EXTRA Sinajský kódex

2009-07-06 17:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA / video - Vedci zverejnili na internete približne 800 strán vzácneho Sinajského kódexu. Grécky rukopis zo 4. storočia n.l. je najstaršou dochovanou verziou kresťanskej Biblie.



Fragmenty pergamenových listov spracovávali vedecké inštitúcie v Británii, Egypte, Nemecku a Rusku. Na stránke codexsinaiticus.org je k dispozícii viac ako polovica kódexu. Staroveký text je podľa expertov významným "oknom do vývoja raného kresťanstva".

"Sinajský kódex je jedným z najväčších pokladov svetového písomníctva," konštatoval Scot McKendrick, vedúci oddelenia západných manuskriptov v Britskej knižnici.            
     
Rukopis starý 1600 rokov poskytuje neoceniteľné priame dôkazy o spôsoboch odovzdávania biblického textu z generácie na generáciu. Dostupnosť kódexu na internete otvára bezprecedentne široké pole výskumných možností pre vedcov z celého sveta, zdôraznil McKendrick. 
     

Britská knižnica pripravila pri príležitosti virtuálnej publikácie dokumentu výstavu s ním spojených historických artefaktov.
     
Kódex bol 1500 rokov uložený v Kláštore sv. Kataríny na úpätí hory Sinaj. Predpokladá sa, že sa zachoval vďaka suchej púštnej klíme a úplnej izolácii kláštora od vonkajšieho sveta.
     
Po objavení v roku 1844 si ho rozdelili Egypt, Rusko, Nemecko a Británia. Pôvodná verzia pergamenového zväzku obsahovala približne 1460 strán s rozmermi 40 x 35 centimetrov.

 

Zdroj/autor: codexsinaiticus,,bbc,tasr,drom



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa