Kráľovstvo moci Petrohrad

2011-01-06 15:00:00 |   |    | 

RUSKO - V nehostinných podmienkach, blízko močiarov a veľmi ďaleko od úrodnej pôdy – na tomto mieste prikázal v roku 1703 cár Peter I. Veľký postaviť mesto, pred ktorým mal skloniť hlavu celý svet.



Mesto malo byť nielen znakom jeho moci, ale aj chválou Ruskej ríše.

Dnes v Petrohrade žije vyše 5 miliónov ľudí a ročne sa cezeň premelie asi 1,5 milióna turistov. Vďaka pozoruhodným kultúrnym pamiatkam a architektonickým skvostom si ho zamilujete. A to aj napriek tomu, že je tam zima „ako v ruskom filme“.

Buďte si však isté, že do Petrohradu sa neoplatí chodiť na dva dni. Turista totiž nemá šancu prejsť všetkými krásnymi a obdivuhodnými zákutiami tohto mesta.

Ak plánujete prehliadku všetkých významnejších kultúrnych pamiatok, určite vám to zaberie aspoň týždeň. Mesto je totiž veľké a prepraviť sa z miesta na miesto tiež chvíľu trvá. Najlepšie na tieto účely poslúžia električky – idú každým smerom a vy môžete nerušene sledovať krásy tohto mesta.

Pri vašich spoznávacích výletoch by ste určite nemali obísť Palácové námestie. Ponúka toľko možností, kam sa na pár hodín stratiť, že len jeho prehliadka vám zaberie minimálne dva dni.

Okrem toho si môžete vybrať niektoré zo 120 múzeí a galérií – medzi najznámejšie patrí Ermitáž, Ruské múzeum, Námorné vojenské múzeum, Múzeum Ruskej akadémie vied, ktorá má v Petrohrade svoje centrum a Múzeum histórie Petrohradu.

Široké ulice Petrohradu, priestranné námestia, parky a mosty vás zavedú aj k bývalým cárskym sídlam. Históriu môžete „nasať“ v Petropavlovskej pevnosti, v Zimnom paláci či Nevskom prospekte. Historické centrum mesta patrí do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Ak by ste predsa len mali dosť času, určite si z Petrohradu odbehnite do neďalekého Petrodvorca. Tu môžete obdivovať komplexy palácov s krásnymi záhradami, fontánami a rôznymi vodometmi.

Petrohrad vám však nepriamo sprostredkuje ešte jeden zážitok, ktorý je v našich zemepisných šírkach dosť nezvyčajný – jeho severná poloha totiž spôsobuje, že v mesiacoch jún až august sú tu biele noci. V tomto období totiž slnko nezapadá za obzor a namiesto čiernočiernej tmy je iba šero.

Pri prezeraní pamiatok by ste nemali zabudnúť na jednu dôležitú vec – a to vyskúšať aj ruskú vodku. O dobré a kvalitné pitie totiž u našich východných susedov nikdy nie je núdza. A ak ste doteraz neboli očarení ruskou kultúrou, po takomto výlete ju budete doslova milovať...

 

Zdroj/autor: feminity, drom

VIDEO Petrohradské biele noci



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa