasických znakoch, podľa ktorej sa už po stáročia žiaci učia čítať a písať čínske znakové písmo.

Tvorcovia sa pri tvorbe snažili Európanom priblížiť i ďalšie zvyky, preto je v Het Parku možnosť vidieť tiež priebeh tradičnej čínskej svadby. Zároveň vzdali poklonu aj hostiacej krajine a vytvorili obrovské lampáše v podobe holandského veterného mlynu či záhonu plného tulipánov.

Nad celou svetelnou parádou dominuje veža Euromast, vybudovaná v roku 1960 pri príležitosti festivalu kvetov. 101-metrová konštrukcia dnes ukrýva reštauráciu i hotel a z jej vyhliadkovej plošiny sa naskytá neopakovateľný výhľad na toto lampiónové divadlo. Príďte si ho do Rotterdamu vychutnať aj vy a oslávte tu blížiaci sa príchod Čínskeho nového roka, ktorý sa datuje k 10. februáru.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa