Zamrznuté vlny sa stali hitom internetu. V Spojených štátoch amerických udrela krutá zima

2015-03-04 12:05:00 |   |    | 

Zem sa nám mení pred očami a javy, ktoré sme doteraz nespozorovali, sú na dennom poriadku. Videli to minulý víkend obyvatelia amerického Nantucketu v Massachusetts. Pri ohromnej zime, ktorá práve sužuje Spojené štáty americké, sa stalo aj to, že na mori začali zamŕzať vlny. Tento jedinečný jav zachytil surfer a rozposlal fotky do svetových médií. Okamžite sa stal svetovou špičkou, keďže niečo takéto žijúce generácie ešte nevideli.



 

Jedinečný jav

 

Zdá sa, že niečo takéto ešte ani vedci nezažili. Keď prichádzal fotograf jedného chladného rána k moru, uvedomil si, že niečo nie je tak ako má byť. Už z diaľky spozoroval, že more, na ktoré chcel ísť surfovať, bolo úplne iné. Časť pri pobreží sa zmenila na ľadovú drť a samotné vlny zamŕzali počas toho ako sa vzdúvali a lámali.

 

 

 

Prečo sa v Nantuckete prevaľovali zamrznuté vlny?

 

Ak nechceme akceptovať vysvetlenie, že do tejto oblasti prišla ľadová kráľovná, tak potom budeme potrebovať trochu odbornejšie vysvetlenie. Podľa amerických vedcov je tento jav ojedinelý, ale nie nemožný. Veľká časť zeme je pokrytá zamrznutou morskou vodou a to hlavne na póloch. Práve vďaka ľadovej prikrývke sa naša planéta dokáže ochladzovať.

V tomto prípade sa spojili všetky podmienky nevyhnutné na zamrznutie morskej vody. Nízka teplota, v ten deň malo byť približne 7 stupňov pod nulou a morská voda potrebuje len 2 stupne pod nulou, aby zamrzla, a samozrejme vlny. Vďaka tomu sa na povrchu vĺn začali tvoriť ľadové kryštály, ktoré držali svoj tvar. Nanešťastie sa udržali len jeden deň, keďže na ten druhý, keď sa fotograf vrátil, bolo už pobrežie úplne zamrznuté.

 

Pamiatky zakliesnené v ľade

 

Okrem zamrznutých vĺn môžeme po USA pozorovať celú vlnu zamŕzajúcich pamiatok. Kruté mrazy neobchádzajú ani turistické atrakcie, a tak sme sa pozreli na to, ako vyzerajú pod snehovou pokrývkou.

 

Z

Zdroj/autor:dailymail.co.uk, today.com,  SiSa

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa