Pozor na colníkov alebo čo do USA radšej nebrať...

2011-01-13 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Čo má spoločné ovocie, tlačenka alebo kinder vajíčka napríklad s kubánskymi cigarami, korytnačinou alebo historickými artefaktmi?



Odpoveď je jednoduchá: všetko vás môže dostať do problémov, ak to colníci v Spojených štátoch nájdu vo vašom kufri.

Napísal to server MSNBC, ktorý sa pozastavil nad najkurióznejším suvenírmi, ktorých dovoz je do Spojených štátov zakázaný.

Na úvod užitočná rada pre cestovateľov: exotické zvieratá colníkom neukazujte. Ak by sa touto radou riadil istý Robert Cusack v roku 2002 a zabránil svojmu papagáju, aby pri rutinnej kontrole na losangeleskom letisku vyletel z jeho kufra, mohol si ušetriť veľa problémov.

Potom už musel priznať všetko, a tak na otázku colníkov, či nemá ešte niečo, čo by im mal ukázať, odpovedal: "Áno, mám v nohaviciach opice." A neklamal - v nohaviciach mal skutočne napchaté dva drobné primáty.

Jednou z nesporných radostí cestovania sú suveníry, ktoré si človek vezie domov, ale niektoré z nich môžu vzbudiť nežiadúcu pozornosť colníkov, aj keby nešlo o nič tak pikantné, ako sú opice v nohaviciach.

Okrem vecí, ktoré sa samy ponúkajú - ako sú politicky problematické suveníry v podobe kubánskych cigár, kúsky historických artefaktov, ktoré by mali zostať v krajine svojho pôvodu, či korytnačie šperky z pancierov chránených druhov - môžu cestovateľov dostať do problémov aj zjavne neškodné predmety.

Bežným strojcom ťažkostí sú potraviny a nápoje; často predstavujú zdravotné a ekologické riziká, kvôli ktorým sú potrebné prísne pravidlá.

Prečo je ich dodržiavanie také dôležité, je možné ukázať na boji proti stredozemnej octomilke, ktorý americký štát Kalifornia stál už 100 miliónov dolárov. Predpokladá sa, že octomilku na juh USA zavliekol turista, ktorý si doviezol jediný kúsok ovocia napadnutého octomilkou.

Ale nie všetky obmedzenia dovozu ovocia sú z obavy pred zavlečením hmyzu. Niektoré druhy sú samy o sebe jednoducho nebezpečné. Patrí medzi ne napríklad jamajské národné ovocie aki (Blighia sapida), ktoré je ako chutné, tak výživné - pokiaľ je však správne pripravené.

Inak ale šupka aki obsahuje jed, ktorý môže spôsobiť zvracanie, záchvaty a dokonca aj smrť. Cestovatelia, ktorým colníci aki po prílete do USA zabavia, môžu byť naštvaní bez toho, aby si uvedomili, že ich to uchránilo od možných neskorších následkov.

Podobne je zakázané škótske národné jedlo Haggis, a to nielen preto, že tento mäsový výrobok podobný českej tlačenke pozornosť colníkov neodolateľne priťahuje.

Haggis vznikne napchatím ovčieho srdca, pečene a pľúc do ovčieho žalúdka, a potom sa varí, kým to nezačne pripomínať jedlo. Americkí colníci proti tomuto pokrmu zakročujú nielen z kulinárskych dôvodov, ale predovšetkým preto, že obsahuje pľúca, ktorých dovoz je zo zdravotných dôvodov zakázaný od roku 1971.

Obmedzenia týkajúce sa aki a Haggis sú dobre známe, prinajmenšom v krajinách ich pôvodu. Ale o iných veľa ľudí vôbec nevie - kým nie je neskoro.

Najprekvapivejším zakázaným predmetom sú zrejme vajíčka Kinder s prekvapením; slávna švajčiarska čokoláda s malou hračkou vo vnútri.

Verte tomu alebo nie, ale Kinder Surprise je zakázané na základe zákona o bezpečnosti potravín z roku 1938, ktorý do ilegálnej pozície stavia predaj akýchkoľvek cukroviniek obsahujúcich "nevýživné" predmety. Prekvapivé, že?

 

Zdroj/autor: msnbc, čtk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap,wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa