V Bojnej sa vrátime do čias Veľkej Moravy. Prídte sa pozrieť ako sa žilo našim predkom.

2014-07-04 13:00:00 |   |    | 

Prvý ročník Cyrilo-metodských slávností v Bojnej ožije starobylým duchom obce. Lokalita, kde sa podľa nálezísk usádzali prví obyvatelia dnešného Slovenska, ožije rinčaním mečov a ruchom stredovekého hradiska.



Archeologické výskumy v lokalite obce Bojná prebiehajú už niekoľko rokov. Vedie ich Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre, ktorý do odkrývania miestnej histórie zapojil aj nitrianskych študentov archeológie a okrem nich sa na výskumoch zúčastňujú aj odborníci zo zahraničia.

Okolie Bojnej patrí k mimoriadne bohatým náleziskám. Tunajšie hradisko totiž zaniklo násilným spôsobom, kedy budovy ostali stáť a predmety bežného použitia zostali ležať na mieste. Iba samotné hradisko Valy sa nachádza na ploche úctyhodných 12 hektárov a od obce je vzdialené šesť kilometrov.

Nálezisko je známe aj objavením pozlátených plakiet z 9. storočia, ktoré na mieste dokumentujú kresťanstvo a písmo ešte pred príchodom Cyrila Metoda. Osídlenie bolo opustené pravdepodobne krátko po ich príchode na naše územie, v roku 894 bolo opevnenie prestavané.

Práve na odkaze vierozvestcov stavajú organizátori podujatia Cyrilo-metodských slávností v Bojnej. Už túto sobotu vzkriesia niekdajšieho veľkomoravského ducha archeologickej lokality. Bohatý program, počas ktorého bude odhalená rekonštrukcia Veľkomoravskej pece, vystúpia šermiari a uskutoční sa i svätá omša, začína na hradisku Valy už o 11.00 h.

Návštevníci si môžu vyskúšať život v tradičnom veľkomoravskom tábore s ukážkou dobových remesiel, okúsia bežný život stredovekého roľníka i bojovníka, naučia sa písať v hlaholike, ale čaro svojej profesie im predstavia aj súčasní archeológovia. Obec Bojná zabezpečí aj kyvadlovú prepravu na miesto podujatia.

Oficiálna upútavka:

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa