ČESKO Zámok Hluboká nad Vltavou

2010-10-28 14:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Zámok Hluboká nad Vltavou je najlepšou turistickou ponukou tohto roka. Novogotická stavba zvíťazila v súťaži Kudy z nudy, ktorú usporadúva štátna agentúra CzechTourism.



Zámok Hluboká leží na návrší nad Vltavou v meste Hluboká nad Vltavou asi 15 kilometrov severne od Českých Budějovic. Je verejnosti prístupný a patrí k turisticky najatraktívnejším pamiatkam v Česku.

V bývalej zámockej jazdiarni sídli Alšova jihočeská galerie, ktorá spravuje zbierku sôch a obrazov holandských a flámskych maliarov 17. a 18. storočia.

Zámok Hluboká bol pôvodne založený ako strážny hrad v polovici 13. storočia českými kráľmi a ako kráľovský majetok bol dávaný čato do dŕžav. V jeho držaní sa vystriedalo niekoľko šľachtických rodov.

Medzi významné patrili napríklad Pernštejnovci, ktorí založili v roku 1490 neďaleký rybník Bezdrev, rozlohou druhý najväčší v Čechách.

Významný šľachtický rod pánov z Hradce zakúpil hlubocké panstvo v roku 1561. O dva roky neskôr nechali noví majitelia pôvodný gotický hrad stavebne upraviť na renesančný zámok.

Koncom 16. storočia bol ďalším majiteľom panstva rod Malovcov z Malovic, ako protestanti však prišli o majetok v roku 1619 a o štyri roky neskôr ako náhradu za vojenské služby získal panstvo od cisára Ferdinanda II. Habsburga španielsky generál Don Baltazar de Marradas. Od jeho synovca kúpil Hlubokú Jan Adolf I. Schwarzenberg.

Schwarzenbergovci pobývali na zámku do konca roku 1939, kedy posledný majiteľ Dr. Adolf emigroval pred nacistami do zámoria. O svoj majetok definitívne prišli zvláštnym zákonom Lex Schwarzenberg v roku 1947.

Vďaka veľmi dobre spravovanému majetku a rozsiahlym hospodárskym aktivitám Schwarzenbergovci zámok Hluboká dvakrát stavebne upravili, najprv začiatkom 18. storočia v barokovom štýle, neskôr urobili rozsiahlu rekonštrukciu zámku v romantickom štýle novej gotiky v rokoch 1840 až 1871 vrátane úpravy parku a okolitej krajiny.

Bol prestavaný podľa vzoru ciest vtedajšieho majiteľa, kniežaťa Jana Adolfa II. Schwarzenberga a jeho manželky, kňažnej Eleonóry, rodenej princeznej Liechtenstein, ktorí cestovali po Anglicku.

Hlavnou predlohou projektu bol kráľovský zámok vo Windsore (Windsor Castle). Prestavba sa začala podľa plánov viedenského architekta Franza Beera, po jeho smrti pokračoval hlavne v projektovaní honosných interiérov schwarzenberský staviteľ Damasius Deworetzky.

 

 

 

Státní zámek Hluboká nad Vltavou
Bezručova 142
373 41 Hluboká nad Vltavou
Tel.: +420 387843911
Fax: +420 387965526
E-mail:
hluboka@budejovice.npu.cz

 

Zdroj/autor: wikipedia, zamek hluboka, hluboka, drom

VIDEO Zámok Hluboká nad Vltavou



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa