Aké chute sprevádzajú vianočné sviatky vo svete? Vyskúšajte niektoré aj vy sami 2. časť

2014-12-24 12:00:00 |   |    | 

Aj dnes pokračujeme s lahôdkami, bez ktorých si niektoré krajiny vo svete nevedia sviatky predstaviť. K vianočným sviatkom dobré jedlo jednoducho patrí a tak si po celom svete vychutnávame takmer nekonečné množstvo hlavných jedál, sladkostí a podobne. Poďte ku stolu. Už je navarené.



 

Holandsko

 

Vianočná večera v Holandsku je trochu odlišná od zvyklostí v susedných krajinách. Typická holandská tradícia je o gurmánstve, ide o celovečerné predstavenie, kde sa stretne skupina ľudí okolo špeciálneho stola. Hostiteľ pripraví najemno nakrájanú zeleninu, rôzne druhy mäsa, rýb a kreviet. Každý hosť si to potom sám pripravuje na panvici. Prílohou sú rôzne šaláty, omáčky a ovocie. Pôvod tohto gurmánstva pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou z bývalej holandskej kolónie - Indonézie. Holanďania si tiež radi pochutnávajú na tradičnejšej vianočnej večeri ako je pečené hovädzie mäso, kačica, králik, bažant alebo varená šunka podávaná so zeleninou, zemiakmi a šalátmi. Mnoho Holanďanov obľubuje v poslednej dobe aj plneného moriaka na anglický štýl.

 

Francúzsko

 

Vo Francúzsku je „réveillon“ dlhá večera večierok, ktorý sa koná deň pred vianočným večerom. Názov je odvodený od slovíčka réveil, čo znamená prebudenie, pretože podstatou je zostať hore do polnoci až rána. Bežné pokrmy sú husacia či kačacia pečeň, ustrice, údený losos, homár, pečená kačica, hus alebo morka s gaštanmi a ako dezert tradičná vianočná torta s názvom „La Buche de Noel“ v rôznych príchutiach (čokoláda, lieskové orechy ...).

 

Nový Zéland

 

Vianočné zvyky Nového Zélandu sú do značnej miery totožné s Britániou vzhľadom na jeho postavenie ako bývalej britskej kolónie. Vianočná večera pozostáva z pečeného moriaka, pečených zemiakov, zeleniny a brusnicovej omáčky. Alternatívne pečená šunka môže byť ponúkaná ako hlavný chod a jahňacie je tiež veľmi dôležité. Vzhľadom k faktu, že Novozélanďania oslavujú Vianoce v lete, tak je veľmi rozšírené barbecue, kde sa konzumuje aj sezónne ovocie ako čerešne a jahody.

 

Veľká Británia

 

Vianočná večera v Spojenom kráľovstve (a spoločenstve národov) je zvyčajne jesť v popoludňajších hodinách. Večera v Spojenom kráľovstve a v Írsku sa obvykle skladá z pečeného moriaka alebo pečenej husi (aj keď kačica je bežná alternatíva v závislosti na počte stravníkov), niekedy pečená šunka. Prílohou sú  pečené zemiaky a zelenina (varená alebo dusená obvykle). Obľúbenou zeleninou je  ružičkový kel, ale aj mrkva či zelené fazuľové struky. Brusnicová omáčka sa najčastejšie podáva k pečenej morke. Dezertom je vianočný puding servírovaný s brandy omáčkou. Pečený moriak bol do Anglicka prinesený francúzskymi jezuitami, v stredovekom Anglicku sa totižto konzumoval pečený bažant či diviak.

 

Spojené štáty americké

 

Veľa vianočných zvykov v Spojených štátoch amerických bolo prijatých od Spojeného kráľovstva, no tiež z európskych krajín. Na stole nájdete pečeného moriaka, brusnicovú omáčku, pečené zemiaky, hokaido tekvicu, kukuricu,  ružičkový kel či zelené fazuľky. Dezert často odráža etnický pôvod účastníkov, ale príklady zahŕňajú tekvicový koláč, marcipán, panettone, ovocný koláč, jablkový koláč, mrkvový koláč či dokonca Oreo koláč. Pečené hovädzie mäso, či šunka často nahrádzajú moriaka, nakoľko ten je súčasťou stola na Deň vďakyvzdania. Jedlá sa líšia aj v závislosti na regióne. Havaj má moriaka Teriyaki, čo je dusené so zeleninou ako paprika či hríby. Štát Virgínia servíruje mušlešunkový koláč, horný Midwest zahŕňa jedlá z prevažne škandinávskeho pozadia, ako sú rôzne druhy rýb či repa.

 

Tak dobrú chuť aj Vám!

Zdroj/autor: listverse.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa