FOTOSÚŤAŽ Mestá a vidiek v Maďarsku

2014-04-17 14:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Maďarsko je blízkym a atraktívnym dovolenkovým cieľom, ktorý ponúka oddych, poznávanie, zážitky, zábavu a pohostinnosť. Ponúka viac, než by ste očakávali.



Jednoznačne dominantou krajiny je Budapešť, perla na Dunaji, metropola s úchvatnou a nezameniteľnou dunajskou panorámou lemovanou mostami, z ktorých najfotografovanejším je Reťazový most. Táto dunajská panoráma spolu s hradným areálom a historickou Andrássyho triedou je zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Medzi stavby, ktoré sú magnetom pre turistov a aj objektívy fotoaparátov, patrí rozľahlý Budínsky hrad, Mátyášov chrám, snehobiele veže Rybárskej bašty, pompézna budova Parlamentu s korunovačnými klenotmi, svätostánky dvoch náboženstiev Bazilika sv. Štefana a jedna z najväčších synagóg Európy na ulici Dohány, súsošia na Námestí hrdinov, hrad Vajdahunyad v mestskom háji a desiatky ďalších architektonických skvostov či zákutí mesta.

Západné Maďarsko ovplýva stredovekými chrámami, kláštormi, zámkami a hradmi, ktoré sa počas roka stávajú dejiskom historických a hudobných festivalov. Tisícročné kresťanské a architektonické dejiny Uhorska i vinárske tradície benediktínskych mníchov vám poodhalí návšteva benediktínskeho opátstva Pannonhalma, pamiatka na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Patrí k nemu aj arborétum.

Medzi najkrajšie kaštiele patrí pompézny barokovo-rokokový kaštieľ v susedstve Neziderského jazera v lokalite Fertőd nazývaný aj ako uhorský Versailles, barokový kaštieľ rodiny Festeticsovcov v regióne Balaton v meste Keszthely a kráľovský barokový kaštieľ v Gödöllő, ktorý bol obľúbenou letnou rezidenciou cisárovnej Alžbety, legendárnej krásnej manželky Františka Jozefa I., nazývanej Sissi. V júni sa tu konajú aj korunovačné ceremónie.

Po celom Maďarsku je roztrúsených približne stovka hradov a hradných ruín, z ktorých vyberáme tie, ktoré musíte určite navštíviť počas svojich cestovateľských potuliek. Tieto hrdé pamiatky dávnych a slávnych čias, legendárnych hrdinov, významných panovníkov a národov. Niektoré lákajú historickými exponátmi alebo úchvatnou vyhliadkou či zaujímavými podujatiami.

Budínsky hrad uprostred hlavného mesta je najväčším hradom, ba skôr hradnou štvrťou ako jedným objektom. Na jeho prehliadku potrebujete celý deň.

Hrad Eger je symbolom hrdinstva protitureckých bojov, na hrade v Ostrihome (Esztergom) nachádzame hradné múzeum, hradné divadlo aj panoptikum. Rozprávkový výhľad na Dunajský ohyb sa otvára z hradu Visegrád. Hrad Gyula je obklopený nádherným parkom pri jazere a je obľúbeným dejiskom koncertov, letných divadiel a výstav, takisto na brehu jazera stojí hrad Tata.

Maďarsko je krajinou obzvlášť bohatého folklórneho dedičstva. Ľudové umenie a tradície  si môžete vychutnať v autentickom prostredí v Hollókő, v živom skanzene, v palócskej dedine so zachovanou ľudovou architektúrou, ktorá je na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Maďarsko je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú zmenu životného štýlu, útek od každodenného stresu a modernej civilizácie. Vidiecka turistika ponúka úzku spätosť s prírodou, rodinné pohostenie, rekreačné programy, ekoturizmus, rybolov, jazdectvo, pešiu či cykloturistiku, ľudové tradície, remeselnícke umenie. Maďarská pohostinnosť nie je len legenda. Nezameniteľná tradičná maďarská kuchyňa, chuť štipľavej papriky, kvalitné vína z 22 vinárskych oblastí či ovocné destiláty sú samostatným presvedčivým dôvodom návštevy susednej krajiny.

Maďarské mestá aj vidiecke usadlosti celý rok žijú rôznymi festivalmi, podujatiami, slávnosťami, na ktorých kultúrno-historické dedičstvo spolu s gastronomicko-vinárskymi pôžitkami tvorí harmonický celok a sú lákadlom pre turistov zblízka i zďaleka.

Viac informácií nielen o mestách a vidieku v Maďarsku sa dozviete na www.madarsko.sk alebo na Facebooku www.facebook.com/DovolenkaMadarsko.

Zapojte sa aj vy do súťaže Moja dovolenka v Maďarsku o naj fotografiu! Súťažíme v troch kategóriách o skvelé ceny. Prihláste svoje fotografie už dnes!

 

Zdroj/autor: madarsko.sk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa