NA CESTÁCH Tma v pohári

2009-09-27 16:00:00 |   |    | 

ÍRSKO - Ste v Dubline a máte za sebou prehliadku stredovekých katedrál, keltských pamiatok a knižníc pri Trinity College. Chýba vám len pivo, pretože kto neochutnal pintu Guinnessu, nevie, čo je Írsko. A kde by mohla chutiť viac, ako priamo tam, kde sa vyrába?



Craic je írsky výraz vyjadrujúci dobrú náladu a pohodu. Koncom týždňa si jej v Dubline môžete užiť habadej. Každý štvrtok sa tu obyčajne odovzdávajú výplaty a obyvatelia si vychutnávajú predĺžený víkend. Reštaurácie večer praskajú vo švíkoch, ozýva sa muzika a v uliciach stretávate početné dámske jazdy často vo vyzývavom oblečení, aby sa v dave nestratili. Pomedzi ne sa motajú nadšení turisti s práve nakúpenými obrovskými klobúkmi, vychutnávajúci si bujarú atmosféru.

Tie najslávnejšie podniky v štvrti Temple Bar sú už za súmraku beznádejne plné – miesta v baroch ako Auld Dubliner, Quays, alebo Oliver St. John Gogarty si musíte obsadiť už skoro popoludní. A hlavným režisérom zábavy je na väčšine miest Guinness. Írska pýcha, ktorej sa v krajine vypije každý deň viac ako milión pínt a zároveň vývozný artikel číslo jeden.

Jeho pivovar stojí v srdci starého Dublinu a v bývalej výrobnej hale od roku 2000 sídli najnavštevovanejšia atrakcia v celom Írsku – múzeum Guinness Storehouse. Budova postavená začiatkom 20. storočia v štýle chicagskej architektonickej školy má vnútorný priestor riešený v tvare gigantického pivného pohára, siahajúceho do výšky 30 metrov od recepcie až po bar na siedmom poschodí.

Každé podlažie je venované samostatným expozíciám, ktoré ilustrujú proces výroby a 250-ročnú históriu Guinnessu. Kolekcia elegantných fliaš od vzniku továrne až po dnešok, obrovské drevené sudy a medené nádrže, staré výčapné zariadenia, ale aj parné vláčiky a automobily vytvárajú podmanivý obraz o živote jednej z najslávnejších značiek na svete.

Efektný vstup s vodopádom vás uvedie medzi štyri základné ingrediencie: vodu, jačmeň, chmeľ a kvasnice, aby ste potom stúpali schodišťom a zoznamovali sa s dejinami výroby piva, meniacou sa technológiou, pri interaktívnych obrazovkách si otestovali svoj pitný režim, nakúpili si elegantné balenia plechoviek z limitovaných edícií, plagáty so slávnymi reklamami, tričká a najrôznejšie darčekové predmety. Napísali tajné želania, alebo ľubovoľné odkazy a zastrčili ich do historických fliaš. Alebo spoznali príbeh zakladateľa spoločnosti a jeho pokračovateľov.

Arthur Guinness začínal v malom vidieckom pivovare pri rieke Liffey a po smrti majiteľa si s otcom rozdelil odstupné 200 libier. So stovkou vo vrecku prišiel do Dublinu a prenajal si pozemok na St. James Gate s ročným nájmom 45 libier na 9000 rokov. Podľa tohto čísla je zrejmé, že to so svojimi smelými plánmi myslel vážne, hoci ani v iných záležitostiach nerobil veci polovičato: napríklad so svojou manželkou Oliviou Whitmore mal 21 detí.

S výrobou piva začal hneď po oslave tridsiatich narodenín, v roku 1759. V tom čase existovalo v meste viac ako sedemdesiat malých pivovarov, a preto, ak chcel preraziť, potreboval sa odlíšiť. Keďže daňové zákony sa týkali iba množstva a kvality sladu, Guinness sa zamýšľal nad silou a chuťou piva a začal experimentovať s pražením jačmeňa. Tak postupne vznikol čierny stout, írsky národný nápoj s charakteristickou nahorklou chuťou. Objemy každým dňom rástli a Arthurov syn Benjamin bol odrazu najbohatší človek v Írsku, ktorý si mohol dovoliť financovať aj rekonštrukciu katedrály Sv. Patrika. A z rodinnej fabriky sa závod pri St. James Gate stal na začiatku 20. storočia najväčší pivovar na svete.

Na raste značky Guinness mali zásluhu aj úspešné reklamné kampane, ktorým je venované viac ako jedno poschodie. Prestížnu Grand Prix v Cannes získala aj reklama s heslom "Na dobré veci sa oplatí počkať" a túto pravdu si môžete otestovať na najvyššom poschodí múzea, kde je Gravity Bar. V cene vstupenky je totiž zahrnutá aj pinta tohto úžasného moku.

Máte čas, tak si ho vychutnajte. Každý gurmán a milovník Guinnessu predsa dobre vie, že aby sa hladina ustálila a pivo dosiahlo dokonalé chuťové vlastnosti, musí od načapovania po prvý lahodný dúšok ubehnúť presne 119,5 sekundy!

 

Zdroj/autor: se, drom

VIDEO Guiness Storehouse

 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa