Zablúďte do Trnavy, vo veľkom sa tam bude oslavovať 440. výročie veže

2014-06-27 16:00:38 |   |    | 

Veľké výročie tento víkend oslávi Mestská veža. Pred 440 rokmi ju postavili a dodnes slúži miestnym aj turistom.



V sobotu, 28. 6. 2014, uplynie presne 440 rokov odvtedy, čo sa murársky majster Jakub zaviazal, že na Trojičnom námestí postaví strážnu vežu, dominantu mesta Trnava – Mestskú vežu. Pri tejto príležitosti pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism na sobotu bohatý sprievodný program v tejto historickej pamiatke ako oslavu jej okrúhleho jubilea.

Dejiny Mestskej veže sa začali písať v roku 1574. Murársky majster Jakub sa zaviazal pred vtedajším trnavským richtárom Jurajom Schleglom, že vežu, ktorú začne stavať aj dokončí. Nedobytná a takmer 60 metrov do oblakov sa hrdo týčiaca mohutná stavba slúžila predovšetkým ako strážna rozhľadňa, z ktorej bolo najľahšie pozorovateľné každé hroziace nebezpečenstvo. Dnes je veža predovšetkým strážkyňou času vďaka jedinečnému mechanickému hodinovému stroju, ktorý ukrýva vo svojich útrobách.

Pri príležitosti tohto okrúhleho výročia pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism na sobotný deň, 28.6.2014, bohatý sprievodný program, ktorý začne na Mestskej veži o 11:00 hodine a potrvá až do 21:00 hodiny večer. Návštevníci si budú môcť vyskúšať dobové stredoveké kostýmy a odfotiť sa v nich. Remeselníci predvedú zvedavcom svoju zručnosť. Nebudú chýbať ani prehliadky so sprievodcom v dobovom kostýme, ktoré budú prebiehať o 14:00, 15:00, 18:00 a 20:00 hodine. Návštevníci  sa v rámci nich dozvedia viac o funkcii Mestskej veže, ale aj zaujímavé príbehy ako napr. o koze, ktorá žila na veži. Na najmenších čaká tvorivý kútik, v ktorom si môžu vyfarbiť svoju Mestskú vežu alebo si zasúťažiť. Zabudnúť nemožno ani na jedinečný výhľad z ochodze Mestskej veže vo výške takmer 30 m.

 

Pri príležitosti oslavy 440. narodenín Mestskej veže je pripravené špeciálne vstupné 1,50 € pre každého nad 15 rokov.

Bližšie informácie poskytne Turistické informačné centrum – Región TIRNAVIA pod Mestskou vežou na Trojičnom námestí v Trnave.

Pestrý víkendový program v meste Trnava bude zároveň ponúkať podujatie „Trnavský rínek“ a otvorenie celoprázdninového „Leta na korze“ na novozrekonštruovanej Hlavnej ulici.

Zdroj: Tirnavia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa