Ako spomínali na zosnulých naši predkovia? Kam až siahajú naše tradície?

2014-10-30 09:00:00 |   |    | 

Na Slovensku bolo mnoho tradícií. Bývalo tomu tak pre mnohé predstavy, ktoré naši predkovia zdedili, ale tiež pre potrebu osláv a kultúrneho života. Dodnes sa ich už nezachovalo toľko, no tie najstálejšie prežili. Jednou z nich je aj oslava spojená s úctou k našim mŕtvym. V našej kultúre si ich veľmi ceníme, a preto aj tento víkend zamierime k hrobom, kde si pripomenieme ľudí, na ktorých nám záleží.



 

Oslavujeme už od Keltov

 

Na našom území kedysi dávno žili Kelti. Tak sa aj do našej kultúry dostalo slávenie dňa Všetkých svätých. No pred tisíckami rokov sa oslavovalo trochu inak. Starí Kelti totiž verili, že z noci 31. októbra na 1. novembra sa končí leto. Preto sa druidi vybrali do lesov, kde pomocou obiet a rituálov vítali nového vládcu – knieža Samhaina, pána zimy.

Po ňom bola slávnosť aj pomenovaná. Druidi zapaľovali ohne, aby sa duše vedeli dostať späť k blízkym. Náš svet a svet mŕtvych sa predvečer Všetkých svätých prepojili a duše sa tak mohli pokojne pohybovať medzi nami. V niektorých oblastiach to znamenalo aj to, že si vyberali svoje obete, a preto sa pred nimi museli živí ukrývať. Z tohto zrejme vznikol aj americký sviatok Halloween.

Podobný sviatok oslavovali kresťania už od 4. storočia. Slávil sa v máji a až v priebehu 7. storočia sa dátum upravil na 1. november. Bol to až pápež Gregor IV., ktorý prepojil Samhainov sviatok spolu s kresťanským. Všetkých svätých rozšíril po celej cirkvi a stanovil, že ako Kelti aj kresťania budú v tento deň oslavovať spomienku na duše v očistci a všetkých mŕtvych.

Samhainov deň dnes sprevádza aj 2. november, Pamiatka zosnulých, alebo takzvané Dušičky. Slávia sa od konca 9. storočia a pôvodne patrili len do kláštorov. V tento deň sa totiž uctievala pamiatka najvýznamnejších zosnulých členov rádu. Postupne sa ale tradícia rozšírila a všetci kresťania v týchto dňoch spomínali na svojich zosnulých. Dôležitou súčasťou boli zádušné omše a modlitby, keďže duše v očistci potrebovali pomoc žijúcich príbuzných.

 

Tradície

 

V našej kultúre je spomínanie a uctievanie duší zomrelých silno zakorenené. Ako Kelti aj my po tieto dni zapaľujeme sviece. Tradične k sviatku patrí aj úprava hrobov, ktoré v týchto dňoch navštevujeme. Kvety, vence a sviece sú základným prvkom sviatkov. Kedysi bolo na Dušičky a Všetkých svätých bežné piecť pečivo v tvare skrížených hnátov. Obdarovávali sa ním známi, ale dávali sa aj chudobným a žobrákom, aby sa modlili za duše v očistci.

 

Čo s tým Halloweenom?

 

Zo Spojených štátov amerických, ale aj iných anglofónnych krajín, k nám v posledných rokoch prúdi trend osláv Halloweena. Teda osláv predvečera Všetkých svätých. Ako sme už spomínali, aj tento sviatok vychádza z keltskej tradície osláv nového roka. Írskiškótski prisťahovalci preniesli pôvodné oslavy Samhaina do nového sveta. Tu sa vyvinuli do podoby, ktorú dnes môžeme vidieť v médiách. U nás sa trend príšer chodiacich z domu do domu v tejto forme neujal a ľudia zabávajúci sa v uliciach oblečení ako rôzne strašidelné tvory nikomu neprekážajú.

Zdroj/autor: ludovakultura.sk, slovenske-zvyky.webnode.sk, SISa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa