Historický a prírodný skvost Ružomberka - Černová

2014-08-18 13:00:19 |   |    | 

Černová je historická „obec,“ ktorá má prvú písomnú zmienku z roku 1376. Dnes je mestskou časťou Ružomberka a tvorí jeho vstupnú bránu zo západu (od Žiliny). Geomorfologicky sa nachádza na úpätí Veľkej Fatry.



Asi najznámejšou osobnosťou, ktorá odtiaľto pochádzala je Andrej Hlinka. Kňaz a národovec dlhé roky pôsobil v Ružomberku. Na svoje rodisko nikdy nezanevrel a všemožne ho podporoval a aj vďaka nemu tu bol postavený kostol. Miestni obyvatelia chceli aby tento chrám (P. M. Ružencovej) vysvätil práve on, ale vtedajšia politická situácia národovcovi nepriala a samotný Hlinka bol suspendovaný spišským biskupom Párvym. V deň vysvätenia kostola požehnanie od iného kňaza domáci odmietli. Dôsledkom toho bola streľba, obeťou ktorej bolo 15 nevinných ľudí. Udalosti černovskej tragédie pripomína pamätník postavený na miestnom cintoríne a pamätná tabuľa. Obyvatelia Černovej dodnes spomínajú na túto udalosť, ktorá sa udiala v roku 1907.

Pre turistov je najlákavejšia Čutkovská dolina. Tá sa nachádza na konci „obce.“ Nájdete tu panenskú prírodu a harmóniu prírody s človekom. Ak pochádzate z väčšieho mesta a hľadáte pokoj a oddych pre seba a svojich blízkych, určite sa sem príďte pozrieť.

V úvode Čutkovskej doliny nájdete rozsiahle parkovisko a futbalové ihrisko s umelou trávou. Nachádzajú sa tu aj viaceré stravovacie zariadenia. Keď budete kráčať ďalej naskytne sa Vám pohľad na pasúce sa ovečky so skutočným ovčiarskym psom a na chutné prasiatka. Deti určite poteší aj rybník so pstruhmi a nové detské ihrisko, vyrobené z dreva. Ak dostane chuť na nejakú tradičnú liptovskú špecialitu, tak ste sa ocitli na správnom mieste. Môžete si tu pochutnať na tradičných kravských, ovčích či kozích syroch, korbáčikov, ale aj na žinčici.

Vo výstavbe tu je nové turistické informačné stredisko, ktoré určite poskytne návštevníkom komplexnejšie informácie o pamiatkach a atraktivitách Ružomberka, ale aj celého Liptova.

Ak sa pýtate ako sa rýchlo dostať, najrýchlejšie je to po ceste E 50 smerom od Žiliny. Hneď ako sa dostanete do Ružomberka odbočíte na Čutkovskú dolinu, ktorá Vás sem priamo dovedie.

Neďaleko centra Ružomberka, presnejšie smerom na juhozápad nájdete aj klasicistickú kalváriu z roku 1859. Má 14 zastavení krížovej cesty a na jej vrchole sa nachádza kostol Povýšenia sv. Kríža. Dnes má táto historická pamiatka „najlepšie časy“ dávno za sebou, pretože zastavenia i kostol poznačil zub času. Nepodarilo sa mu však „pokaziť“ nádherný panoramatický výhľad na celé mesto, ktorý odtiaľto môžete zažiť. Zároveň tadiaľto vedie aj jedna z trás na Vlkolínec, kultúrnu pamiatku svetového významu a na lyžiarske stredisko Malinô Brdo. Kalvária a jej okolie je vhodná na turistiku a výlety do prírody. „Tak hor sa objavovať Liptov a Ružomberok!


Zdroj/autor: cernova.sk, ruzomberok.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa