RAKÚSKO Mesto kultúry Graz

2010-02-18 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO/ video - Graz je hlavné mesto Štajerska a zároveň druhé najväčšie mesto Rakúska. Nachádza sa v juhovýchodnej časti krajiny, v nadmorskej výške 353 m, na brehu rieky Mur...



Graz je známy ako tavná miska kultúr, dizajnérstva, hudobných štýlov, herectva a literárnych smerov, odjakživa svojských a udávajúcich tón.

Ako prvé z rakúskych miest dostalo titul Hlavného európskeho mesta kultúry (2003). K úspechu zámeru prispelo aj silné zázemie a dobre vybudovaná kultúrna infraštruktúra pôvabného mesta na rieke Mur.

A metropola pôvabného Štajerska sa úlohy hlavného mesta kultúry zhostila skutočne veľkoryso. Nielen vďaka tomuto projektu sa dodnes honosí prímením „Kulturhauptstadt“ – prináleží mu aj vďaka jedinečnosti kultúrnych podujatí, nosnými piliermi ktorých je výborné zosúladenie s medzinárodnými kultúrnymi podujatiami, výborné obsadenie a žánrová pestrosť ponuky.

O Grazi sa skutočne nedá povedať, že by bol len barokovým alebo len renesančným mestom či perlou jugendštýlu, a v žiadnom prípade sa nedá označiť za stredoveké mestečko. Upravené Staré mesto Grazu s pestrou zbierkou je spoločnou šperkovnicou jedinečných vzácností zo všetkých uvedených epôch.

Dom umenia, známa bublina „Kunsthaus-Blase“ hviezdnych architektov Petra Cooka a Colina Fourniera alebo Murinsel, „ostrov“, ktorý na riečke Mur nechal osadiť architekt Vito Acconcis, sú vizionársko-estetickými zásahmi do siluety mesta a nadväzujú na významnú tradíciu.

Graz preslávilo predovšetkým historické centrum, ktoré bolo zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO v roku 1999, rok pred historickým centrom Viedne. Hlavným symbolom a akýmsi poznávacím znakom Grazu je Schlossberg ("Zámocký vrch") – zámocký vrch s Hodinovou vežou a pevnosťou, ktorej základy pochádzajú už z 9. storočia.

Graz je známy aj ako mesto študentov, lebo na 6 univerzitách tu študuje na 50 tisíc vysokoškolákov zo všetkých možných kútov sveta. Spolu s miestnou architektúrou, útulnými vinárňami, obyvateľmi a všadeprítomnou zeleňou prispieva k veľmi priateľskej a pohodovej atmosfére mesta.

Váš zážitok z Grazu isto umocní moderné umenie, ktoré sa tu prelína s historickými budovami, je súčasťou výstav miestnych galérií a veľa divadelných či hudobných festivalov.

Z nich stojí za návštevu predovšetkým hudobný festival Jazz Sommer (každoročne od polovice júla do konca prvého týždňa v auguste) a festival pouličných divadelných súborov La Strada (prelom júla a augusta). Keďže festivaly sú výdatne podporované mestom, vstupné sa vyberá iba na niektoré predstavenia. Podpora kultúry, najmä modernej, sa Grazu rozhodne vyplatila.

Medzi ďalšie významné pamiatky v meste Graz patria Zemský dom (Landhaus), ktorý patrí k najvýznamnejším renesančným pamiatkam v strednej Európe, Zbrojnica Landeszeughaus z roku 1645, v ktorej sa nachádza zbierka 32 tisíc kusov brnení a zbraní z obdobia tridsaťročnej vojny, ľudový orloj Glockenspiel z roku 1905, ktorý nechal postaviť obchodník Gottfried Maurer na námestí Glockenspielplatz. Dodnes si ho tu môžete vypočuť o 11.00, 15.00 a 18.00.

K významným pamiatkam tiež patrí Dvorné pekárstvo Hofbäckerei, gotický Dóm z 15. storočia, katedrála Herzen Jesu a bazilika Mariatrost.

Ďalšou zaujímavosťou v meste Graz je umelý ostrov na rieke Mur - Murinsel. Obdivuhodnú konštrukciu umelého ostrova, ktorý stvárňuje lastúru, navrhol newyorský dizajnér a fotograf Vito Acconci. Ostrov Murinsel je spojený s oboma brehmi rieky Mur a nachádza sa na ňom poschodová reštaurácia a útulný amfiteáter.

Zaujímavosťou je tiež fakt, že v meste panuje teplé podnebie, ktoré sem zo Stredomoria privádzajú vzdušné prúdy, tzv. fény.

 

Graz Tourismus
Herrengasse 16
A-8010 Graz
Tel.: +43/316/8075-0
Fax: +43/316/8075-15
E-mail:
info@graztourismus.at

 

Zdroj/autor: austriainfo, graztourismus, drom

VIDEO Graz - Kunsthaus



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa