Cestovateľské katastrofy: poradíme vám, ako sa z nich dostať (2. časť)

2014-02-23 12:00:00 |   |    | 

Už sme vám poradili, ako sa dostať z prvej štvorice prekérnych situácií a dnes budeme pokračovať druhou polovicou. I keď človek nechce zbytočne privolávať zlé zážitky, vždy je lepšie byť na ne vopred pripravený a v prípade núdze vedieť podniknúť potrebné kroky a nie panikáriť s tým, že zostanete trčať na jednom bode. Ako vždy, najdôležitejšie je zachovať si chladnú hlavu a premýšľať o každej jednej možnosti, ktorá by vás mohla z toho dostať. Niekedy to môže byť naoko ten najnepravdepodobnejší scenár, ktorý vám napokon pomôže.



Zabudnutá taška alebo doklady v taxíku

V prvom rade je dôležité nikdy nejednať v chvate a keď vystupujete z taxíka, tak nikdy nepodľahnite tlaku a skontrolujte si, či so sebou beriete všetko, s čím ste tam prišli. Ak to nie je nutné, nevyťahujte nič z ruksaku alebo tašky, ktorú máte a peňaženku hneď po zaplatení vložte do tašky. Vždy je vhodné dať taxikárovi aspoň nejaké prepitné. Takto máte šancu, že si vás zapamätá a bude voči vám ústretovejší. Lepšie je využívať služby oficiálnych mestských taxíkov. Tie majú ústredňu, na ktorú sa aj v prípade takýchto problémov môžete obrátiť. Ihneď teda kontaktujte samotného taxikára alebo firmu. Skúste tiež využívať aj taxíky z hotela, v ktorom bývate. Obe spoločnosti majú bližší kontakt a v prípade núdze sa môžete spoľahnúť na vybavenie prostredníctvom recepcie. Ak sa vám už nepodarí nájsť stratené doklady, tak ihneď kontaktujte ambasádu.

 

Hotel vám zrušil rezerváciu

Ak necestujete s cestovnou kanceláriou a hotel si rezervujete sami, ľahko sa môže táto nočná mora premeniť na realitu. V tomto prípade by ste mali mať so sebou vytlačenú potvrdenku rezervácie, ktorou sa preukážete na recepcii. Ak vám to nepomôže a neplatili ste hotelu žiadnu alebo len minimálnu zálohu, tak si radšej pohľadajte iný nocľah. Pokiaľ nájdete internetové pripojenie, dozviete sa pomocou vyhľadávačov, kde najbližšie bude voľné miesto presne na ten čas, ktorý potrebujete.

Môžete tiež skúsiť využiť služby domácich obyvateľov, ktorí vám ochotne poradia najbližšie ubytovacie zariadenie. Istou poistkou je ešte ozvať sa hotelu deň alebo dva pred príchodom. Môžete sa ich spýtať na akúkoľvek maličkosť alebo si len jednoducho potvrdiť rezerváciu a presvedčíte sa tak, že o vás vedia a všetko je v poriadku. Ak sa vám v hoteli nepodarí napriek predloženiu dokladov nič vyriešiť a vyplatili ste im väčšiu zálohu, kontaktujte aj spoločnosť, ktorá má na starosti rezervovací systém.

Žiadajte spätnú úhradu nákladov a vysvetlite im, aké ste mali ťažkosti, aby prípadne pre neserióznosť tento hotel vyradili z ich ponuky a nespôsobovali tak komplikácie aj iným turistom. Snažte sa neobjednávať hotel telefonicky a keď tak urobíte, žiadajte ešte potvrdenie mailom. V takomto prípade by ste totiž nemali v ruke žiadny dôkaz, že bola rezervácia urobená a nemohli by ste sa domáhať vášho práva.

 

Stratená peňaženka

Vždy si rozdeľte peniaze na hotovosť a časť, ktorá vám zostane na účte. Nikdy so sebou neberte celý obnos a pokiaľ má hotel trezor, uložte si peniaze i tam. Peňaženku môžete stratiť veľmi ľahko a preto je dôležité vopred sa poistiť. K niektorým účtom je možné vydať aj viacero kariet, tak zatiaľ čo jednu z nich budete mať so sebou, druhú skryte v tajnej priehradke v kufri. Hneď po zistení, že ste peňaženku stratili, nezabudnite zablokovať všetky karty, ktoré ste v nej mali. Telefónne číslo do banky si preto vopred uložte do telefónu, aby ste ich mohli bleskovo kontaktovať.

Nikdy neviete, či ste ju len niekde zabudli alebo vám bola odcudzená a zlodej už predtým zistil váš pin kód. Ak ste prišli o všetky peniaze a do konca dovolenky je ešte veľa času, nájdite spôsob, akým by ste mohli obdržať peniaze od niekoho blízkeho z domu, aby ste mohli dovtedy prečkať. Ak máte už všetky služby predplatené, tak jednoducho zostaňte relaxovať v hoteli a i keď je situácia nepríjemná, snažte sa ňou si úplne nepokaziť dovolenku. Hlavne, že máte zablokované karty a neprídete o vaše úspory.

 

Stratilo sa vám dieťa

V prvom rade vyzbrojte vaše dieťa osobným dokladom, ako napríklad kartičkou poistenca a na papier mu napíšte vaše telefónne číslo. Nespoliehajte sa na mobil, pretože ten mu môžu ukradnúť a keď číslo nebude vedieť naspamäť, bude mať veľký problém. Papierik mu vložte do vrecka, ktoré menej používa, alebo trebárs aj do uzavretej topánky. Vždy sa pred odchodom na nejaký výlet presvedčte, že ho má u seba. Keď sa vám dieťa stratí, začnite najprv podrobné pátranie na mieste, kde k tomu došlo. Jeden človek by mal zostať na mieste, kde ste boli spolu naposledy, aby sa s ním vedel v prípade návratu hneď skontaktovať. Poproste o pomoc aj domácich obyvateľov.

Ak by ste ho napriek tomu nenašli, oznámte udalosť polícii a aj nášmu veľvyslanectvu, ktoré vám s jeho hľadaním pomôže. I keď je to veľmi ťažké, tou najdôležitejšou vecou, na ktorú upozorňujú aj organizácie zameriavajúce sa práve na pomoc pri hľadaní detí je, aby ste si zachovali chladnú hlavu. Len tak dokážete zo seba dostať čo najviac detailov, ktoré pomôžu pri jeho hľadaní.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa