EGYPT Ropné škvrny ohrozujú turistické lokality (2)

2010-06-22 08:00:00 |   |    | 

EGYPT - Z vrtu pri turistickom rezorte Hurghada unikla ropa. Egyptská vláda včera potvrdila, že ropa unikla z jedného z viacerých vrtov v oblasti turistického rezortu Hurghada na pobreží Červeného mora...



Hovorca egyptského kabinetu Magdí Rádí informoval, že množstvo uniknutej ropy je "ohraničené", neuviedol však presne, o aké množstvo ide. Ako dodal, únik objavili minulý týždeň a v súčasnosti je z veľkej časti pod kontrolou.

Nemenovaní predstavitelia ropnej spoločnosti v prístavnom meste Suez uviedli, že ropnú škvrnu zapríčinil únik z pevninového vrtu severne od Hurghady. Ropa znečistila 160 kilometrov pobrežia vrátane turistických pláží.

Hurghada je jednou z najčastejšie navštevovaných turistických destinácií v Egypte. Vláda v Káhire o úniku ropy mlčala niekoľko dní. Ticho môže byť znakom obáv, že únik môže odradiť turistov, ktorí tvoria životne dôležitý zdroj príjmov Egypta.

 

---------------------------------------

EGYPT /21.6./  -  Škvrny z unikujúcej ropy z plošiny pri egyptskom pobreží Červeného mora ohrozujú podmorský život pri turistických letoviskách...

Ropné škvrny sa objavili severne od Hurgady a v jej okolí, kam ročne prichádza státisíce turistov pozorovať mimoriadne bohatý podmorský život.

„Začalo sa to pred piatimi dňami (15.6.) a zodpovedné podniky nikoho neinformovali. Je to katastrofa,“ povedal riaditeľ HEPCA (Hurghada Environmental Protection and Conservation Association) v Hurgade Amr Alí.

Egyptské ministerstvo životného prostredia a turistiky tvrdí, že úniky ropy boli zadržané a že sú prijaté nevyhnutné opatrenia k odstráneniu znečistenia.

Postihnutú oblasť navštívili v sobotu aj ministri životného prostredia a ropného priemyslu. HEPCA ale doterajšie kroky nepovažuje za dostatočné. „Návštevy neslúža k ničomu. Chceme jasný akčný plán a tiež prísnejšie normy pre ropné plošinyx kvôli ochrane životného prostredia.“

 

Zdroj/autor: hepca,čtk,tasr,ap,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa