AUTOM Jazda na opačnej strane

2009-03-17 15:00:00 |   |    | 

Pre mnohých návštevníkov Británie či exotických destinácií, môže byť nočnou morou šoférovanie „na zlej strane“ – čiže ľavej strane cesty.



Najbližšie si môžete zajazdiť naľavo okrem Británii aj v Írsku, Malte a Cypruse. Množstvo bývalých Britských kolónií nezmenilo zaužívaný zvyk a jazdia (v rámci Commonwealthu) stále vľavo.

Podľa wikipédia, sa dnes vľavo jazdí v 75 krajinách.

 

Vľavo sa zaradíte aj na niektorých ostrovčekoch v Karibskom mori a na juhu Afriky (Juhoafrická republika, Lesotho,  Malawi, Botswana, Namíbia, Zambia či Zimbabwe).

Na ostrovoch v Indickom oceáne (Seychely, Maurícius), v Malajzii, Indonézii, Indii, Nepále, Pakistane, Singapure, Thajsku, ale aj v Japonsku, v Austrálii alebo Novom Zélande.

Nie vždy však platí, že v krajine kde sa jazdí vľavo, má auto volant vpravo a naopak.

Napríklad na Panenských ostrovoch sa jazdí stále vľavo. Pretože je to dnes americké územie, autá sú väčšinou americkej výroby, čiže volant majú vľavo. V ruskom Vladivostoku, sa jazdí vpravo, ale často vidieť auto s volantom vpravo, pretože väčšina pochádza z Japonska.

Pri šoférovaní na opačnej strane nejde tak o samotný spôsob obsluhy auta, na to sa dá zvyknúť pomerne rýchlo, ako skôr o uvedomenie si opačného správania sa na ceste, opačnej prednosti, odbočovania či zaraďovania sa v jazdnom pruhu.

Pozor aj na autá z požičovne. Niektorí prevádzkovatelia vám radi zaúčtujú aj odreté disky kolies na pravej strane. Ak prichádzate z krajiny, kde sa jazdí vpravo, môže sa vám ľahko stať, že ľavým kolesom ošúchate pri parkovaní obrubník a to sa započíta... a nie malou položkou. Samozrejme vás na to nikto dopredu neupozorní...

 

Zdroj/autor: čtk,ezv,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa