Vysnené Provensálsko len 2 hodiny cesty od nás. V Maďarsku zažijete skvelý výlet i dovolenku

2015-06-19 08:00:00 |   |    | 

Levanduľa je najcharakteristickejším poznávacím znamením provensálskeho štýlu života. A keďže je maďarské Tihány taktiež populárne vďaka pestovaniu tohto nádherného aromatického kvetu, ľahko tak prišlo k prezývke „maďarské Provensálsko“. Ako každoročne, i tentoraz otvoria brány levanduľového festivalu, ktorý neunikne ani pozornosti mnohých Slovákov.



 

Autobusom alebo vlastnou dopravou

 

Tak ako v prípade iných zaujímavých akcií v okolitých štátoch, i na Levanduľové týždne v Tihány sa organizujú viaceré jednodňové výlety. Vďaka blízkosti tohto príjemného mestečka nie je ich cena vysoká a lístky na zájazd môžete zohnať už do 20 eur. Druhou alternatívou je vybrať sa tam opäť autom. To je výhodné najmä v prípade, ak si môžete vziať viac dní voľna. Tihány sa totiž nachádza priamo pri Balatone a môžete tak tento festival spojiť aj s dovolenkou v tomto regióne. Pri plánovaní cesty si však dávajte pozor, pretože Tihány sa nachádza v Maďarsku viackrát, no vy sa musíte dostať práve k tomu, ktoré sídli pri najväčšom maďarskom jazere. Cesta z Bratislavy trvá 2 hodiny 15 minút, z Komárna sa tam dostanete približne za 1 hodinu a 45 minút.

 

Vďačia za to dobrej pôde

 

Za dobrými podmienkami pre pestovanie levandule by sme vraj mali hľadať unikátnu pôdu, ktorá sa tam nachádza. V dávnej minulosti tam totiž prevládala sopečná činnosť, ktorá však našťastie medzičasom ustala. No ojedinelá pôda sopečného charakteru zostala a s tým priniesla skvelé podmienky i na pestovanie týchto kvetov. Rozsiahle polia sa nachádzajú na okraji mesta Tihány. Starostlivosťou o ne žije väčšina tunajších obyvateľov, pretože ak ich nezamestnáva priamo pestovanie levandule, zaujímajú sa aspoň o tvorbu často netradičných výrobkov z nej.

 

Zmrzlina, čaj, pálenka, vankúšik i džem

 

Jún patrí každý rok v Tihány levanduli. Prvý oficiálny týždeň majú už za sebou, ďalšie ich čakajú od 22. do 26. júna a od 29. júna do 3. júla. Počas týchto týždňov sa môžete tešiť na naozaj zaujímavý program. Samozrejmosťou sú stánky s rôznym tovarom, ktorý je vyrobený práve z tunajšej levandule. Okrem tradičných ozdôb do domácnosti alebo kytíc sušených kvetov je to aj mnoho iných netradičných zaujímavostí. Určite by ste mali ochutnať príjemne aromatickú zmrzlinu. Domov by ste nemali odísť ani bez levanduľového džemu a fľašky pálenky z fialových kvietkov. Vynikajúca je aj levanduľová čokoláda. Všetky tieto produkty majú navyše vynikajúci vplyv aj na organizmus. Upokojujú myseľ, znižujú vplyv stresu a pomáhajú aj dobrému spánku. Vankúšiky alebo malé ozdoby naplnené týmito kvetmi zase pomáhajú odstrániť mole zo skríň. K tomu je pripravený aj veľmi pestrý sprievodný program plný hudby a zábavy. Zaujímavá je najmä pozvánka na čaj o piatej, kde sa ako inak bude servírovať obľúbený levanduľový čaj.

 

Levanduľový je aj dom

 

Aby tej levanduli nebolo dosť, domáci jej nezabudli venovať ani samostatné múzeum. V Levanduľovom dome sa dozviete všetko o dejinách tohto kraja a čo ich tak spája s danou kvetinou. Nájdete v ňom podrobné informácie o jej pestovaní a využití. Budete si však môcť prečítať aj niečo o Tihány a okolí. Levanduľový dom je v tomto regióne mimoriadne obľúbený a v minulosti získal ocenenie za najlepšiu atrakciu venujúcu sa poľnohospodárstvu. Toto múzeum sa navyše nachádza na veľmi peknom mieste pri vode, čo mu dodáva čarovnú atmosféru.

 

Ak máte chuť, môžete si nazbierať aj sami

 

Pokiaľ vás ani to nedokáže dostatočne zblížiť s levanduľou, alebo ste sa jej doteraz dostatočne nenasýtili, máte tu ešte jednu možnosť. A tým je samotný zber levandule. Stačí zájsť na veľké polia v blízkosti mesta. Tam si za malý poplatok môžete nazbierať určené množstvo levandule a skúšať z nej rôzne výrobky. Takto sa s ňou dostanete do bližšieho kontaktu a budete mať z celého festivalu naozaj nezabudnuteľný zážitok.

 

Kúsok kultúry ako bonus

 

Oblasť, kde sa nachádza Tihány, sa nachádza na výbežku, ktorý vytvára malý polostrov. Prvou alternatívou, ktorú ponúka toto mesto na dovolenku, je oddych pri Balatone. Ak by ste aj nezostali priamo na tomto mieste, môžete zájsť ďalej popri jazere a nájsť si nejakú príjemnú lokalitu. Priamo v Tihány sa nachádza benediktínsky kláštor, ktorý môžete taktiež navštíviť. Máte z neho nádherný výhľad na okolie a pri pohľade na Balaton budete mať chvíľkami pocit, že sa nachádzate niekde pri mori. Vystavaný bol v roku 1055 a postupne sa vyprofiloval na významné duchovné centrum tejto oblasti. V centre sa nachádza aj múzeum bábik. Nájdete tam naozaj zaujímavé historické kúsky. Po meste sa premáva aj malý vláčik, ktorý vás zavedie do všetkých krásnych zákutí. Nenechajte si ujsť ani návštevu tradičných reštaurácií a večer sa potom poprechádzajte popri Balatone pri západe slnka. Budete mať za sebou úžasný deň, na ktorý tak skoro nezabudnete.

 

Zdroj/autor: tripadvisor.com, levandulahaz.eu, sk.gotohungary.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa