KATASTROFY Intenzívny dážď, záplavy a tornáda

2010-01-20 09:40:00 |   |    | 

EGYPT/ KALIFORNIA - Neobyčajne intenzívne búrky a rozsiahle záplavy pripravili v Egypte o život 11 osôb a zničili stovky domov. Južnú Kaliforniu postihol silný dážď a tornáda.



Povodne a hustý dážď sužujú egyptský polostrov Sinaj už dva dni. Pre nepriaznivé počasie boli úrady dokonca nútené zatvoriť päť prístavov, medzi nimi Šarm aš-Šajch a Sochnu.

Záplavy pripravili o strechu nad hlavou tri stovky rodín. Niektoré južné regióny ostali bez elektrickej energie.

Nepriaznivé počasie by malo podľa tamojších meteorológov pokračovať aj naďalej.

Oblasť Ras Sidr na západnom pobreží polostrova zasiahli najťažšie povodne v nedeľu v noci. Záchranári potrebovali člny, aby sa mohli dostať k zraneným a tým, ktorí ostali uväznení v svojich domovoch.

Voda zablokovala hlavné cesty v turistickom stredisku Šarm aš-Šajch, silné dažde zničili strechu na časti letiska. V niektorých oblastiach Sinaja vrátane miest Šarm aš-Šajch, Taba a Nuweiba bolo prerušené elektrické vedenie a tisíce turistov strávili v populárnych letoviskách noc pri sviečkach. Podľa úradov ide o najhoršie záplavy na Sinajskom polostrove za posledných šestnásť rokov

 

Južnú Kaliforniu postihol silný dážď a tornádo

Okresy Los Angeles, Orange, Riverside a San Diego zachvátil v utorok intenzívny dážď a silný vietor. Mnohé ulice v Los Angeles sú zaplavené, pobrežné móla sú kvôli vysokým vlnám uzavreté a búrky si vyžiadali aj prvú obeť na živote. Nepríjemné počasie by malo pritom pokračovať celý týždeň.

Národný meteorologický úrad vydal v utorok popoludní miestneho času varovanie pred tornádom, keď oblasť okolo 13.00 h. náhle zasiahla silná búrka. Najviac postihnuté boli pobrežné mestá Long Beach, Seal Beach, San Pedro a Huntington Beach.

Po tornáde zostali prevrátené desiatky lodí a áut. Tornádo strhlo niekoľko striech a rozbilo sklené výplne okien. Ako záchranári informovali médiá, veterné počasie si v pondelok vyžiadalo aj prvú ľudskú obeť. Vyvrátený strom zabil 21-ročného muža v jeho dome v okrese Kern.

Miestne úrady už v pondelok v noci zavreli rekreačné móla na pobreží Tichého oceánu. Najhoršia situácia by pritom mala nastať až dnes večer a vo štvrtok. Meteorológovia predpovedajú až 8-metrové nárazové vlny. Už v utorok boli z pobrežných oblastí evakuovaní obyvatelia prvých domov, ktoré do výšky jedného metra zaplavila morská voda.

Intenzívny dážď trápi miestnych obyvateľov od pondelka a búrková oblačnosť by mala zostať v regióne celý týždeň. Juh Kalifornie nie je typickou dažďovou oblasťou, preto každá výraznejšia prehánka vedie k výraznému zvýšeniu nehodovosti a lokálnym záplavám na cestách. Ďalšou komplikáciou je hrozba zosuvov pôd, a to najmä v oblastiach, ktoré v minulom roku postihli požiare.

 

Zdroj/autor: ap,sita,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa