10 DÔVODOV prečo musíte letieť do Sydney

2010-10-20 17:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA/ video - Cestovanie je celoživotnou investíciou, ktorú vám zo spomienok nik nevymaže. Preletieť dvadsaťtisíc kilometrov a zažiť atmosféru u protinožcov sa naozaj oplatí. Opačný koniec sveta má svoj opačný režim, prekrásne miesta na objavovanie a užívanie si...



Keď sa povie Sydney, všetci si automaticky predstavia symbol tejto prímorskej metropoly, a tým je nespochybniteľne budova opery a preslávený most Harbour Bridge. Obe impozantné stavby sú situované v centre mesta v prístave s názvom Circular Quay.

Už pri príchode do centra sa vám naskytne neopakovateľný pohľad na prístav s Operou na jednej strane a mostom na druhej. Rozbehnete sa pokochať pri atypickej stavbe Sydney Opera House, môžete spoznať aj jej interiér budovy prostredníctvom prehliadky a tiež si kúpiť lístky na niektoré zo zaujímavých operných alebo baletných predstavení.

Z opačnej strany zálivu vám bude tichým spoločníkom Harbour Bridge, ktorého ohňostroj každoročne víta Nový rok. Na samotnú konštrukciu mostu sa dá vyliezť po železných schodoch, ktoré lemujú jeho vonkajší oblúk.

Samotný výstup trvá asi pol hodinu a stojí približne 250 austrálskych dolárov. Fotografia s výhľadom na Sydney je však nezabudnuteľnou spomienkou.

 

Mesto mrakodrapov

V uliciach najľudnatejšej metropoly Austrálie nájdete množstvo mrakodrapov, zaujímavých budov, suvenírových obchodov a možností na utrácanie. Samotný ruch mesta má neopakovateľnú atmosféru.

Najznámejšími sú ulice George Street, Pitt Street či Elizabeth Street, na ktorej sa nachádza Hyde Park. Tiché útočisko uprostred rušného chodu mesta, z ktorého máte výhľad aj na Sydney Tower. Na samotnej špici veže je vyhliadka, z ktorej máte Sydney ako na dlani.

Popri prechádzkach mestom sa dostanete do Darling Harbour, prístavu s prímorským nádychom. Tu je situované múzeum námorníctva, množstvo útulných kaviarní a reštaurácií s výhľadom na oceán, mrakodrapy v pozadí a pouličných umelcov.

 

Manly Beach a ostatné pláže

Tento rok je v Austrálii mimoriadne priaznivá jeseň, teploty stále stúpajú tesne pod tridsať stupňov a to je ideálna príležitosť vychutnať si aj kúpanie v oceáne.

Preslávenou plážou pre surferov je Manly Beach, kam sa z centra mesta dostanete napríklad loďou za necelých tridsať minút. Tu sa stretávajú vášniví milovníci oceánskych vĺn, rekreační volejbalisti, bežci, rodiny s deťmi a množstvo mladých ľudí.

Večer má Manly svojskú atmosféru dovolenkového mestečka s promenádou, reštauráciami a barmi, na námestí občas aj so živou hudbou.

Medzi ďalšie známe pláže patria Palm Beach, Coogee Beach, Narrabeen Beach vyhľadávajú predovšetkým domáci, kým na Bondi Beach sa stretávajú turisti a študenti z rôznych kútov sveta.

Pri oddávaní sa kúpaniu vás môžu prekvapiť silné vlny a zaskočiť mimoriadne nebezpečný spodný prúd. Na ceste z Bondi pláže sa môžete zastaviť v obľúbenom a dosť rozľahlom obchodnom centre Westfield na Bondi Junction. Cez Oxford Street, lemovanou obchodmi s módou, sa dostanete naspäť do centra mesta.

Pôsobivý bude výlet aj do Taronga Zoo, kde môžete nakŕmiť klokanov, uvidieť pestrofarebné papagáje či medvedíky koala. Pre milovníkov prírody ponúka okolie Sydney aj výlet do Blue Mountains (Modrých hôr).

Na turistické chodníčky Blue Mountains sa nestúpa, ale naopak klesá. A to buď železnými schodami alebo úzkymi chodníčkami. Príroda ponúka neopakovateľné zábery pre hľadáčik fotoaparátu, vodopády uprostred skál, útesovú cestu s pôsobivým výhľadom na okolitú zeleň.

Jedinou nástrahou sú jedovaté hady, no vyhnete sa im, ak budete dupať nohami, vibrácie ich odplašia a plazy vám neublížia.

Austrália je malebná krajina s množstvom nádherných miest na spoznávanie. Privítajú vás milí ľudia, trochu možno dezorietuje premávka na ľavej strane, no pokojný život v Sydney vám to vynahradí.

 

Zdroj/autor: feminity, drom

VIDEO Sydney



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa