Noc múzeí a galérií 2013 už túto sobotu

2013-05-17 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Už túto sobotu zostane v múzeách a galériách po celom Slovensku rozsvietené do neskorej noci, aby opäť prilákali množstvo zvedavcov. Tí sa počas tohto jedinečného podujatia môžu dozvedieť viac o tajoch „múzejnej kuchyne“ a odkryť tajomstvá ochrany kultúrneho dedičstva.



Zväz múzeí na Slovensku pripravil ďalší ročník Noci múzeí a galérií, ktorý v roku 2013 pripadne už na tento víkend. V sobotu, 18. mája tak večerné prehliadky a podujatia zavŕšia Medzinárodný deň múzeí, ktorý si pripomíname od roku 1977. S myšlienkou otvoriť múzeá a galérie v netradičnom večernom čase prišli pred deviatimi rokmi Francúzi, ktorých v tejto aktivite podporila aj Rada Európy s cieľom čo najviac spopularizovať záujem o kultúrne dedičstvo a zdôrazniť význam jeho záchrany a ochrany.

 

  • Bratislava

V Bratislave budete môcť navštíviť až 70 inštitúcií, pričom vstupné zaplatíte, aké si inštitúcia zvolí, iba v prvej z nich a na základe vystavenej vstupenky budete mať už po celý deň bezplatné vstupné do všetkých ostatných múzeí a galérií. Svojím výberom teda finančne podporíte inštitúciu, ktorá vám je najviac sympatická. Dopravný podnik Bratislava podporí podujatie bezplatným cestovaním všetkými linkami MHD medzi 19.00 a 24.00, stačí mať pri sebe spomínanú vstupenku z galérie či múzea kúpenú 18. mája. Každú celú hodinu už od 11.00 až do polnoci budú po trase SNM Vajanského nábrežie – SNG Rázusovo nábrežie – SNM Žižkova ulica – SNM Historické múzeum Bratislavský Hrad premávať aj historické vláčiky označené logom Noci múzeí a galérií.

 

  • Košice

Iba za prvú návštevu budete platiť aj v Košiciach, kde si sedem zúčastnených inštitúcií zvolilo jednotné vstupné 1 euro. Spoločná vstupenka umožní aj čerpanie zliav vo vybraných podnikoch a kaviarňach, ktoré budú otvorené do neskorej noci. Európske hlavné mesto kultúry už o 17.00 otvorí brány vybraných múzeí a galérií: Východoslovenské múzeum, Slovenské technické múzeum, Východoslovenská galéria, Múzeum Vojtecha Lőfflera, Pamätná izba Sándora Maraia, Pyecka gallery, DIG gallery. Hrnčiarska ulica bude vysvietená farebným osvetlením a prevádzky budú mať otvorené aj tunajší remeselníci. Sprístupnené budú aj priestory Dolnej brány, ktorá bude záhadnou „Trinástou komnatou", skrývajúcou tajomstvá a výhľady do budúcnosti.

 

  • Banská Bystrica

Stredoslovenské múzeum sa tento rok rozhodlo digitalizovať, proces tejto práce i novú podobu zdigitalizovaných zbierkových predmetov predstaví práve počas sobotnej Noci múzeí a galérii. Organizované vstupy budú prebiehať každú hodinu od 18.00 do 23.00 a po návšteve ktorýchkoľvek priestorov Stredoslovenského múzea získate darček v podobe bezplatnej jazdy mestskou hromadnou dopravou. Vstupné je dobrovoľné a výnimočne bude otvorená aj expozícia v Matejovom dome, hoci po digitalizácii je naplánovaná až na 1. júla. Pre návštevníkov v Tihányiovskom kaštieli je pripravené rozprávanie o najznámejšom bystrickom krokodílovi a zábavné tvorivé dielne, Múzeum Slovenského národného povstania zažije povstaleckú noc.

 

  • Nitra

Všetky podujatia v Nitre bude spájať voľný vstup. Nitrianska galéria od 13.00 sprístupní prehliadky aktuálnych výstav a počas celého dňa bude prebiehať 3. ročník súťaže pre návštevníkov „Zaostri svoj zrak na umenie“. V ponuke sú aj interaktívne výtvarné hry pre deti i dospelých. Nitrianska Synagóga pripravuje prezentáciu nových publikácií a židovskej kultúry, od 20.00 koncert kapely KlezMehrin z Českej republiky. Vo fotogalérii Trafačka bude počas dňa prebiehať workshop s fotografom Jaroslavom Sýkorom. Ponitrianske múzeum sa zameria na históriu, najmä objavovanie rímskej civilizácie a obdobia protitureckých bojov.

 

  • Aj ďalšie

Do projektu sa každoročne zapája viac a viac inštitúcií s nevšedným programom. V ponuke sú výstavy, expozície, nahliadnutie do depozitárov a zákulisia muzeológie, reštaurátorstva či archívnictva. Bohatý sprievodný program plný koncertov, tanečných a dramatických vystúpení a workshopov vás zároveň presvedčí, že múzeá nie sú len o nehybných exponátoch a povinnom tichu, ale občas to v nich doslova žije. Tento rok nebudú chýbať duchovia a strašidlá na zámku v Bojniciach, hrad Modrý Kameň si pripravil niekoľko divadelných predstavení a dávnych obyvateľov hradu stretnete aj na Spišskom hrade. Kompletný program všetkých zapojených múzeí a galérií a informácie o vstupnom a otváracích hodinách nájdete na oficiálnej stránke www.nocmuzei.sk aj na Facebooku www.facebook.com/Noc.muzei.a.galerii.

 

Zdroj/autor: muzeum.sk, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa