DOMA Stredoveký deň v Žiline

2009-08-14 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dve hromadné stredoveké bitky pripravili organizátori druhého ročníka festivalu Stredoveký deň dnes na Mariánske námestie v Žiline.



Od 12.00 do 24.00 hod. sa tu bude konať druhý ročník festivalu stredovekých remesiel a umenia pod názvom Stredoveký deň.

V prvom ročníku na námestí inscenovali život v stredoveku vo všeobecnej rovine. Druhý ročník Stredovekého dňa bude podľa organizátorov venovaný 16. storočiu a rytierom Podmanickým, za éry ktorých sa postavila napríklad známa Burianova veža.

Základom pre tohtoročný festival je konkrétna udalosť – vypálenie Žiliny Podmanickými.

Skupiny historického šermu zo Slovenska rozdelené na dva tábory Žilincov a Podmanických predvedú boje. Prvá bitka, v ktorej sa Žilinci ešte ubránia, bude o 16.00. Druhá sa uskutoční o 20.30. Atrakciou dňa bude kaskadér, ktorý počas bojov predvedie beh horiaceho muža. Okrem boja muža proti mužovi predvedú aj palné zbrane.

Na festivale vystúpia stredovekí muzikanti, veštica, mäsiar, alchymista, medveď, hrnčiar a kováči. Nebude chýbať maľovanie na tvár, diváci môžu využiť strieľanie z luku, hod sekerou či hru v stredovekom kasíne. Uvidia verbovačku, výcvik halapartníkov, zlapanie zveda, roztržky rytierov, ochutnajú stredovekú kuchyňu, uvidia stredovekú hygienu, prídu i zbrojnoši na koňoch, bude sa strieľať z dobových zbraní.

Žilinský silák v rámci 2. ročníka Stredovekého dňa predvedie napríklad nosenie drevenej ohrady či nosenie erbu mesta Žilina a 150 kg meča. Počas podujatia budú aj divácke súťaže. Vstup je voľný.

 

 

 

Turistická informačná kancelária Žilina

Republiky 1
010 01  Žilina
Tel./Fax: +421 (0)41 723 31 86, +421 (0)907 845 567
E-mail: info@tikzilina.sk

 

Zdroj/autor: sita, zilina, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa