Rada pre vás - Ako „uloviť“ tie najlacnejšie letenky

2014-09-16 09:00:00 |   |    | 

Všetci cestovatelia sveta sa stretávajú s jedným hlavným a zásadným problémom – financiami. Spoznávanie sveta síce ponúka mnohé veci, no veľa aj berie. Vo väčšine prípadov ide hlavne o peniaze, ktorých nie je nikdy priveľa. Lietať si svetom vychádza na nemalé peniaze a preto rôzni internetoví mágovia a nadšenci začínajú hľadať niekde inde. Začínajú „hackovať.“



 

Flighthacking

 

Nechceme zavádzať a preto hneď nazačiatku povieme, že nejde o skutočné „hackovanie,“ (nelegálne prenikanie do databánk a iných súborov na internete). Ide totiž o, povedzme že, šikovnejšie vyhľadávanie naozaj lacným a výhodných leteniek po celom svete. Jednoducho sa len pripojíte a hľadáte a hľadáte a hľadáte. Keďže ani Dromedár poriadne nevedel o čo ide, vysvetlil mu to flighthacker Tomáš.

Tomáš sa vyhľadávaniu leteniek venuje už takmer rok, pričom prešiel už aj do radov ľudí, ktorí sa flighthackingu venujú profesionálne. A že ich je vo svete dosť. Stránok, blogov a skupín, ktoré sa špecializujú na vyhľadávanie ultra lacných leteniek je neúrekom. Len u nás sa tento pojem ešte poriadne nerozšíril. Je to spôsobené hlavne tým, že u nás najužitočnejšie metódy flighhackingu nemajú možnosť fungovať. No našťastie lacné letenky sa dajú objaviť aj inými spôsobmi.

 

Ako si nájdem najlacnejšie letenky?

 

Opísali sme to asi dosť všeobecne, ale popravde flighhacking ozaj tak funguje. Prehľadávate stránky spoločností a pomocou vašich znalostí a dávky šťastia nachádzate lety, ktoré môžu byť aj o stovky eur lacnejšie. Ako je to možné? Skutoční flighthackeri samozrejme svoje triky neprezrádzajú, no dozvedeli sme sa, že v podstate to môže robiť každý z nás. Treba len trochu trpezlivosti a na začiatku aj dosť času.

Na flighthacking toho nepotrebujete veľa. Stačí pripojenie na internet. Na začiatok zistíte kam by ste chceli ísť a potom už len skúšate šťastie. Prezerať si môžete aj tradičné vyhľadávače leteniek ako Kayak, alebo Skyscanner, ktoré ponúkajú širokú paletu letov. Už tam z času na čas viete nájsť perličky. Tieto vyhľadávače vám totiž ukážu letenky viacerých spoločností naraz, takže si môžete vybrať taký, ktorý vyhovuje vám. Samozrejme, že si ich nemusíte kúpiť priamo tam, niekedy sa oplatí ísť na stránku samotných leteckých spoločností, ktoré lety ponúkajú bez príplatkov, ktoré si vyhľadávače, alebo sprostredkovateľské spoločnosti nahadzujú na pôvodnú sumu.

 

Ako v tom tí flighthackeri plávu?

 

Správni flighthackeri však majú aj iné „zbrane“ ako tradičné vyhľadávače. Napovieme vám, že vlastne ide o úplne bežné kroky. Všetky letecké spoločnosti totiž majú rôzne pravidlápodmienky, v ktorých títo „hackeri“ plávajú ako ryba vo vode. To, čo bežnému užívateľovi unikne, a vieme, že je to zámer samotných spoločností, to im nahráva do kariet. Zložité nariadenia a pravidlá vytvárajú systém, v ktorom sa vždy sa dá nájsť nejaká cestička. Presne tieto cestičky flighthackeri používajú. Vedia, ktoré poplatky sa dajú obísť, ktoré vyhľadávače majú nedostatky, a ktorí ľudia píšu do blogov o najnovších letoch.

Ide vlastne skôr o také špekulovanie a hľadanie chýb. Veď aj jeden zo zdrojov lacných leteniek sú letenky, pri ktorých došlo k ľudskej chybe. Stačí pozabudnúť dve tri nuly pri nahadzovaní do systému a z luxusného letu určeného pre vyššie vrstvy je hneď let preplnený špekulantmi. Takéto miesta sa vypredajú behom chvíľky, pretože prešibaní flighthackeri len striehnu na podobné pochybenia.

 

Malý nedostatok

 

Jediný malý nedostatok takýchto letov je to, že u nás na Slovensku sa veľmi nedajú využiť. Teda môžete si nájsť rôzne letecké spoločnosti a úžasné lety, no väčšina z nich sa nachádza v USA, alebo vo veľkých svetových letiskách. Na bratislavské letisko takéto zľavy prídu ozaj zriedka. No keď sa chystáte do sveta, prípadne preletieť úplne celý svet flighthacking je pre vás. Pokojne sa z domu dopravíte na letisko, odkiaľ už podobné lacné lety premávajú pravidelne. Podľa Tomáša je najjednoduchšie zohnať takéto letenky na cestovanie medzi USA, Austráliou a Európou. Tieto viete v porovnaní s oficiálnymi cenami zohnať ozaj lacno. Ani juhovýchodná Ázia údajne nestojí v týchto „kuloároch“ priveľa. Treba len hľadať.

 

Ako to funguje vo „veľkom“ svete?

 

Aby sme si to spestrili pozrieme si, ako to funguje napríklad v USA. Celý flighthacking je tu podporený ešte aj vernostnými programami. Zaobstaráte si kreditnú kartu a získate letecké míle, body, ktoré môžete premeniť na letenky zdarma. Ak sa vám podarí nájsť tú správnu spoločnosť, dokážete si vybaviť letenky okolo celého sveta, takmer zadarmo. Letecké míle môžete dostať takmer za všetko, od nákupov cez internet, až po ubytovanie sa v sieti hotelov, ktorá so spoločnosťou, ktorej kreditnú kartu vlastníte, spolupracuje.

Väčší špekulanti dokážu aj z tohto vytiahnuť maximum. Tomáš to ilustroval rôznymi veselými príkladmi. Napríklad flighthackerom, ktorý si vybavil občianstvo v jednej krajine, aby mohol tak získať ich vernostnú kartu a teda aj míle. Iní si pokojne vybavujú rôzne karty, ktoré po vyčerpaní bodov vracajú, niekedy ešte v právne stanovenej lehote. Samozrejme toto už patrí k extrémnym prípadom, ktoré vám veľmi neodporúčame. Predsa len zahrávať sa so zákonmi môže mať aj neblahé následky.

 

Môže sa vám niečo stať?

 

Tomáš, ktorý letenky vyhľadáva pre jednu nadnárodnú spoločnosť, vraví, že nič nebezpečné by sa stať nemalo. V najhoršom prípade skončíte niekde na letisku a budete si musieť letenku tam, alebo domov zaplatiť v plnej sume.

Pri bežných praktikách, teda pri zakúpení leteniek, ktoré ozaj plánujete použiť vám nehrozí nič. Hoci ste za letenky zaplatili menej, máte rovnaké práva ako ostatní cestujúci, takže vás chráni ochrana spotrebiteľa a pokojne si cestujete. Pri trochu „prefíkanejších“ cestičkách sa vám môže stať, že pre nedodržanie trasy, ktorú ste si vytýčili, vám zrušia všetky nasledujúce lety. Záleží to len od vás ako si cestu naplánujete a koľko ste ochotní riskovať.

 

Dovolenka za lacný peniaz

 

Záleží to od cestovateľa, akou formou si svoju dovolenku prestavuje. Ak chce letieť ďaleko, napríklad aj do exotických krajín, pri flighthackingu to nie je problém. Lacné letenky sa na internete objavujú aj do krajín, ktoré sa dajú nazvať ozajstnými perlami. Bali, Maurícius, Srí Lanka a podobne. Treba ich len objaviť.

Ak si myslíte, že by ste sami na takéto hľadanie nemali nemusíte sa obávať.  Hodiny strávené na internete pri učení sa všetkých fínt, alebo pri hľadaní sa dajú pokojne vymeniť za služby spoločností, ktoré sa na vyhľadávanie najlacnejších leteniek špecializujú. Na svete je ich niekoľko a stačí, ak im zadáte miesto a dátum a oni vám za poplatok letenky radi nájdu. Nie vždy však všetko ide, preto si treba uvedomiť, že pri konkrétnych termínoch sa v mnohých prípadoch veľa robiť nedá. Preto sú v tomto zvýhodnené dobrodružné typy, ktoré sa neboja prispôsobiť miesto svojej dovolenky aktuálnej ponuke.

 

Na záver

 

Preto, ak sa chystáte na veľkú cestu a hľadáte, kde by sa dalo ušetriť, skúste si naštudovať ako sa stať ozajstným flighthackerom. Prečítajte si „literatúru“, prejdite stránky a blogy a za krátky čas objavíte, že tento svet nie je taký zložitý. Potom, ak budete mať šťastie, ušetríte zopár stoviek, čo vám isto dovolenku spríjemní. Veď načo utrácať zbytočne na ceste, keď sa peniaze lepšie míňajú za ozajstné zážitky.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.2/5 (26 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa