Najúžasnejšie vianočné stromčeky sveta

2013-12-21 14:00:00 |   |    | 

Snáď každé mesto na svete v tomto období žiari tisíckami svetiel a farieb, dominantou miest sa stávajú vianočné stromčeky, často je ich v centrách i niekoľko naraz. Ako zvyknú vyzerať vo svetových metropolách? Pozrite sa na ne.



Všeľudský symbol prosperity a zelene sa kedysi nezdobil, mal ochrannú funkciu a prvé zmienky hovoria o jeho vešaní špičkou dolu nad stolom. Prvýkrát sa stromčeky začali zdobiť v Nemecku. Neskôr sa na ne dávali aj sviečky, a postupne sa zdobenie stromčekov šírilo z miest aj do dedín.

Katolícka cirkev považovala zdobenie stromčeka za pohanský zvyk. Bola to čiastočne pravda, germánske kmene údajne kedysi počas zimného slnovratu takto uctievali boha Wotana a podobne aj Kelti ozdobenými vetvami uctievali boha slnka. Z Nemecka sa do sveta začalo zdobenie stromčeka šíriť v 19. storočí. Ozdobený stromček teda ani u nás nemá takú dlhú tradíciu.

Prvý elektricky osvietený stromček mali v USA, v Menlo Parku v roku 1882 - postaral sa oň vynálezca Thomas Alva Edison. Od začiatku 20. storočia sa stalo bežným zvykom postaviť verejné stromčeky v mestách a pri nákupných centrách. Napríklad Macy's Great Tree v Atlante si drží svoju tradíciu od roku 1948, jedným z najslávnejších je tiež stromček v Rockefeller Centre v New Yorku, no oficiálnym stromčekom Spojených štátov ostáva ten, ktorý stojí každý rok pred Bielym domom vo Washingtone už od Vianoc v roku 1923.

Jeho rozsvietenie je hlavným sviatkom Bieleho domu. V niektorých mestách sa koná rozsvecovanie stromčeka ako charitatívna akcia a vyjadrenie medzinárodnej pomoci - ako je tomu napríklad v Londýne na Trafalgar Square, kam venovalo stromček mesto Oslo ako vyjadrenie vďaky Nórska za britskú pomoc v odboji počas druhej svetovej vojny.

 

Washington D. C., USA

 

Paríž, Francúzsko

 

Londýn, Veľká Británia

 

Sydney, Austrália

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa